23.5.09

Вкусно гърне

Обещаното си е обещано!
За РД сготвих много неща.Салатки ,предястия и разни други-все вкусотийки.Част от основното ястие беше специално ,вкусно гърне по моя си рецепта.Докато готвех си драсках с Фифка на скайп и обещах да дам рецептата + снимков материал.Ето,изпълнявам си обещанието :)
Рецептата е следната и държа да отбележа ,че подлежи на промяна,според наличните продукти и на допълнения по собствен вкус :)
Необходими продукти :
1 кг картофи
1/2 буркан печени чушки /може и повече,зависи от вкуса ви/
колбас -препоръчвам пилешко сварено месо,опушено или пуешко филе,но става с всякакъв вид месо ,което да е готово за консумация .Като грамаж 250 грама са достатъчни
Пармезан -това е италиански кашкавал,солен.Може да се замести със сирене или кашкавал,но е задължителна съставка :)
Доматено пюре или домашна подправка (която аз използвам и съдържа: настъргни домати,лук,чушки,моркови,магданоз)
Можете да си я направите,или да настържете от някой от продуктите и да го смесите с доматеното пюре.Необходими са 4 супени лъжички.
Маслини
3 Яйца /аз съм използвала само едно,щото съм шматка и не бях купила повече :P )
Чубрица
Олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Сварявате картофите дотолкова,че да не са сурови ,но и да не са преварени.Белите и режете според желанието,може на кубчета или на шайби.
Нарязвате печените чушки и колбаса.
Настъргвате си предварително пармезана (сирене,кашкавал) в отделна купичка.Специално за пармезана е добре да се настърже предварително,защото е малко трудоемко-тъй като долната и горна част на пармезана са твърди.
Подготвяте си доматеното пюре с добавките или без.
След това взимата керамичното гърне -става й с йена-глас тенджера и започвате да редите.
На дъното изсипвате доматеното пюре или подправка и разстилате с лъжица ,така че да се покрие цялото дъно на съда.След това изсипвате и разстилате ред картофи.Следва колбас.Добавяте и печените чушки.Четвъртият слой е за настъргания пармезан /сирене или кашкавал/.Редите като внимавате всеки един слой да е добре разположен в съда.Това е много важно защото всеки един ред поема вкуса на предния и следващия и това определя крайния вкус на ястието.
Така редите докато запълните гърнето или йена-глас под ръбчето за капака.Най-отгоре трябва да е реда с пармезана.Заливате с олио или зехтин /колко точно не съм мерила,на око е ,но да не е прекалено много/.Поръсвате с чубрица.
Слагате да се пече с капак на загрята фурна,250 градуса.Проверявате от време на време как върви печенето.На мен лично ми отне около 25 минути.След като пармезанът най-отгоре придобие приятен златист цвят изваждате гърнето от фурната.Оставяте го на плот,маса или дъска да си почине около 2-3 минути и след това нареждате маслините най-отгоре и чуквате яйцата (да бъдат на очи,а не разбити да ги излете отгоре).
Отново слагате във фурната,но този път без капак,за да се изпекат яйцата.Пече се още около 10 минутки (най-много) .Изваждате и захлупвате веднага с капака ,за да се получи парников ефект,който държи ястието топло и сочно.
За допълните продукти към редовете препоръчвам:
мариновани малки гъби
топено сирене /няколко резънчета/
кисели краставички,само на първия ред,защото ако сложите на всички ястието ще е кисело/когато киселите краставички се пекат си изпускат оцета от марината и придават кисел вкус на останалите съставки/
червен лук нарязан на големи шайби и бланширан във вряла вода предварително

Резултатът :




Задължително ледена бира или бяло вино с кубче лед :)


Приятен апетит :)




17 коментара:

september-silvia каза...

Лили,тъкмо публикувах една статийка за пиенето на вода преди ядене,ама като ти чета рецептата,няма да спазя това правило..започна веднага да ми се отделя слюнка от вкуснотията която си приготвила,ще се пробвам тези дни да сготвя същото ястие,само трябва да си набавя червени чушки,мммммм ,направо ще те изям...

Temenuzhka Petrova каза...

Ох, мамааа, отиде ми диетата:)))Лили, много вкусно изглежда и съм убедена,че е така!Непременно ще я пробвам тази рецепта, благодаря,че я сподели с нас!

Ivolina каза...

Лили, прекрасно изглежда и звучи много вкусно. Жалко че съм скарана с всякакви гювечи и въобще затворени съдове в печката. Нешо изпитваме взаимна неприязън с тях.

