28.2.09

Игра на четки

Време е да "поиграем" с четките на фотошоп.Така наречените brushes.Това са инструменти,които могат да се използват само върху вече оцветен и отключен layer.Приложими са и върху всички layers(пластове),които сте разположили върху фона (background).За да ги използвате за всеки отделен пласт (layer) просто кликате на него в списъка с пластовете,който по стандарт представлява работна лента в дясната страна на работното ви поле.Четките също разполагат с различни опции.Имате на разположение:форма,вид,големина (в пиксели) ,цвят и обработка на цвета чрез Gradient и Pattern (ще пиша и за този инструмент,но в по-късен момент) и сила изразена в проценти (визуализацията на инструмента може да се избели или да се приложи на 100%).Четката като инструмент е доста подходяща за създаване на фонове (backgrounds) ,защото в резултат от използването й се получават щампи/печати,които в крайния си вариант и формат .jpg изглеждат като неделима част от самия фон.Четките не подлежат на контур/stroke.В желанието си да бъда оригинална (което надявам се съм постигнала) използвах четки,за да създам по-интересни фонове.Четките във всички версии на фотошоп са в стандартен пакет.Както и при инструмента Gradient и те могат да бъдат допълвани,като за тази цел е необходимо да си свалите сетове с четки от интернет и след това да ги заредите във фотошоп при стандартните (както обещах ще обясня и как се зареждат допълнителни инструменти).
*Забележка:четките не са приложими върху пласт (layer),който е третиран с Pattern overlay преди това-иначе казано фон с готов шаблон върху него.
Как се получава ето това,ще разберете по-надолу:


Тези два, готови за поставяне на снимка в тях ,фона са направени с фон Gradient в различен цвят за двата.В първия съм сложила готова рамка и съм щампирала с четките.Във втория съм използвала инструмент за изрязване от самия фон (Elipse tool) и след това съм използвала brushes върху двата пласта -и върху фона и върху получената форма в елипсовиден вариант.


Стъпка 1

Отваряте нов пласт (layer) и го оцветявате или в единичен (solid) цвят ,или използвате инструмента Gradient tool като подбирате цветовата гама според собствените си предпочитания. Аз използвах в началото чисто жълто ,но в края ще видите резултат върху фон обработен с Gradient Linear Tool.Важно е да отключите пласта ,кликайки върху катинарчето,което е върху него в дясно.За да сте сигурни,че сте го отключили вижте наименованието на пласта : в заключено състояние то е Background,след кликане на катинара вече се появява като Layer 0.

Стъпка 2

Избирате от лентата с инструменти,инструмент Smudge tool ,който се показва и в лентата отгоре като Brush.

Стъпка 3

След като вече сте избрали инструмента ,следва да зададете и желаните параметри,използвайки опциите му.Цветът на четката зависи от самите вас.Можете да го съобразите с фона или да използвате ниските цветове от гамата -това са черно,бяло,кафяво,зелено.Всички останали биват високи (силни) и смесени.Можете да оцветите и с Gradient tool.

Стъпка 4

Четките притежават форма,вид ,цвят ,сила и размер.След като вече сте избрали цвета можете да избирате форма (готов шаблон) или вид (четка с размазващ резултат и приложима с дърпане на мишката върху фона/пласта).Видът или формата на четките се избират от горната лента ,чрез помоща на падащо меню.

Стъпка 4.1

Размерът на четките се измерва в пиксели ,бидейки част от фона и те са в мерна единица пиксел ,за да се получи идеалната съвместимост с основния пласт или този,върху който я използвате.Размерът се избира от стрелката до формата/вида на четката от работната ,горна лента.


Стъпка 4.2

След като сте задали всички параметри на четката,показателят на мишката (която иначе ви се появява в работното поле като стрелка или нещо друго ) се превръща в избраната от вас форма/вид на четката.Този показател остава такъв ,докато боравите с инструмента brush,но ако искате да кликнете на друг инструмент или на определена работна лента ,то мишката минава в нормаланата си форма на визуализация (стрелка или друга форма).

Стъпка 4.3
Както вече споменах четките притежават и характеристиката -сила.Тя е заложена в проценти и наподобява опцията Opacity (прозрачност),с която разполага пласта.Измерва се в проценти,като при избирането на по-малък процент сила (Strenght) се избелва визуализацията на печата (прозира).Бутонът за избиране на процент сила се намира точно до този на четката в горната работна лента.
Стъпка 5

За да приложите инструмента е необходимо да използвате следната комбинация от бутон и мишката:избирате си къде искате да разположите формата подбрана от вас,натискате бутон Alt от клавиатурата и едновремено с това кликате на работното поле.По този начин "поставяте печата/щампата върху фона/пласта".Това е и самият резултат от използването на четките.Можете да използвате различни форми или видове за да получите ефекта подобен на този от моите готови фонове.Фантазията е задължителен елемент :)


Надявам се да ви е било интересно и да ви послужи в творческата ви муза.Ще ми бъде приятно да видя ваши творения.

