27.8.12

Кулинарен пост

И аз готвя.Моля нека всички мои приятели от кулинарните блогове да не изпадат в ужас.Не съм подпалила още нищо, нито съм счупила нещо ( с изключение на едни много важни шефски чаши, но това е друга рецепта)- "кухнето" е живо, старомодно и в стил италиански прованс.Може би трябваше и да го снимам.Нищо , друг път ( намек, че ще продължа да готвя и споделям).
Предисловие
Аз всъщност много обичам да готвя.Да дегустирам още повече.Но ( винаги има н-о!) съм много самокритична към себе си и това , което се случва след като кажа : Готово е!.Винаги ми се иска реакцията да бъде "Мммм....".Колко съм наивна! Другият фактор, който е много важен за посещенията ми в кухнята и ми е нещо като кулинарна максима : "Аз не готвя, за да има нещо на масата, готвя когато имам настроение и знам точно какво ще приготвя".Та считайки това за моя пътеводна светлина, промъкването в кухнята с дървена лъжица по сред нощ не ми е никак чуждо.
След като признах за изморената си душица, реших че трябва да се успокоя и да върна в себе си онази личност , с която се понасяме и си живеем добре, в мир, разбирателство и с усмивка.А и ме попитаха къде съм била ;) 
Реших да готвя, докато не намеря покой.Това обаче не включва някакви сложни рецепти, пред които само мога да се блещя недоумяващо или да дегустирам, напротив.Когато готвя с цел успокоение, обикновено вечерям сама.Хайде сега не си представяйте някой безвкусен бълвоч с ред несъвместими съставки.Не.Той обича мазно, аз обичам моите изчанчени рецепти.Той уважава решението ми да СИ сготвя.-♥-!
Онова с умората е скорошно признание, но всъщност ми досажда от известно време.Та през седмицата се наложи да се успокоявам с готвене за един добър обяд.Обичам да му готвя.Този път се спрях на омлет.Не смятам за необходимо да споделям рецепта.Само някои подробности за моят омлет.Ние го харесваме сочен, с много сирене/кашкавал, без подправки ( освен сол) , с достатъчно мръвка и добре изпечен.Чувала съм , че яйцата за омлет не се разбиват до пяна.Естествено, че противореча ( какъв Телец ще съм иначе).Аз ги разбивам до замайване.Само със сол и сиренето вътре.Ако е кашквал го слагам малко преди да го сгъна.
Салата разбира се!А за мен допълнително моцарела!Моят омлет ме успкои.Беше за него.Любовта не е само фльорци по скъпо бельо.Любовта са мръсните чинии, недопитият айран и димящата цигара!Любовта е омлет, с разбити до пяна яйца!Като моят :) 


Това кулинарно упражнение беше взаимноуспокояващо.
Дойде ред днес да СИ сготвя и да обядвам/вечерям сама.Защото имах нужда.С книга в ръка, с чаша питие и любимите спагети, които всеки път приготвям според настроението, но винаги консумирам с наслада.Днешната рецепта беше новоизлюпена ( за моят рецептурник, предполагам не съм открила топлата вода).Спагети на фурна със сирена.Не вярвам да се интересувате чак толкова от рецептата, но за всеки случай ( или защото аз самата настоявам пред себе си /много скоби станаха писателко/) ще я споделя.
Спагети "Успокоение" - това винаги го свързвайте с много калории!
Продукти 
1 пакет спагети (500 гр)
телешка кайма 
лук 
пресни домати 
чесън 
черен пипер
червен пипер
два или дори три вида сирена (може и само кашкавал),  аз използвах жълто сирене ( кашкавал) и моцарела
мазнина
Начин на приготвяне:
Сварявате спагетите до степен алденте.Всеки знае, че на пипане се плъзгат по пръстите,а на вкус е жилаво- е те това е алденте.Задължително варите в подсолена вода , в голям съд.Да си плуват спагетките!Оставяте ги във водата, до  момента на печене.Ако ги изцедите и сложите в отделен съд без никаква мазнина или вода, ще залепнат  и ще станат много неприятни за консумация.
Плънката : лук на големи шайби/кубчета/парчета овалян в подправките+чесън, запържвате в малко мазнина.Аз използвам зеленчуково олио , но прекалих малко.Туширах с повече сирене и домати.Добавяте каймата.Ако е свинска още по-малко мазнина.Аз използвах телешка.След известно време добавяте и пресните домати нарязани на не много ситни кубчета.Оставяте на среден ( ако има такъв) огън.Аз готвя на газова печка и всичко ми е някак несъвместимо за обяснение с електрическите печки.Смесвате спагетите с плънката, добре ги разбъркайте, за да си прихванат вкусовете.Поставяте в тава ( за предпочитане йена глас) и нареждате отгоре сирената.Печете на колкото си щете градуса, до каквато обичате коричка :) Епа, хубави стават :) Бялото вино или студена бира са абсолютно задължителни!
Моите изглеждат ( все още) така:

Та и аз  готвя :) 

26.8.12

Изморих се...


Изморих се!


Отново диагноза.Но не толкова мрачна както преди.Или може би повече тягостна.Но е такава.
Силна, преобладаваща, закотвена, нестихваща, недостъпна, тежка, бавна- умора.
Изморих се да бъда добра.Клише и моя истина.Изморих се да се усмихвам с онази усмивка, която наричам фалшива и използвам , за да съхраня истинската. Понякога хората не заслужават да си истински, защото те не са. Не вярвах , че съм способна дори на малък процент лицемерие.Умората от истината ме научи, поне на малкото необходима,за да опазя себе си.
Изморих се да искам другите да са добри.Да вярвам.Да уча.Да моля. Хората не се учат на добро.Те или знаят какво е, или просто не им трябва.Да, има хора които не правят разлика между добро и лошо , защото не им е необходимо.Колко простичко, нали?! 
Изморих се да бъда пряма.Предпочитам мълчанието.Състояние, в което не мога да понасям себе си.Та аз обичам да говоря, да комуникирам, да бъда шашава.Понякога не искам, не мога, не трябва.Отново за да се опазя.Да успея да съхраня своя свят, своите смехове, своите моменти...всичко свое, негово, мое, наше.
Изморих се от празнота, скука, ежедневно сиво настроение .Изморена съм.
Преди време не позволявах на себе си да бъда изморена.Не физически.Хранех душата си , изпълвах вътрешния си свят със светлинки, енергия и позитивност.
Сега мълча.Защото съм изморена.

11.8.12

Приказка за хората

Имало едно време едни хора.
Имало.


Край.