9.10.09

Експириънс по жабарски



Да посетиш чуждоземците от ЕС не означава да си част от начина им на живот.Тц.Не означава да си също толкова европеец ,или също толкова другоземец.Българинът или накратко Бай Ганьо ,познат с изследователския си манталитет е петно в многолюдието на туристическия поток.Типичният стил на зяпане с паднало чене,полюшваща се лигичка с привкус на шкембе чорба и люто ,в десния ъгъл на долната устна,охкането,ахканете и ръчкането в съседните ребра с изблици на изуменост : "Глей,глей..."!-всичко това ,само у нас!
Не се различавам и аз.Падането на ченето обаче е факт и то с доказателства,защото пресметливият ми ум веднага прави паралел с нашенски
улици,площади,пътопоток,зебри,удари,писъци,клаксони ,вечерята,съседката,миризмата,липсата на културна просветеност,шушукането,липсата на заинтересованост от зелената градинка пред блока.Така е Лилянке,тцъкай си с език и се наслаждавай на всичко,попивай,съхранявай,запомняй,снимай-оти скоро ке си 'одиш!
И така въпреки мазолите,въпреки раните по отеклите ми крачета,въпреки умората,въпреки жегата,въпреки непримиримостта на съзнанието ми,че скоро отново няма да виждам подобна идилия...аз трупах експириънс по жабарски.
Срявнявах,премислях как може да бъде поне подобно  и у нас,мислех върху това,че не са необходими баснословни суми като инвестиции,правех си изводи че всичко около мен не е само пари,а предимно различен начин на живот,кулутура и манталитет.Аз бях в Европа!
Италия и всичките нейни чудастоти ме накараха да запомня,запечатам и споделя.Интересно е!Докосваш се до друг свят,други разбирания,други улици и други хора.
Улиците
Чисти,без грам прах -въпреки големия град.Почистват се рано сутрин и не пречат на съня на гражданите.Маркировката е прекрасна,нова и виждаща се.Навсякъде има ротонди (кръгови),които предпазват самите шофьори и респективно пешеходците от ПТП-та.Пълно е със зеленина и цветя.Ясно изписани и поставени на точното място табели и указателни знаци.Всички пешеходци се разхождат спокойно по тротоарите и пресичат без дори да се оглеждат за коли.Ей те това ме изуми.С колежката дори малко злоупотребихме с този закон-преминавахме бавничко през пешеходните пътеки и се радвахме,че никой не ни свирка припряно и никой няма да ни прегази!Няма паркирани коли на всевъзможни места.Има полицаи ,камери,електронни табели ,които съобщават за евентуални ремонтни дейности,градусите,часа и датата.Няма билбордове!!!!Има просяци,но не ти досаждат.Стоят си в някое ъгълче и очакват милостинята ти,но само ако прецениш да ги удостоиш с нея!
Велосипедистите са част от трафика и да караш колело не е самоубийствен акт,а удоволствие.Има велоалеи и алеи за хора с увреждания!
Парковете
Зелени,ама многооооо зелени.Пълни със прясно лакирани скамейки,чисти алеи,кошчета,чешми,тоалетни ,без заведения!Хората си лежат спокойно на тревата  и се наслаждават на момента или се забавляват на пикник със семейството си.Има кучета,но няма акита.Има птички,но не и цвъкащи и миризми от тях.Няма боклуци по тревата или алеите.Няма коли,няма досада,няма шум.
Хората
Любезни.Задължително те поздравяват като те срещнат пред блока,пред асансьора или пред кварталния супер маркет.Подреждат ти кошницата ,която си захвърлил по навик и ти пожелават Приятен Ден!На теб ти остава да задържиш устата си не зяпнала и да се усмихнеш ,макар и с нюанс на недоумение в погледа.Не депресирани.Вървящи в правилната посока.Културни.Усмихнати и постоянно разговарящи.Незаинтересовани от минувачите,облеклото им,косата или парфюма.Те си знаят собствения коловоз и не пречат на никого-очакват същото от хората,с които се разминават!
Заведенията
