30.7.09

Антиработно

-9!







Толкова остнаха.Нито повече,нито по-малко.9 дни до отпуската.Ох,виждат ми се като 90 :(

Опитвам се да настроя измъчения си акъл и тяло на работна вълна-но цялото ми същество отказва.Разбира се върша си служебните задължения,но някак механично,роботно и антиработно на 100%.Дали е нормално?!Естествено!Лято е,жега е-мързелът ме дебне зад всяка папка,документ и мейл-гадост.Поддавам му се и ми е някак лежерно ,отпуснато ,размазващо-Отпускарскооо!Но реалността ме шмугва в ребрата и телефонен звън ме изтръгва от блаженната унесеност.Работа!Да,ще отметна и тази задачка/все едно имам избор/,но ми дотежава с всяка изминала такава.Писна ми от мирис на мастило,от фактури,суифтове и какви ли още не бумащини,писна ми от писане на мейли и разрешаване на какви ли не казуси.Писна ми!Моментно де...че ако е задълго незнам как бих понесла и един работен ден!


Не се оплаквам->мрънкам си :P


В моментите на затишие ,или по-точно в очакване на жабарските отговори и куп неразбории поглеждам папките и списъка със задачки и си повтарям:"Още малко...само малко!".Самоокуражавам се и се самоподбутвам да премина и тези 9 дни,не всички работни ,но 9!
В главицата ми обаче се бутат само вълнички,горещ пясък,нощи с мирис на шопска салатка и скара и дълги разговори с Фифка.Е как да наместя там всичките проформи и искания?!Тц,отказвам!И не се чувствам виновна,ама грам->отпускарско ми е и това си е.
И да протестирам,няма смисъл,но не ми пречи да напиша к'во ми е и как мисълта и реалността ми се разминават в гьолчета от слънчеви зайчета и солена вода!
Да,08.08 ще дойде!И ще се събудя в отпуска!И ще изпия първото си отпускарско кафенце и ще ми е отпуснато и доволно на душичката.Ще накажа алармата да мълчи-за цели 16 дни!
Ще забравя за офиса и ще изхвърля от съзнанието си всички проблемчета и проблематични клиенти с огромните им -и понякога груби,нахални,свръхневъзможни претенции-ще ми е свободно на акъла.
Живот и здраве към 16 часа на 10.08 ще успея да се "Пльосна по организъм" (цитирам Хриси) на шезлонга и да запаля морска цигара...Ехааааааааааа! :D
Но дотогава...ще си бутам антиработното настроение 5 минути пред мен,ще пъпля сънено всеки ден до офиса,ще ми е тегаво,чакащо и още по-отпускарско!


Но само още 9 дни!


28.7.09

1 годинка блогване!




28.07.2008-тогава започнах!И ето на -измина една цяла годинка :)

Ами ..Честит Рожден Ден на Блогчето ми :)


Малко лудичко звучи,но е радостно едно такова .За тази една година стъкмистиката сочи 208 /с тази/ публикации,67 последователи -Благодаря Ви и Видните Шматки,които са ми много повече от блогове в блогрола :) Благодарение на блога ми се докопах до Фифка и Мръни и споделих емоциите от писането с Бубка :) Започнах да правя картички,колажи и реклами.Научих се да чета между редовете и да усещам послания.Сменях няколко визии на блога като в началото беше черен и се казваше Open your Eyes ,което идва от страстта ми по очите!
Шматкология е моето местенце,което ми помага да споделя,да се усмихна,да покажа ,да прочета и Вас, да се чувствам добре :)
Благодаря на всички,които посещават блога ми ,на всички приятели,непознати и малко познати.

За ден като днешният е подходящо нещо весело :) Като това по-долу-Благодарение на Casper! Thanks :)

Как бихте изглеждали в периода 1952-2000 според този сайт :
Ретро снимки



Резултатът :



Тази ми е фаворит :D





Всички ретро снимки имат за основа моя снимка :) Доста се посмях :D Можете и Вие :)




Хайде да ми е честито! :P



Бубка ме изненада с наградка точно днес :) Много ти Благодаря Жено!Цунки :)




Нека всички,които са коментирали и ще коментират да се чувстват наградени с тази награда :)



26.7.09

Summer QP

Лято е,топло е и отпускарско :)
Отдавна не се бях заигравала с Photoshop-я,ама днес явно ми е креативен ден :D

Та ето и творението ми.Отново quick page ,която може да се използва за летния ви албум.



