22.9.09

Празнично меню

Честит Празник на всички Българи!Дано скоро се почустваме наистина Независими!

На празник се слагат хубавите софри,сухото бяло винце и приятните леки мезенца.Добавя се приятната компания на приятели и близки и чашите дзънкат доволно :)
Моето предложение за празнична трапеза е пилешки шишчета на тиган и ориз със соев и гъбен сос :)
Рецептите са поредната ми импровизация в кухнята и затова споделям вече опитаното и възнаградено с :"Много вкусно"-ястие.

Пилешки шишчета на тиган:
Продукти:
Пилешко месо /бон филе,пилешки гърди,месо от бутче/ около 700 гр/зависи от гладниците/ :P
Соев сос /30 мл/
Бял лук -3 средни глави
Сол
Олио или зехтин
Лимон или лимонов сок
Бяло,сухо вино
Зеленчуци : аз използвах червена чушка и бял лук,но можете да си добавите:морков,тиквичка,гъби,червен лук.
Подправка за пилешко месо или натрошен пилешки бульон
Месото се нарязва на кубчета и се слага в марината от соев сос,олио/зехтин,1 глава едро нарязан бял лук,подправка/бульон и бяло вино.Оставяте го да престои около час с капак върху съда,или с фолио.
Вземате около 10-12 дървени пръчки за шиш.Продават го навсякъде.Измервате им дължината спрямо тифлоновия/друг вид тиган и ако ви идват дълги ги подрязвате от тъпата страна.След като месото е престояло достатъчно време в марината,можете да започнете реденето.Нарязвате си зеленчуците на кубчета,резенчета,шайби (по ваш избор) ,но не много тънко ,за да ги нанижете на шиша и след това да не се стопят при топлинната обработка.
Преди да започнете да нанизвате продуктите на дървените шишове препоръчвам да ги потопите за секунда във вода.По този начин месото и зеленчуците няма да залепват по тях,нито за тигана.Винаги подреждайте като започнете със зеленчук,а не с месо.След като ги наредите-сте готови за пърженето.Ето и нагледно наредени шишчета:


Препоръчвам то да стане на тифлонов тиган,за да избегнете изгаряне при обикновен.Поставяте ги в средно нагорещено олио и поставяте задължително капак отгоре.Оставяте да се готви,като обръщате на два пъти.Пилешкото месо е крехко,а и след мариноването е станало още по-крехко и се пържи много бързо.Зеленчуците поемат от марината на пилешкото и придобиват страхотен ,сочен вид и вкус.
Воала имате вкусни и сочни пилешки шишчета  :)


След като са готови ги поставете в съд с капак ,за да не загубят приятните си миризми и вкусови качества.Шишчетата се сервират с лимон и нещо зеленко.Не много горещи ,но не и студени :)
Аз предпочетох гарнитурата да бъде топла.
Ориз със соев и гъбен сос
Продукти
Ориз /пак зависи от гладниците :P/
Сол
Соев Сос
Олио/зехтин
Гъбен /готов сос с паприка/
Сварявате ориза в подсолена вода.Наблюдавате да не се превари и разкашка.Прецеждате,оставяте го да си "почине" 1-2 минутки от огъня и слагате олио/зехтин няколко капки като бъркате много леко с дървена лопатка.Добавяте соев сос и слагате отново на котлона.Запуържвате точно 1,5 минута като не спирате да разбърквате внимателно с лопатката.
В плитка чиния разливате гъбения сос с паприка.Разпределяте отгоре готовия ориз и сте готови с гарнитурата.

*Малка добавка,която научих от майката на Васе :)
Лютите чушки вървят на всякакво ястие.Аз ги правя печени-ето как:
Люти чушки ,примерно 10,средни ,сорт Рибки /онези остричките,зеленки/.Продават ги навсякъде,дори са домашно производство по пазарите.Избирайте по -светлозелени и по-тумбести,защото не са толкова люти.Печете ги (на скара,парти-грил,котлон) ,до степен да са "журнати" от двата края.Нареждате ги в дълбока чиния (форма слънце,или кръг) и ги заливате с оцет,олио,чесен,магданоз/копър-посолявате :) Хубаво е да престоят поне 30 минути преди консумация :)


Изстудявате бялото винце и сте готови за празничната вечеря/обяд :)
Да ви е вкусно :)






8 коментара:

  1. Мммм, вкусно изглежда :)
    Оризът го приготвям по същия начин, но вариант с добавени в него отделно задушени зелени чушки и пресни гъби :)
    Браво, Мрънко! :*

    ОтговорИзтриване
  2. Ама срама нямаш - какво да правим нийсега дето сме на работа и нямамедостъп до такива вкуснотии ...ша примляскваме и ша претупаме бачкането, че да се приберем и да ядем :) Невероятно изглежда Лиле и съм сигурате че е също такава вкусно :) Ай наздраве :)Аз празнувам днес с кафе, цигари и Актиива-закуска :)

    ОтговорИзтриване
  3. @Мрънка червената химикалка :D Цуням тЪ и мерси за брауса :P
    @Фифкоо,аз не исках деее...извинявай :( Дано не престърже стомахчето...Цунки и да ти е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Дими :) От теб,това си е сериозна оценка :$
    Наздраве и на теб и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Еееее,ама пишете бързо дееее :)
    Владо,Благодаря-Честит и на Теб.Да ти е вкусно и усмихнато :)

    ОтговорИзтриване
  6. Моля, моля, това не са шишчета, а мини-шишлици :))
    Честит празник! :) Аз вече се флюбих в новия блог и първо от там наминах :P
    Шишовете са супер, но и бутилката не е за изхвърляне :)) Наздраве! {}

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно меню! Хареса ми идеята за ориза, ще я пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)