Чисти,спретнати с безупречно бели покривки,чисти и полирани чаши ,чинии и прибори.Подканящи и предлагащи точно това,което пише в менюто и съотвества на цената.Масите не се почистват с мазна попивка,изнемощяла и протрита от употреба,а се застилат с бяла ленена покривка пред очите ти.Никога не ти отказват свободна маса.Съпровождат те до бар,предлагат ти гризинки и вода и те молят учтиво да изчакаш.Обслужват те перфектно и оставят копие от поръчката ти (на лист с логото на заведението) на масата ти.В кафенетата плащаш на бара и изпиваш кафето на крак.Ако искаш да седнеш -плащаш /зависи и от самото заведение,но в центъра е така/.Зависи и къде  сядаш.Вън или вътре.В ресторантите и пицариите плащаш на каса след като си приключил.Не се занимаваш със сърдити келнери.В случай ,че дадено ястие не ти е по вкуса -сменят ти го.Ако се оплачеш -позлатяват те и вечеряш безплатно.Изпращат те с капучино или лаваца и ти пожелават Buonanotte :)
Похапване
Италинците ядат сериозно!Но не са пълни,нито разплути.Ядат полезна и лесносмилаема храна.Задължително закусват.
Закуска: бърза и лека;кроасан или бутерка с шоколад ,сирене или мармалад ;чай и усмивка
Обяд :сандвич със салата или пица
Вечеря (да си дойдем на думата):Обичат да вечерят навън и не готвят много освен през уикендите.Какво си похапват ли ?!
Първо и задължително салата.Традиционната е прошуто крудо и топка моцарела.Предлага се в огромна чиния ,лесно за разрязване и приятно на вид и вкус.
Второ: тестено италианско ястие-спагети,равиоли,тартарели,тортинели и прочие.Със сос,месо и подправки.
Трето: месо с балсамов оцет ,предлага се прясно изпечено,леко алангле и с невероятен аромат.Наричат го просто стек (пържола).
Десерт: еклери с бадемов ликьор ,тирамису,сладолед , сорбето (ледена сметана с водка и захар),лимончело (лимонов ликьор),шоколино (шоколадов ликьор) ,кафе,капучино и Грапа (това е ракия).Да,ракията се предлага след ядене!Носят питиетата в неотворени бутилки.Оставят ги,но не ти таксуват цялата бутилка а точно толкова,колкото си изпил!
Е...как не дебелеят тези хора-незнам!
През цялото време се носят малки парченца пица,франзелки,пържени картофки,гризинки,питки с розмарин.И вода разбира се.В стъклени бутилки по 0.5 л.Минерална натурална и газирана.
Обожават рукола (култивирано глухарче) и риган-слагат ги на всичко!
Пармезанът е задължителен!
Туристите
Зависи кои,но всички са културни,любезни,небутащи се,усмихнати и спокойни.Хубаво е да си стискате чантето,не заради италианците,а заради пришълците.Има много индийци и българи.Сами си правете изводите.Всички са снабдени с пътеводители,удобно обувки,раници,очила,шапка,вода и търпение.Поназнайват английски и са просто себе си!
Цените:
Средните цени обърнати в левове не са по джоба на средностатистическия българин,но за тях са страхотно добри и по джоба на всеки.Ето някои по кафенетата и пицариите.В супермаркетите е по-евтино разбира се.
Сандвич с прошуто,сирене и маруля: от 2.50 Евро до 5.00 Евро
Кафе: от 1 до 10 Евро
Капучино: 1.30 Евро навсякъде
Минерална вода: 1 Евро
Газирана вода: 3.30 Евро /това малко ме шашна/
Цените на дрехите са вариращи и в завизимост от местонахождението на магазина,но са над 20 Евро за блузи ,над 30 Евро за обувки,чанти,колани  над 60 Евро за връхни дрехи.
Магистралите
Огромни,2-3-4 лентови,с перфектна маркировка и указателни знаци.Специална лента за тирове  и други тежкотоварни или извънгабаритни превозни средства.Там няма винетки,има такси магистрала ,които се плащат с талонче,което си взимаш на влизане и осребряваш кеш или с карта на излизане.Не можеш се изгуби ейй.
История
Пазена,поддържана,светиня,реставрирана,уважавана,знаена,учена,попивана-тяхна!
Впечатленията:
Това е една невероятна страна за живеене,туризъм или просто да минеш транзит!
Снимки от моето пътуване до Италия тук

11 коментара:

Maria каза...