Ами... enjoy it :)

Download





Идеята за човека? (преписано)

...Годината не си я спомням,но беше ученическа и бях забила тъп поглед в някакви огромни,пожълтели книги по философия.Пишех доклад за човека...бррр.По-интересното е,че съм била толкова прилежна ,че си пазя доклада и го намерих и прочетох.По начина ,по който е написан /от самата мен/,с осмокласния /може би/ си краснопис и старание ми подсказва,че съм и вярвала в това,което пиша и предавам за оценка.Сигурно е било така.Но сега ми се виждат доста извънгабаритни тези писаници,но все пак интересни откъм фактология и цитати на античните умни главици.Тоест заслужава си да се размисля,дали един предмет в училище може да изгради някакъв мироглед в нас?!По онова време де,сега ми е немислимо.
Част от доклада:
"Човекът е мяра на всички неща,на съществуващите,че съществуват ,на несъществуващите,че не съществуват"
Протагор
"Човекът е само мислеща тръстика,най-крехкото нещо в природата,но той е мислеща тръстика"
Блез Паскал
Откъде идва човекът?Какво е той?Накъде отива?
Произходът ,същността и смисълът на човешкото съществуване са основни въпроси на философската антропология като философско учение за човека.
Съвременникът на Софокъл-Сократ-прави тъкмо такъв обрат във философията.Той отмества философския поглед от звездите към човека.Външно грозноватият и дори уродлив Сократ със самото това показва,че природното е само част от човека ,но човек може и трябва да има в себе си нещо,с което да надмогва природната си участ.Това са мисълтта и съвестта.
Какво е особеното на човека?Как философите го различават от другите същества?
Само човекът : изпитва срам и различава доброто от злото (Библия),е длъжен да работи (Библия,Маркс),не разполага по рождение със средства за защита и нападение (Протагор),няма фиксиран размножителен период (софисти) ,има най-дълго детство (софисти),има ръце (Анаксагор) ,умее на всичко да подражава (Аристотел) ,е свободен да направи от себе си онова,което сам пожелае (Пико делла Мирандола) ,създава инструменти (Бенджамин Франклин),е устремен към бъдещето (Мартин Бубер),създава утопии (Ернст Блох),може да пожелае смъртта си (Еренберг),може да се смее и да плаче (Хелмут Плеснер) ,поставя въпроси (Карл Льовинт) ,може да казва "Не" (Ханс Йонас),има празници (Ото Болнов).
Филофоското разбиране за човека изисква всеки философ да даде определение на човека чрез собственото си разбиране за абсолютното.Така за Демокрит човекът е съвкупност от атоми,за Платон отделният човек е само подобие на идеята за човека,за Аристотел човекът е форма и материя,за Хегел-дух,за Шопенхауер-проява на световната воля.
Има още много страници с цитати,размисли,преписвани от дебелите книги и сглобени в една "Беседа за света и човека".
"За да се проникне в същността на обикновените явления се изисква твърде необикновен ум"
Алфред Уайтхед
Чудех се и се маех какви неща са ни карали да пишем.А по моя лична принципна оценка,за да седнеш да напишеш нещо,то трябва да го разбираш ,приемаш и осмисляш.Незнам дали съм разбирала какво пиша или просто съм била прилежна ученичка и съм си написала домашната работа.Но сега четейки тези извадки се замислям,че не знаем нищо за себе си като Човеци.Разчитаме на вече анализираното,написаното,на дебелите книги!Защо?!
То едва ли трябва да си философ,за да опишеш себе си и околните?!Е,няма да те впишат в енциклопедичните томове,няма да цитират името ти ,няма да знаят кога си живял и кой си бил,но..да се пие от извора е истина-човек за човека да казва е пак истина.Но сам човек да даде оценка за себе си е прозрение!
А каква е вашата идея за човека?

Награден фонд



Получих прекрасни награди от два вкусни блога :)


Милена ме изненада много приятно с две награди за приятелство :) Блогът й е един шедьовър и препоръчвам на всички със силна воля /що се отнася до слюнкоотделянето/ да го посетят и да се наслаждават на нейните сладки творения :) Благодаря ти Миленка :)

Но изненадите не приключиха.
Илианка удвои наградките и ме накара чак да се изчервя :) Благодаря Илианка :)

И за двете наградки -честта е моя :)


Предавам наградите на :

Бубка
Силви
Тони
Хриси
Ида
Роси
Ваня
И макар
Фифка да ги има -> и за теб :)

Целувки и приятна Неделя момичета :)


23.7.09

Домашно без коментар


16.7.09

6 Бързи!