Успех.



®all rights reserved

27.2.09

До всички със селски манталитет!



Ще бъда цинична!Ще викам и ще псувам!Не си намирам място от бяс!Как може да има толкова прости,ограничени и селенясали хора на този свят бе????Грррррррррррррр.

Отгоре на всичкото с големите претенции ,че са бизнесмени?И кво бе мухльо,очакваш ти се кланям за това,че подаваш някви кирливи поръчки ли бе?Ай сиктир бе мършо!Да такова отношение заслужават всички онези закърнели мозъчно откъм добри маниери въздухари,които си мислят,че светът се върти около тяхното мижаво интериорно студио пълно с малоумни труженички!Майната ви! И да ви *********************** ,че ми скапахте хубавото усещане,че е Петък!И отгоре на всичкото някаква си селска пръчка,която ми вдига кръвното от маса време ще смее да ми пише "Еди кой си каза....".Кой е тоз ма,питам аз!Кифла с кифлата ти!Както се изказах докато си изкарам негатива събран от тези аморални сополи ,викайки в ушето на Васе: Обществени бацили!

Мразя простотията.А когато е смесена със селско-простодушие и имагинерна мания за величие-тогава ми иде да стъпча и да се изплюя върху такива жалки подобия!

Не ми е приятно,че ще изчете това,но винаги съм предпочитала да си кажа всичко ,както си е.А и отгоре на всичко то ми е прясна емоция и то ужасно неприятна,чак ми се иска да се изкъпя от толкова много мръсотия,породена от тези селяни!




п.п.За сметка на горните идиоти ,една мила дама от фирма Volturno токущо ме усмихна и ме умири малко с префектното си и любезно запитване по телефона!Защо всички не са такива мамка му....все пак работя в сферата на "луксозния" бизнес...и там ли са се намърдали тез мърляци ....ужас!Но все пак Благодаря на фирма Volturno :)

25.2.09

My backgrounds

Тази вечер направих няколко нови фона (backgrounds) и след отличната оценка на Васе и Нези спокойно мога да ги публикувам.В следващата си статия-урок ще приложа подробно как съм направила тези с щампите :)Надявам се да ви харесат :0)




®all rights reserved

24.2.09

Как да си направим сами background

Ровейки се из опциите на Adobe Photoshop открих много начини сами да си създаваме фонове за картички,табла,плакати и всякакъв вид дигитални страници.Лично аз ще ги използвам за дигитални страници и обработка на снимки и различни видове елементи.Ако ми остане време и ми достигнат силите и познанията ще започна сама да си изработвам китове (комплектите за дигитални страници и картички),които свалям от различни сайтове в интернет,предимно от Digi Free.
Статията ми е взаимствана от идеята на Тони да споделя опита и всичко свързано с Фотошоп.Можете да примете написаното по-долу и като урок :)
Достигнах до около 4 метода за създаване на собствен background чрез инструментите на Adobe Photoshop.Приложими са за всички версии на програмата.Аз лично в момента използвам Adobe Photoshop CS2 ,но все още си ме влече версията 7.0,с която съм започнала да се уча и да навлизам в дебрите на тази програма и резултатите от нея.
Първият начин,чрез който всеки може да си направи бързо и лесно background е използването на инструмента Gredient tool.
Това ще бъде и първият ми споделен "урок" тук:Gredient tool->Background


Стъпка 1
Оварятe нов Photoshop документ,като той може да бъде Custom или според предназначението му.При отваряне на New... ви излиза и прозорче с различни параметри,където можете да задавате желаните размери на новия layer.

Можете да отключите layer-a с кликане върху катинарчето,но не е задължително,защото инструментът е приложим и при заключен layer.

Стъпка 2

Избирате от листата с инструменти Gradient Tool

Стъпка 3

Избирате цветовата гама,която предоставя Gradient tool.При първоначално инсталиране на програмата има въведени стандартни gradients,но винаги можете да си свалите нови от интернет пространството (ще приложа отделна статия за това как се свалят и зареждат допълнителни елементи към инструменти от Adobe Photoshop).

Стъпка 3.1

Инструментът Gradient Tool разполага не само с цветова гама като опция,но и с типология на shapes (шарки,еталони,шаблони),като резултатът след използването им е различен.Стандартните предоставени са 5 вида: Linear,Radial,Angle,Reflected и Diamond.Като разположение на лентата за инструменти се намират точно до цветовата гама.Избират се с кликване на мишката върху тях.

Стъпка 4

След като вече сте избрали цветовата гама и форма за gradient кликате с мишката върху layer -a и влачите ,докато се получи линия.Тази линия определя разположението на цветовете и формите на инструмента.Тук можете да пробвате най-различни позиции и ще получите разнообразни форми.

Резултатите са много интересни.Ще споделя получени фонове ,според моя избор на цветова гама,форма и положение на линията.


