25.10.09

Капка



Хората имат навика да се питат дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна.Това е въпрос на отстояване на принципи и мироглед за пълнота и изпълненост.Хубаво.
Но никой не ми задава въпрос за изпълването ,когато една капка ми дойде в повече и чашата прелее?!Това са все образно казани ,заучени фразички отнасящи се до собственото ни умение да търпим,понасяме и пълним.Снощи ми беше достатъчна една капка ,за да наводня мислите си.И един филм.След „Град на ангели” си мислех,че никога няма да ми се налага да коментирам филм.Е налага се.Но няма да се вживявам като филмов критик,за да не изглежда ,че потъпквам „магията на киното”.
Само препоръчвам да се гледа.”Някой като теб”.
И ако след това не ви светне някоя лампичка из паяжината от ежедневни ребуси и казуси,тогаз сте безчувствени или неподлежащи на въпросната визуална магия.
Този филм ме накара да се замисля над много неща ,разнородни,объркани,смесени.Тотална мисловна манджа с грозде.Но е добре да отделиш малко напън и енергия и да се посветиш на изводи спрямо съществуването си и разни неща ,които много рядко биха те закачили като интересни.
Не знам точно кога идва момента, в който ти светва червената аларма и усещаш дразнение,непривично за делничното ти пребиване.Тази аларма е някак писклива,дразнеща и не на място и те кара да се просегнеш да я спреш или да видиш защо по дяволите дрънчи.Поглеждаш някъде вътре в себе си ,оглеждаш се за червената мигаща лампичка и се ослушваш за набиващата се в сетивата ти камбанка.Докато стигнеш обаче до нея,за да пльоснеш наказателен пръст и да спреш съществуването й минаваш през :
Достойнстовото си,мирогледа си,разбиранията си,мислите си,фантазиите си и всичко твое.
В началото минаваш като сред познатите от квартала и аха да им кажеш Здрасти.После виждаш непознати нишки и разтърсваш съществото си в недоумение.Усещаш леко пощипване по задника ,но не се обръщаш.То няма как да е чуждо посегателство-нали си се наврял в себе си.
Да ,ама не.Непознато си е.Не е твое,ама не е и чуждо.Стигнал си до шибаната червена светлина и задникът ти е син от пошляпване (без интерпретации моля,всичко е метафора).
Тогава червената светлина се шмугва в дясното ти око и те осветява в неприятно розово (като пуловер на гей).Така....До тук добре.Още знаеш какъв си,какво правиш ,на къде си тръгнал-но тези синини...гррр.
Вметка:Да ,сигурно ви е объркано написаното до тук,но аз си го разбирам.
Алармата изгасна,няма я червената светлина,а и като че ли синините на болят-но са там.Чашата отдавна е преляла и тъй като имаш навика да се наливаш със сода с лимон,сега ти лепне и балончетата от газираното свистят по кожата ти.Но вече знаеш за какво е била алармата.А именно:
Не е нужно да изгледаш въпросния филм ,за да знаеш че си се въоръжил с войска от сродни души.Не е нужно да ти светва нелогичната червена светлинка ,за да знаеш че не може да си идеален ,дори и да се стремиш към собственото си издигане и перфекционизъм.Не може ей така да щракнеш с пръсти и да живееш в мечтите си без да се развиваш,а само да обикаляш в мрежата на твоя си свят.Не можеш да се научиш да обичаш ,когато вече твърдиш ,че умееш.Не става да си левак левичар.Не може тази година да си един/а,а догодина да решиш да се печеш от другата страна.Нямаш право да не допускаш близките си зад кулисите на първокласното ти шоу.Не искаш да ти прелива и да дрънкаш глупости-ами не пий сода с лимон!Колкото и да я обичаш ,особено когато потушава огъня от киселинния дъжд в стомаха ти.
Нямаш никакво право да отказваш на очите си да се огледат и да намерят други цветове освен собствения си.Не държиш да гладиш,ами рови се в криволичещите пътеки и махай с ръце над ръба.Мързи те-наслади се на мързела.Искаш да сбъднеш мечтите си-сбъдни ги,но само мечтите-не ги смесвай с целите и възвишените си падения в опит за издигане.Искаш да се усмихнеш на себе си-направи го.



Нямаш никакво право да не си Човекът,който Си!




12 коментара:

september-silvia каза...

Много ми хареса всичко което си написала,човек не трябва да бяга от същността си,той е такъв какъвто е!Трябва да бъдем смели с живота си и да правим това което ни харесва.ИстиНското щастие се състои В обикновенните неща,ако сърцето ни е бедно,богаството е само грозен просяк!

Румяна Попова каза...

Хубаво е, в първия момент те вцепенява и като дочетеш истинта те бухва в очите, и се размърдваш.

Omnia каза...

Аз бих допълнила- да бъдеш такъв, какъвто си, ала , когато си доволен от това, което си. Ако нещо те гложди, човърка и обърква, по- добре поработи над него, з да го шлифоваш до едно от най- прекрасните му измерения на блясъка;)

Ирония Идиотова каза...

Лили, шматичце.. човек е това, което е. Ти си такава, той е такъв, аз съм еди ква си.. Имам чувството, че се опитваш да разнищиш нещо, което е съвсем природно, съвсем нормално.Съвсем..как да го кажа..еволюционно, може би?! Ти си добър човек. Знаеш ли колко рядко ми се случва да определя някого като -добър човек? :))) Филма съм го гледала отдавна. И много добре разбирам кое те е провокирало да напишеш това:))) Шматчицето ми то;))) Исках всъщност да кажа по повод въпросния филм, че нещата се случват така, както трябва- рано или късно:)Даже понякога и изооooбщо да не ни се струва възможно:) Но аз нали съм на 100 години и съм wise woman :)))))
Гушкам:)

Ирония Идиотова каза...

..мммдааам, въпреки функцията "редактиране" се вижда колко съм wise.. извини ме за правописа;)

Preor каза...

И на мене ми хареса всичко, което си написала.
Ще го гледам - благодаря за препоръката.

Lil каза...

@Идичка не си много права,но ще замълча.Че съм шматка е ясно.Цунк.
@Preor,моите извинения като начало,но коментарът ми ти звучи като ученическо извинени.И някак префанцунен...права ли съм?!

Preor каза...

!!!!Шок .....И ужас. Не си права.
С ръка на сърцето ти казвам:
- няма твой пост, който да ми звучи префанцунен.
Пишеш така, както аз бих искал да мога да пиша....

Lil каза...

@Preor извинявай :$
Наистина са ми малко странни коментарите ти и не ме ласкай,ти пишеш чудесно -не търси сравнения.
Хубав ден :)

Lita каза...

Лили, каня те в блог-игра ;)

Unknown каза...

Идеални няма. Всички сме маскари (носим маски):))

Lil каза...

@Емо,не става дума за идеално хора,въобще!
Маската пред приятели е ненужна-освен ,ако не си посочения по-горе опаковъчен матр'ал.
Мое мнение разбира се ,всеки има право на друго :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)