Бубето ми метна хубава блог-игричка и въпреки че след малко трябва да ставам да се оправям за кръчме ,не мога вече да отлагам отговорите.


6 Бързи ,които поддържат позитивната ми радост!


1.Васко!

2.Силно нес-кафе с цигара!Уточнение: след като съм се наспала като хората,с гарнитура от: музика,ТВ,блог или със сложна кръстоловица! В последно време и пъзелни игри :P

3.Цветя-всякакви,но любимите ми са Бели рози.Но и полските мъничета ми действат разнежващо,омяйно,утопично ,мечтателно,летящо-радват ме!


4.Фотоапаратът ми и всички снимки ,които съм нащракала и ще нащракам.Обожавам да снимам всичко:от крака до планини,от кошчета за боклук до птички,от огън до вода и ..още ..много още :)



5.Работата ми!Пу-пу:тотален късмет имам с настоящата си работа и дано още дълго време да ме радва.



6.Сънят!

В допълнение,че тези 6 някак си не ми стигат:Ледана сода с лимон,приказки за глюпости и хилежи с Фифка и Мръни.Майка ми с хилядите й телефонни позвънявания на ден.Племенникът ми :) Селото на Васко.Разходките!



Мятам набързо игрицата на:



Siskata

Тони

Jackie

Ivolina

Ида



За Фифчето специално уточнение: Фифконке ако си писала и искаш пак:ти си муцка :)

За Хриси се отнася също :)



Благодаря за моментите на радост Бубе.Понякога ми липсваш Жено! Цунки :)



Весела,прохладна и усмихната вечер на всички :)



Наздравееееееееееее :)

12.7.09

Бийп-бип...

Да...даа..Бийп-бип,ама с нашата си кола!
Тюхх...най-сетне!Мишонката с сбъдна мечтата,а аз ще се возя в ей тази муцунка ,която ще ви се усмихне по-долу в снимковия матр'иал!
Пробването се състоя е една разкошна местност над Благоевград.Повече от ясно е ,че съм ощракала поне 50 -на снимки :D Продължих и на връщане..с малко цветя-моята слабост.
Но там,където карахме...просто ти спира дъха,а като слезнах да снимам полски цветенца и разни хвъркати и скачащи гадинки мем лъхна миризмата на гора,жълт кантарион и роса....бях се потопила напълно в опиянението на природата :)
Няма да ви мъча повече с тирадични описания...ето и снимките :)














п.с.Поради някакви абсурди и изнервящи грешки ,които ми даваше blogger не успях да кача всичко,но най-важното е тук :)
Лилито много ухиленоуууу :D

10.7.09

Да убием кризата!