*Background 1зползвала съм преливаща гама (не е от страндартните) ,Gradient Linear tool,разположението на линията е по фантазия :)


*Background 2- с помоща на Gradient Radial Tool


*Background 3-с инструмент Gradient Angle Tool

*Background 4- използвайки Gradient Reflected Tool

*Background 5-завършвам цветната феерия с Gradient Diamond Tool

Финалната стъпка е : Save as-> форматът ,който считате за подходящ и зависещ от това,за какво смятате да използвате съотвения фон.Обикновено това са форматите с окончания .jpg ,.pdd,.png

Ще се радвам,ако информацията по-горе е била от полза.Ако някой има въпроси,моля на разположение съм.Ще приветсвам с усмивка,ако някой реши да сподели опити с този инструмент.

Успех :)



®all rights reserved

23.2.09

Понеделнишки...

ДоЪр Ден!

След снощното монополизиране до 1:30 все още купувам-продавам улици.И няма да забравя Дондуков-бахти таксата уе Донееее!
***
Мисля си да бъда кратка,поради криво-вкиснато-съненето си състояние.Искаше ми се да пожелая един по-добър и усмихнат Понеделник на всички обикновени хора на този шибан свят.Нека да се опитаме да започнем работната седмица (защото освен с работа с друго не свързвам новата седмица) с усмивка,по-малко предразсъдъци към околните и с прошка към нагазилите лука!В този ред на мисли ,все още тормозя съзнанието си с факта,че няма и не исмам да приема начина на живот на едно същество ,което отрови година от живота ми.Незная защо изобщо поставям това като тема за обмисляне,след като си имам толкова други нещата на главата.А самата особа не заслужава и прочутата "девета дупка на кавала".Може би отговорът е ,че е немислимо за мен самата да постъпя по такъв начин и то не с хората в обръжението си ,а със собствената си плът и кръв.Ето тази отсечка от целия пейзаж ми куца и може би се опитвам да пробия в чуждите помисли ,за да намеря поне 50% логично обяснение.Не намирам обаче такова като навързват картинките от живота на една к***а и този на майка-съвместимост 0.И определящо за настроението ми е,че като се сетя за нещо лошо ми изниква образа на пачата.Дали това животно не ме е травмирало за цял живот с мириса на собствената си идиотщина и непълноценност!Ужасявам се дори!
До тук с пошлостта човешка.
***
Да се върнем на това,че е Понеделник.-10 градуса не са това,което си мислехме и не успяхме да се превърнем във висулки докато стигнем до спирката.Работата е поносима.Хората ,които искаме да са до нас -са!Трябва ни само още малко доза търпение,много усмивки и идеята да зарадваш някого.

***


Още повече,че днешния Понеделник е личен наш празник.1 година и 4 месеца.
Обичам те!
***
Поднасям кафенце и още нещо на Фифончето и на всички четящи (Марги и за теб) ,за да се почерпите ,макар и виртуално.Подавам на Фифка специална чаша кафе с надежда скоро да ми се усмихва очи в очи :)
Нека този Понеделник бъде по-хубав :)





20.2.09

Green Fairy

I finally finished this card.I've been doing it for 3 days.I use white paper for visit cards which is relief,green light paper.The green fairy is made with a copic and I have painted it with my aquarelle pencils and after that make the borders with a black pen.The yellow line is a paper with holes from a punch and the stick a white ribbon using a hot silicon pistol.I put some glittering glue over the leaves down and up on the fairy's wings.The small flowers is from a mini-kit handmade embelishments.I love it and I am proud of it :)I hope that you'll enjoy it :0)
p.s.I made the pictures now and it is late evening so the quality is not so good,but I'll improve tomorrow :)




®all rights reserved

Споделено

Обещах на Нези да споделя емоциите от изминалата седмица в снимки :) Започваммм :)

14.02-опиянени от любов и червено вино :)



16.02-на пазар за нови придобивки и обащаната снимка на нашето работно-разтоварващо кътче у дома :)



През седмицата и подаръците :)
Книжката с диск от радио FM+
Закъснелите коледни бонбони от Испания

Българската версия на Монополи,с която Васе ме изненада :)

Поправената картичка и уменията ми да рисувам (тук се хиля)

И днешният снежен ден,в който почивам и се сърдя на времето.




В добавка са тениската с готин надпис за Васе , и два тома на Тери Гудкайнд от поредицата "Мечът на истината"->пак за него.
Ехх...каква седмица :)
*****
For all my friends who don't understand my language:This is my week in pictures.The color printer is new-I love it.I Pics of our bureau at home :).I remade the card with the cute ducky.The book&CD are a gift from my favourite radio.The game (Monopoli) is a gift from my boyfriend :) The candies are from Spain (our delayed christmas present from Marazzi Spain).And finally-today I took a day-off and it's snowing outside-I am in a fight with this weather-don't like it at all.
What a week :)