Aquawoman каза...

Оох огладнях :-)) Бубче, изглежда ми суперско, съвсем скоро ще го изпробвам.

Lil каза...

@Силви т'фа с пиенето на вода преди ядене ми напомня за племеника ми .Ха-ха :) Като не му харесваше яденето пиеше вода да се налива да не му се яде после.Хапваще по една хапка и викаше :Готов съм! :)Голям сладур.Можеш спокойно да сложиш и прясна чушка,но я бланширай преди това :)
@Нуше,в тоя ястие има точно,толкова калории,колкото в две филии хляб,така че споко за диетата :) Да ,много е вкусно,защото като се пече в гърне се смесват вкусовете на всички съставки :)
@Деси и аз си мислех,че съм скарана с такъв вид готвене,докато мама не ми подари гърнето.То си е голямо удоволствие да редиш и после да папкаш.Ако нямаш такъв съд става и с тава ,само че редовете ще са по-големи на ширина и по-ниски.За да постигнеш ефкта с капака на гърнето,след като изпечеш ястието го завий с фолиев лист за готвене или с мека ,памучна кърпа-пак ще стане много вкусно :)
Уф..аз самата взех да премлясквам :P
Усмивки на всички благодаря за хубавите думи :)

Lil каза...

Ех,Бубче написала си докато аз пишех :) Да,вкусничко е и стига за 4 човека,че и повече :)
Моля за оценки снимки,ако изпробвате рецептата ми :)Благодаря предварително :)
Цунки Бубе {}

Neizi_ss каза...

УСтата ми се напълни със слюнки :) Но обещавам да пробвам рецептата - благодаря за допълненеито, че може и с фолио - оти нямам капак :) задължително ша фоткам и ша са пофаля ...и даже още другата седмица ша я направя тая работа :) и ако стигне времето - ша е за РД -то на Тоши у други ден - ако ли не при пръв удобен случай ....

Lil каза...

Уха Фифко,значи съм ти дала доволна рецепта за празника.Имам и още една,която е доста по-празнична и с нея сефтосах гърнето за Нова година.Чудно стана.Ако някой има по-голям повод,като твоя ще пасне чудесно за основно ястие.Ако се интересувате ще я дам,то май и снимка имам някъде :)
Уу..огладнях! :P

Христина Чопарова каза...

Фен съм на кулинарните импровизации и на смелите експерименти с наличностите от хладилника ;))
Идеята е чудесна, а и съм убедена, че гостите са останали и без пръсти, хахаха...
Евала! :) ( и надлежно изплагиатствах рецептичката!)

Lil каза...

Ооо,аз май съм специалист най-вече в имровизациите :) А винаги се опитвам да смесвам продукти,чиито вкусове все пак си подхождат,че иначе...няма ядене!
Рецептата е за това Хриси-да си я вземеш :)Още чакам някой да сготви и да подаде сигнал за резултата със снимков материал :)
Усмивки и благодаря ,че намина :)
Пак заповядай ;)

vepaks каза...

и аз като мъж да се включа - тази вкусотия ще си я направя като прибавям към нея и люти чушки...

Lil каза...

Ха-ха това беше изненадващ коментар:)
Поздравления за кулинарните предпочитания.
Съвет: използвай зелена пресна люта чушка нарязана на малки парченца или суха,червена люта чушка стрита на прах :)
Да ви е вкусно :)

vepaks каза...

тъкмо хапнах и реших да пиша за своя възторг! използвах прясна зелена и сега ми люти доста...но затова си има бира нали?

Lil каза...

Радвам се ,че си опитал моята рецепта.Да биричката е препоръчетелна.
Някоя снимчица не се ли намира?

vepaks каза...

мммм снимчица... точно на рецептата нямам, но гювечето пак е пълно!

http://365miga.blogspot.com/2009/05/151_31.html

Lil каза...

Ъъъ..запецнах.Благодаря ,че си ме споменал в блога си.Този блог ми е уникален и мисля и аз да последвам тези 365 мига,но явно ще е от следващата година,сега съм доста закъсняла :)
Е..ами остава да кажеш какво всъщност (като рецепта) има в гювечето на снимката :) Предполагам месо с ориз и зеленчуци,ама не съм много сигурна :)
Бирата е ясна :)

vepaks каза...

понеже съм млад самоук готвач, правя нещата по следния начин, пъхам всичко което ми се стори за добра комбинация и чакам резултата- продуктите, които ти посочи са същите и обезателно ми пиши като започнеш проекта си за 365 мига в годината. :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)