Твърдо заставам зад тезата,че малко или много,да не кажа 50% от финансовата криза или по-точно самото усещане за нея е на психическа,психологическа,ако щете нервна основа.Всичко онова,което се случва в умните ни главици и стимулира чувството ни за самосъхранение и оцеляване,увеличава усещането за въпросната криза.От всички възможно посоки ни се пулят идеи за спестявания,планове за намаляване на разходите,топ 10 на стъпки за анти-кризисно поведение.И какво й остава на "бедната ни душичка",освен да се поклони пред медиите,всеобщата статистика и уажасяващите я факти?!Груба грешка!Но ..хора сме!Грешим.
Лично за мен кризата се усеща за тези,които имат над 20 000 Евро в спестовния си влог и треперят за ръста на лихвите,оскъпяването идващо от рястящите такси по обслужване на кредите,влогове и прочие финансови локвички от общия гьол.Не разбирам от икономика,прирасти или статистически данни,но мога да си направя проста сметка,с която да оцелея по много по-лесен начин,отколкото чичкото с Audi-то и фалшивата данъчна декларация.Как ли?Ами много простичко и обикновено.Питам се няколко ,така или иначе безсмислени въпроси/имайки в предвид статуса ми на обикновен гражданин на Република България мъдрещ се нейде из така наречената "средна класа"/ и си отговарям светкавично,дори предварително.Отговрите ми са кратки и съдържателни ,за съжаление - еднообразни-> НЕ!
Въпросите са такива,които не биха затормозили главицата ми и такива че да не усложняват "семейния бюджет" с излишни разходи,а именно:
-Имам ли кола?
-Имам ли вила на Банкя?
-Имам ли банкови авоари над 1000 лв?
-Имам ли някакви имоти въобще?
-Попълвам ли данъчна декларация?
-Имам ли шанс пак да почивам на Малдивите?
-Имам ли постъпления по онази офшорна сметка?
И още стотина,всички с глагола "имам" в началото.Именно този глагол /жална му майка/се корени и е в основата на краховете,фалитите,сривовете.Ще рухне нещо си,ама само ако го имам!Е,като нямам-за к'ва финансова криза ми говорите 24/7?
Но все пак се притеснявам и за малкото /на фона на чичковците и лелките с мазните мутри,дълбоки джобове-респективно дълги и обиграни пръсти,големите черни коли и вилите с басейни/ ,което имам ,защото то зависи от голямото-йерархия...баси,че и зависимост.
Но..ако увесим нос,пуснем депресията в света си,нацупим физиономии и загубим желанието си за живот и развитие ,заради едната криза-тогава сме мекушави обитатели на земята-не хора,или поне не Българи.Нашият манталитет не позволява да се предаваме-доказано е!
Та и аз така...не се предавам ,напротив търся и се изкачавам по моите си върхове /както всички останали предполагам/ и не давам заден ход,само защото оборотът на БНБ спаднал с 2 пункта!Тц-не и аз!
Всеки трябва сам да намери начина за справяне.Не става дума само за финансовата криза,страхът от оставането без работа /Да не дава Господ/,мизерията и незнанието за бъдещото падение или закрепване на положението-става дума за нагласата-вътре -в самите нас.Никой друг освен нас няма право да избира собствената си пътеводна светлина/ако ще и клиширано да е/.Ние сме зависими /освен от йерархията и горните стълбици в нея/ и от самите себе си.
Аз преборвам моментите на страх за сигурния стол в офиса с още повече работа,алтернативни начини за доходи /за които вече споменах/,разбира се лишаване от някои глезотийки,но не и от неща които са потребни на мен и близките ми ежедневно.Разбира се,че мога да се лиша от поръчването на пица от gladen.bg и вместо това да спретна вкусна вечеря-както и направих.Не смятам ,че всъщност в лева ,стойността е същата..но как да е.Боря се с усмивка,оптимизъм в рамките на реалността и от време на време с необмислен шопинг.За душата!Тя е важна.Трябва да я храним и да се грижим за нея!И не ,това не са глюпости.Душевната храна понякога е много по-пълноценна и от една прясно изпечена кокошка!
Тази седмица успях да съчетая и двете.Летният пазар се случи просто ей така,а уж излезнах да си купя дюнер на обедната почивка.Върнах се с 3 потника, 1 блузка ,1 чифт чехли и 1 чифт летни обувки.И пилешки бургер с айран!Не съм се разпростирала в магазините по Витошка,така че "ударът" по джоба ми не беше огромен,дори не подминах 100 лв.Така е,умея да пазарувам ..иии да са живи и здрави онези,които знаят кога точно да пуснат Разпродажбите :P
Тези наглед ненужни покупки/ако питате майка ми/ ми доставиха удоволствие,разтовариха ме от ежедневието,"намигнаха" ми доволно от огледалото днес сутринта,донесоха ми и самочуствие.Е за к'во работя в крайна сметка?!Някой би казал ,за да пестя...ще пестя нъцки....съотношението разходи-приходи все е в превес на първото...но ..не се оплаквам!
За да си подхряна стимула за моето "напред и нагоре" реших да се завихря из кухнята и да стопля коремчето на любимото човече ,още повече да разнообразя от ежедневните полу-фабрикати или нещо спретнато на бързо.
Воала...изникна нова рецепта /пу моя си е/ с пилешко.Нарекох я Сочно Пиле.
Ето и рецептата:
500-600 грама пилешки гърди или филе
3 глави бял лук
3 средноголеми моркова
олио
соев сос
лимонов сок
сол
20 гр. вино Розе /или бяло/
Начин на приготвяне:
Нарязвате филето или гърдите на по-големи кубчета.Нарязвате лука на шайби.
В дълбок съд обърквате: месото,лука,добавяте олио /на око,да не е много че да плувне месото/,соев сос /не повече от 2 супени лъжици/,лимонов сок /на око ,но малко за вкус и сочност на месото,да речем 1 супена лъжица/,виното.Разбърквате добре и внимателно,защото пилешкото е крехко и се разделя при натиск.Оставяте да престои 1 час.
След като месото е престояло в марината,не го вадите ,не го цедите-не!Слагате всичко както си е в нагорещено олио.Оставяте да се запържи до златисто на месото и внимавате да не прегорите лука.Преди да започнат да придобиват коричка /месото и лука/ добавяте морковите ,нарязани на средни лентички.Оставяте морковите леко да омекнат.Осолявате леко по време на пърженето.Воала.Сочното ви пиле е готово за консумация :)
За гарнитура спретнах варени картофи с балсамов оцет и чубрица и ги поръсих с настъргано сирене /заради предпочитанията у дома/.Можете да приготвите ориз с гъби,задушени зеленчуци,картофено пюре..и все този дух,но да бъде задължително топла ганиртура :)


