6.9.09

Как се пише книга,след като...?

Стана ми навик да попадам на текстове в интернет пространството,които по един или друг начин ,да предизвикат у мен или приятна емоция ,или възмущение,често критичен поглед,но само сега тотално втрещение!
Попаднах на една интернет страница посветена отново на лидерството и всичките му там заврантулени съвети,убеждения и гръмки слова.Прочетох една-две статии добавени от авторката и представящи уж рекламо встъпление към написаната от нея книга.Авторката представя себе си като обикновено на пръв поглед момиче на 24 години.Милена Римпева и нейната книга " Доказателството ,че ще успееш" на скромната цена от 7.99 Евро /макар и все още да не сме приели Еврото като официална валута,въпросната дама е едни гърди напред/ не ме впечатлиха особено като стойност на написаното и някаква необикновена съдба,която бих коментирала като Богданкина /за тези,които не вдяват диалектните традиции,думата означава глезен/.Вече споменах ,че се запознах с някои от статиите на Римпева и....->
Забих невярващ поглед в текста и за момент си помислих ,че зрението ми изневерява.Разтрих имагинерната мъглявина в погледа си ,но все това си стоеше пред мен.Стандартен текст от около 500 знака,пълен с правописни,пунктуационни и стилистични грешки.Прочетох статията много внимателно и някаква вълничка на ярост погъделичка съзнанието ми.Казах си ,че администраторът на Богданка просто е бързал с печатането и е допуснал "малко" технически грешки-идващи само и единствено от бързината.Затворих страницата!До след секунда ,в която онази миниатюрна вълничка започна да се надига като цунами.Да бе,бързал!Глупости.Някава си мърла смее да иска от народеца докопал се до видната й уеб-страница ,не 14.00 лв /колкото би струвала книгата ,по странния валутен курс на книжарниците/,ами видиш ли 7.99 Евро.Каквоооо??!!Аааа,не!Погнах текста с червния химикал на зоркия си поглед и нацвъках бясно с мишката всичко ,което и ученик в 6 клас би видял като правописна грешка!Те това ми било текст.Да,добре-имаме заглавие,тема и писани думи ,намотани като свински опашки в изречения!Само дето тези изречения ми избодаха вманиачената в правопис,филоложка тиква!Побеснях!Нима е възможно това момиче /тук се сдържам да изпиша пикла/ да си позволява да размахва "лидерския" си пръст срещу читателите си,крещейки че ще им докаже колко лесно се става богат лидер?!Нима е възможно въпросната пикла да ме научи да пиша и чета,много преди да прокламира американската мечта?!Не!
Но тази "писателка" я има!Дори напомня за себе си с книгата си,разполага "правописа" си върху белия екран и сигурно очаква овации!Не и от мен!В името на личното ми убеждение,че всеки един уважаващ себе си Българин е длъжен да пише и чете грамотно,още повече ако зове себе си писател ,очервених текста и си направих труда да помисля над темата как се пише книга ,след като не умееш да пишеш грамотно?!

Ето как:37 грешки в текст от 555 знака!

Изпаднах в още по-голямо втрещение ,когато осъзнах че статията носи заглавието "Кариера"!

п.с.В случай ,че скрийншотът не се вижда ясно,моля убедете се сами в истинността на моите поправки.Предоставям линк към уеб-сайта на Милена Римпева и часност към въпросната "статия": Линк към страницата

13 коментара:

Dani каза...

Малко съм озадачена-странна биография/как са избрали точно нея да я обучават на тази възраст/от една страна имаш чувството,че има попусната буква, от друга ,ако е живяла дълго време в чужбина е обяснимо неправилното членуване...Странна птица.В същото време мисля,че не е единствена :всеки ден купувам ежедневник и често се учудвам на начина по който е построено изречението и много други пропуски,които бих нарекла "неграмотност".Да не говорим за толкова "прехвалени "журналисти по сутрешните блокове и не само там ...За съжаление е така в много сфери от живота ни .

Aleksandra каза...

За тази дама скоро четах в някое списание, но немога да се сетя къде.Ти ме накара да се разровя и открих, че е част от екипа на едно харесвано от мен списание – SELF-HELP, което от друга страна ме подсети, че у нас нещата стават по всякакъв начин , но не и благодарение на принципите прокламирани във въпросните книжки.

Lili каза...