Резултатът


Идея за десерт:

1 кофичка кисело мляко/висок процент/

Чаени бисквите

Плод от компот

Канела

Разбивате добре млякото.Натрошавате бисквитите,режете плодчетата.Всичко това слагате в купичка или чаша за сладолед.Разбъкрвате.Поръсвате с канела :)

Извод:Не се поддавайте на скъперническата си същност и хрането душата и тялото напук на финансовата криза :)


8.7.09

Среща с бялото поле или...



Да пишеш означава милиони неща.Да напишеш писмо,изречение,подпис,послание,мъдрост.лого,слогън,статия,публикация,стих,
разказ,и-мейл,интерпретация,блог пост,форумен пост,глюпост,смисъл,емоция и още какво ли не.
Да умееш да пишеш /според моето скромно мнение/ е да успяваш да наредиш бялото поле пред себе си ,независимо дали е монитор ,лист,дъска,дърво ако щете/ по начин,по който този /тези,които четат да те разберат,да вникнат,да усетят,да се усмихнат,да изживеят или просто да видят!
Защо пишем?!
Задавала съм въпроса на себе си.Отговаряла съм си по различен начин.
-пише ми се
-чувствам се добре,когато напиша нещо ,което е равно на собствено удовлетворение,разтоварване,идея,споделяне със света
-емоционалната ми същност предлазполага акъла ми да „се изкаже” и писмено и вербално
-понякога ми е по-лесно да напиша нещо,отколкото да го кажа
Крием ли се зад писането?!
И да,и не!Един поет,писател ,журналист показва себе си,излага на показ съзнанието си и емоциите си като прането на съседката.Търси своите образи в ненаписаното и го превръща в написано.Използва наученото,преживяното и го споделя.Инкрустира душата си с букви и ги полага въхру голямата апликация на светогледа си.Пише.Подписва се с написаното и очаква светът да запомни какво точно е написал,сътворил,употребил в думи ,за да стигне до някого,до определена точка или до никъде.Анонимността в писането е признак на недоволство от резултата.Ако един пишещ човек /не става дума за великите писатели,поети/ прави разлика между това,което би написал и казал за една и съща тема,то тогава този индивид използва писането,за да прикрие начина по който ще изживее думите визуално.Има хора,които се крият зад писаниците си и очакват светът да прогледне между редовете им ,без да осъзнават,че докато не вложат себе си в тях те изглеждат напълно безлични макар и огромни и очеизвадни в количеството си.Има и такива ,които в стремежа си да напишат нещо запомнящо се,спиращо дъха,уникално по рода си не осъзнават каква глупост е родила болната им и рехава откъм разсъждения главица.Други завоалират думите си в стихове,подклаждат интереса да бъдат разбрани,оставят отпечатък макар и утопичен,метафоричен или сатиричен.Но не се крият.
Длъжни ли сме да пишем?!
И да,и не!Всичко се свежда до това какво пишем.Изключвам служебните задължения и оставям писането като понятие за разискване в личния живот.Пример с блоговете.Никой не е длъжен да бълва постове/публикации всеки ден.Това не е поточна линия в крайна сметка и не подлежи на педантично култивиране.Ако имаш желание,мотивация,муза ,усмивка дори-сядаш и написваш няколко реда.Ако ли не,не бива нито за момент да се чувстваш виновен,че блогът или сайтът ти не е актуализиран от дни /примерно/.Писането изисква време,приятно и благоразполгащо настроение или другата крайност:нужда да избълваш негативността от съзнанието ти и да престане да ти лепне от блатото ,в което си нагазил;изисква и топло кафе,цигара,недразнеща слуха музика,отворен прозорец и свеж въздух дори.Писането не е задължение на личността,а изискване на емоциите и навиците.Но ако се чувстваме длъжни пред себе си /по ред лични или незнам и аз какви причини/ то тогава писането ни става монотонно,сиво,еднообразно и изглежда на пакетирано краве масло с нисък процент масленост!
Кога пишем?
Когато искаме,когато се налага,когато ни се пише,когато се чустваме добре или зле,когато искаме да ни прочетат,когато имаме нужда да не говорим,когато усещаме нуждате някой да коментира мнението ни,когато сме щастливи,когато сме тъжни,когато сме ядосани,когато ни е писнало,когато искаме да апелираме някой да подкрепи каузата ни ,когато ни е цветно,когато е тъмно-дъждовно-страшно-стряскащо-гърмящо,но уютно у дома;когато сме безмълвни...
Какво ни дава писането?
Емоция,разтоварване,грижа,усмивка,споделен слънчев лъч,приятелска прегръдка,умиление,гняв,ярост,циничност,хоризонт,небе,цветя,цигарен дим и студено кафе,материал за осмисляне,смях,тъпотия,простотия,хилежност,върхове,скали,море...всичко онова,което може да предизвика наслада на сетивата ни,удовлетворение на ума и храна за душата!
Как пишем?
Така както можем,така както усещаме и така както бихме го казали!

А вие защо пишете?
Уточнение:всичко написано е лично мнение и неналагащо се към читателите :)


6.7.09

Freelance случка

Днес е ден да ме изумяват!
Вече писах за freelance сферата и обясних на достъпен език в какво се състои работата на един freelancer.
Преди два дни проявих интерес към една обявя за Freelance Marketing ,което само по себе си е несъществуващо понятие,но това е друга тема или същата,но след като дам подробности.
Получих детайлен отговор и описание на длъжността,които ме накараха да избухна в смях,недоумение и изумление.
Въпросната "дама" се вживява като представител на американска фирма ,която специализира в сферата на online магазините и рекламата.
Дотук freelance-никъде.
Още повече,че да започнеш да работиш за въпросната компания /DHS club/ се изисква да си платиш онлайн курс на стойност 105 лв и то с кредитна карта.
Затворих очи,положението в България като икономика,финанси и социална среда ми минаха като документален филм пред очите ,констатирах-тази е тотално изперкала!
Но дамата твърди в писмото си ,че :
"Инвестицията за курса не е голяма, а възможностите за работа и кариера реални."
Още повече ,че след моя отговор получих писмо ,в което едва ли не ме нарича невежа и ми задава въпроса дали аджеба знам к'во е freelance!?Гледах тъпо...и избухнах.
Не мога да си представя ,че има толкова заблудени хора,които си мислят че са хванали Бил гейтс за шушляка /цитирам Хриси/.Коментирах и с Хриси този случай,препращайки й цялата кореспонденция ...смяхме се,но и ни стана тъжно че има такива хорица,като тази жена която дори е сбъркала собственото си име в писмата си до мен!Още повече,че поставя името на Доналд Тръмп в защита на своите бръщолевения и посочва "фактът",че бил написал томове.За кое питам се аз?!За freelance ли?

Ето няколко извадки от кореспонденцията,а цялата можете да свалите и прочетете /при интерес от Ваша страна/ в pdf формат от линка,който предоставям!

цитат от презентационното писмо на Г-жа/Г-ца Диа(я)на Иванова:
"...Първите 10 дни се минава курс по маркетинг online (всички материали са в личния Ви контролен панел, който ще получите и в който ще влизате с избрана от Вас парола). Курса се заплаща - 105 лева. Плаща се с кредитна карта.Курса не се заплаща веднага.Първо се преминават първите 2 нива за тестване и за да се уверите лично,че работата Ви харесва.В последствие,ако всичко върви добре внасяте таксата и получавате работен контролен панел.Курса ще Ви помогне да се научите да работите чрез VIP Control Center и да следите и оперирате чрез различните report , на базата на чиито данни организираме работния си ден.Курса е задължителен, за да можете да работите добре и да сте подготвени...."
Този цитат дори няма да го коментирам-> :D
"registraziata se izvarshva na latineza/. "

***

С поздрави и на ваше разположение за всякакви въпроси.