Мда,Дани правилно си забелязала така "обикновените" факти от житието на младата "писателка".То не става дума за много в нейния случай.Писала ,брисала-а се не избрисала ,дет' се вика.Има 5-6 статии в този сайт,като всяка е по половин страничка-голямо мъчение ли е да написани правилно?!Те и другите не страдат от правописни завои,но тази просто ме изуми.И накрая какво:Викаме гръмко ,ама фалшиво!Не понасям подобна показаност,на база Нищо и затова изгригвам критично на момента!
Да,има грешки и по ежедневниците,но на фона на 30 страници вестник,една или две грешки са допустими,но за 555 знака-37...това вече е прекалено!Поне според мен де...

Lili каза...

Привет Александра -радвам се,че наминаваш :)
Ами каквато и да е въпросната дама и част от който и екип да е ,грешките са достатъчно показателни.Посочените от теб факти допълнително увеличават изглацията й :) Чак започвам да й се радвам колко е ентусиазирана и уверена в правотата си :D
В нашата мила родина,неволята ни е първа дружка!С такива лозунги не става,а и не ни трябват.Народът е казал :"Не питай старило,а патило"-та ,така и с нас-Българите!Модели от американските саги не са ни нужни ,за да успеем да оцелеем ,макар и с по-малко ,и пак да се чувствам щастливи и удовлетворени от живота си.А тези,които не са успели я докарват от оплаквания и мрънкания-и това си е начин ,който доказва още в по-дълбок план изобретателността ни и ненужността на подобни лидеро-забогатяващи прокламации.
Ууу,оляф сЪ :P

Ирония Идиотова каза...

На мен пък ми направи впечатление, специално в тази статия "Кариера", че лейдито повтаря едно и също нещо, като смисъл, но с различни думички. То и аз т'ва го мога-хъ-хъ-хъъъ:))) За правописа и пунктоацията изобщо няма да се обаждам, защото самата аз съм отчайващо зле:))) Но съм съгласна с Лили.Когато човек има претенции, би следвало да ги припокрива, нали така?!:) По тази логика да взема и аз да издам една книжка. Ще е я пусна на пазара само за 10 евро.:))))

Omnia каза...

Уф, Ша мА извинитИ, ама хич не събрах търпение да дочета статията й, редактирайки я наум. Дразнещо и отегчително. Очевидно младата госпожица далеч не знае какво означава надъхващо и грабващо от началото още, писане. Типично по американски модел повтаря едно и също изречение в няколко модификации за пълнеж. Изреченията са взети оттук- оттам, повтарящи вече казани неща и грам липса на оригиналност и самотворчество( в превод- АВТОРСТВО!). За мислене с печатни грешки от второ изречение няма какво и да говорим. Не можеш да пишеш статия от подобна сфера, без да редактираш после или най- малкото- да си я провериш! Що за сериозно отношение към собственият ти "труд", не знам. Както и доколко е собствен, тъй като тезата за вечно искащото его е продукт на будизма, както и съпоставянето Его, Аз,вътрешен Бог. Но то и това не е доразвито в статията. Тази госпо'йца като ще публикува книга, барем да се научи как се пише книга. Такива трябва да бъдат разледвани за измамничество и съдени!

Еoc каза...

Изглежда като нескопосан превод на български. Словоредът е чужд.

Bla каза...

А-леле!

Хриси каза...

Като гледам колко грешки има в 555 знака, не смея да си представя колко ли има в 5 555... :/
Всичко живо днес е с претенции за писател, тц, тц...
Добре, че има и такива, за да не умирам аз от глад :D :)))

Lili каза...

@Оми ,определено ми беше дразнещо и на мен,но все пак жената е преуспяла беее :D
@Еос радвам се да те видя тук.Съгласна съм,че и авторски нюанс липсва,но....
@Bla баш на място :D
@Хриско ,мани прочетох и останалите,още по-зле са.Тази не е ли чувала за редактори бе да му се не види!

peniashki_plashkov каза...

Изумен съм от самочувствието на въпросната госпожица наричаща себе си "писателка",при наличието на толкова много грешки.Усеща се,че няма необходимата подготовка и изказ за това призвание.

Анонимен каза...

Аз пък от умрях от смях!

Лили, след препинателен знак винаги има интервал. Това е толкова елементарно правило. Имаш ужасно много грешки, не критикувай, а виж първо себе си! Мога да ти посоча поне 15 грешки

Lycki каза...

Наистина ли всички сте с толкова дребни души, та сте се хванали да припадате от възмущение за някакви правописни грешки, или просто е генетично заложено, ако някой блейне и останалите да го правят? Пеняшки...и ти ли?
Ето ви нещо, върху което да се замислите:
Големите умове обсъждат идеи!
Средните умове обсъждат събития!
Малките умове обсъждат хората!

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)