Диана Иванова Координатор DHS

Второто й писмо ще копирам цялостно.Няма дори едно общоприето "Здравейте"...

"Не е коректно от Ваша страна да говорите за нещо, което не разбирате... Какво означава freelance според Вас? Проверете какво означават думите free lance и само след като имате информацията ме критикувайте, че това не е freelance. Второ – началната инвестиция се заплаща, защото фирмата предоставя на разположение обучение и информационна система с която работим и за чието непрекъснато актуализиране, тя влага милиони долари. Работим с контролен панел, снабден с различни бизнес рапорти, които следим и сме свързани всички точно както един офис, но online Работата не е за всеки и със сигурност не е за вас, но това не означава, че не е коректна и не е сериозна!Непознатото винаги измъчва невежата и го кара да критикува – предприемчивият търси начин да се информира за да бъде в крак с времето...Приятен ден и съвет от мен: Ако българина продължава винаги да критикува и да живее в миналото, България никога няма да направи и крачка напред ...промяната зависи от промяната на манталитета на всеки един човек...разчупете старите стандарти, за да дадете път на бъдещето... половин свят работи от къщи и се занимава с електронна търговия, защо ли Доналд Тръмп е написал цели томове по този въпрос и той самият се занимава с този бизнес...и защо ли такива Световно известни фирми като Adidas, NIke, Sheraton са се афилирали при нас...може би защото им се е сторил некоректен бизнеса? Размислете над това което Ви писах.Приятен ден

Дияна

Цялата Кореспонденция


В крайна сметка жената търси Търговски представители,чиято дейност да нарича Marketing Freelance.
Преглеждайки и останалите обяви от подобен тип,започвам да се затормозявам в мислене,дали някой въобще обръща внимание на това,което изписва и предоставя за публично четене?!
В презентационното писмо на въпросната дама,открих поне 5 правописни грешки /граматическите и стилистичните не ги броя/ ,една от които би могла да извади очите и която е: думата "курс"/въпросният платен такъв/ в 90% от изреченията е подлог,но на нито едно място не е членуван.И това ми било презентация...гррррр

Та аз ли съм невежа ?!



5.7.09

Blog award

Благодаря на Ваня за прекрасната изненада,а именно Блог награда за Lovely Blog :)


Взимам си я и е чест за мен да я сложа в страничната лента на блога и разбира се да я предам нататък :)

Предвам наградата за Lovely Blog на всички Видни Шматки :)



Фифка-смифка
Бубка
Мръни
Ида
Слънчогледче
Силви
Нушка
Тони
Злото
Деска
Цвети
Роси
Jackie


Повече от 7 са,но мисля че Ваня няма да има нищо против.
Наградата е заслужена от всяка една Дама от този списък на 100%.
Благодаря Ви за свежите писаници,красотичките,цветовете и усмивките :)
Остава да помоля,който иска да предаде нататък :)
Усмихната вечер желая на всички :)

п.с.Браво Бате Бойко :D

4.7.09

Freelance(r) -к'во е това животно?!




Живем в 21-ви век,използваме какви ли не джаджи за свързване,работа,комуникация,пътуване или ей така за разнообразие,но когато дойде момента да обясним на себе си или на някой друг какво аджеба е bluthooth,java,support,wap, модем,суич и още хиляди чуждици-тогава накуцваме и то с двата крака.
Думичките сами по себе си верно са чуждоземски и са навлезнали у нас заедно с приходящата джаджка.Но..там мили читатели няма речник-само инструкции за употреба,които в повечето случаи са изписани на всички възможни езици,но не и на родния ни –български.Това не е особен проблем.Все ще се намери някое „учено дяте” у блока,дето културно (‘щото мама или баба са го сръчкали) да обясни на леля Верка от горния етаж какво е „суич”.И леля Верка вече знае!Дотук чудесно-мила,родна ,до болка позната картинка,барабар с действащите лица.
Но наш’та леля Верка започва да използва научената дума (забравяйки да спомене как я е научила) наляво и надясно и започват да се срещат доста комични ситуации и реплики от сорта на : Пусни ми суичо ма,оти ке те тепам!;Размърдала ми съ йе оназ джаджа ма Марийо-как беше то-аа..суичя-та сигур за т’фа кабелната я няма!;И прочие,които отново изтикваме към клишетата и продължаваме с ...

Леля Верка на кафе по домашну с кака Мария от 8-я етаж.
Кухничката подреденка,шарена ,гиздава покривка закрива остъргната дървена масичка,боядисани в оранжево столчета,вазичка с трендафили...мирис кафе ,опушен от цигарен дим полилей...ихаааа ..идилия.Верчето и Марийка са се отнесли в сладки приказки и от време на време разведряват спомените с актуалните новини от входа,понаминават и към съседния.Боб с наденица –готов.Понамирисва на изгоряло дъно,но ..апетитно.Тряс...прас-входната врата.
-Их,тъз нашта Доца не се отучи да джаска вратите...пууу..Доцооо мъ ела тука ма у куфнята..ела..ела –изпуфтява гърлено наша Марийка.
-Кажи мамо,че бързам?-Доца наднича иззад вратата със скъпите си очила на Диор,мирис на гражданка и гушнат лаптоп.
-Ела,маме,ела.Леля ти Верка от оня ден мъ йе запитала що все тъй до късно седиш и тракаш на онуй чудо дето мяза на куфар.Ела,седни мамина златна..обясни на жената.
Марийка грее като златно грошче,Верчето пули очи в очакване и загасва фаса.Доца поглежда двечките и изтупурква набърже в очакващия поглед на комшийката
-Фрилансър съм.
Измушгва се от неприятната й атмосфера и оставя въпросите да висят зад себе си.
Марийка още си грее ,а Верчето запушва и казва замислено:
-Фрий...коту беше там.К’во т’фа животно ма Марийо?!

Ето така реагират и повече хора над 40 (да не обидя някой,но и по на 20) .Приемаме новостите,използваме ги като наименования,но когато някой вметне ,ей така ,по време на кафе ,че е freelancer ще има забучени в мисловен процес погледи-сигурна съм.
За повечето хора,които се занимават с компютри или медии думата и значението й никак не са неизвестни,но и на тях (както и на самата мен ) би им било трудничко да опростят обяснението,до ниво че майката на Гичка да не гледа тъпо.Опитах се,уж ме разбра,ама накрая избрули ..”Абе,квото й да е,нали пари ти дават”.
Апффф ще обесня...
FREE-LANCE
['fri:la:ns]
I. 1. журналист, който е нещатен сътрудник на вестник и пр., независим/необвързан политик, свободен/необвързан с договор писател/художник и пр

Това от речника .
От мен:Не съм журналист,просто умея да пиша.Когато за първи път ми се наложи да си търся втора работа,започнах да се чудя какво мога да правя,което да ми дава възможност да си стоя у дома и да работя по няколко часа след офиса.Почудих се около 5 минутки –ами пиша добре,знам английски на прилично ниво...бум в сайтовете за работа.Ей ти на freelancer тук,freelancer там.Това беше преди две години.Знаех превода на думичката,но нещо ми куцаше като осъществяване.Почетох из интернет и ми светна.Подадох CV ,зеха че ме наеха с много добро заплащане.И после дойде зорът.Да измисляш теми или да понаписваш нещо за блога си е меко казано детска игра.Зададоха ми около 5 различни текста,които трябваше да преработя ,така че в крайна сметка да изглеждат авторски ,без да съществува подобен текст в интернет.На английски-за премествания,за мебели,за чистене на килими.Бръмна ми тиквата еййй...Доста пописах и си добавих статиите като портфолио.За съжаление ,не винаги работодателите са много коректни,но това е друга тема.След това преминах на малко по-горно ниво с работа като freelance-editor ,което е доста общо като понятие и се свързва с различни дейности.И това добавих.Понаписах няколко презентации,текста,слогъни...та минах и 1-во ниво copywriter.
Дотук добре.Неволята учи.Но..къде или кой в България ще ни просветли за тази професия и милионите хора по света,които си изкарват доста добри пари от това?!Никой!Няма такова училище,няма такава дисциплина в университетите и колежите-нищо!Самоуки.
Посещавам доста сайтове за freelance обяви и проекти и ми попадна и български сайт,подобие на един европейски.Пълна скръб.Необновяван от Април и съдържащ изтекли проекти с почни минимални бидове към тях.Има и подобен блог,в който няма почти никаква информация или е преведено нещо от подобни сайтове.
Това ме наведе на мисълта,че все пак си изоставаме ,вървейки напред.
А вие какво мислите?