Лили, невероятно си го описала! Все едно съм била с теб. Аз също съм голям фен на Италия и мисля живот и здраве напролет пак да прескоча до там :) Поздрави и хубав уикенд. Buona notte! :-)

Lil каза...

Ciao Maria.Grazie mille :)
Да,прекрасно е-пожелавам на всеки да отиде там поне веднъж в живота си.Определено си заслужава.Нищо че моята мечта е Рим,за сега и това ми стига :) Bunanotte cara mia ;)

Neizi_ss каза...

Да си дойдем на думата ..Първо на първо Лиландке моя - мисла да си запазя това ти писание и ако някой ден ми се усмихне късметя и хукна за Ботуша - да та ползвам като пътеводител - учител ... Второ на второ ... текат ми лигите ..ма утре ща ти го върна със сочни пържоли и шишчета ...в снимков вариант ...Трето на трето то хубу българи и индийци ... ма си мисля, че по-големи образи от японците-туристи няма ..Иначе ако требе говорим сериозно ... страхотно описание си направила - адмирации за идеята да представиш пъзел по пъзел мозайката наречена Италия ...онези елементи, които я правят едно - а именно - историята, хората, кухнята ...и т.н. Мляс!

Lil каза...

Егати!Остаяш ме без думи с подобен род коментари-значи!Благодаря ти:)
То е за вас споделянето-да не съм егоист ,я ;)
Пляс и марш на диванчету.Бичам тЪ :S

Omnia каза...

Бравос, Лилс:) Те такова описание съм чела само в женските списания и то от по- така добър клас ( не искам да звуча надуто) или в някой пътеводител, макар и да е било напомпано с доста сухоежбина ( демек- ненужна информация). Тука обаче има нещо, което много ми хареса и считам за полезно- хората и манталитета им! Ей това е безценна информация за мен и ми беше интересно да се образовам на ранина, пиейки си кафето, с мисли за топли, сърдечни италиани и надежда, че , ако тук в Бг всеки е озлобен и свит, неусмихващ се и нападателен, то извън тази страна съществуват такива, в които усмивките са на килограм и безплатни, а слънцето се отразява във водите около града и къпе гондолите, плавно порещи водната повърхност:))

Dimana каза...

Благодаря, че ме върна там. Била съм 2-3 пъти и описаното напълно хармонира и с моите впечатления. В Рим съм била 2 пъти - първия ме разочарова, може би защото още ме държеше любовта към Барселона, но втория път го оцених по достойнство! Невероятен град - пожелавам ти скоро да стигнеш и до там. Единственото, което малко ме отблъсна там и в Пиза бяха негрите... бедни, предлагащи какви ли не боклуци, които като видят групичка туристи я наобикалят като мухи на мед.

Lil каза...

@Оми винаги съм била на мнение,че културата на туриста не се съдържа само в това да обиколи всичко според пътеводителя,да нащрака н-брой снимки и да се прибере в хотела си.Тц.Докато не вникнеш в чуждата култура и начин на живот-все едно не си бил там :) И да,там хората са други.Няма да ги стигнем никога,именно заради манталитета ни.За съжаление.Но винаги можем да ги посещаваме и да се усещаме като част от тяхния свят-поне за малко тази заблуда е доста очарователна :)Благодаря за милите думи,честта е моя-удовоствието от споделянето->също.Усмивки и италиански ден ти желая ;)
@Слънчогледче,моля.Няма за какво.Определено си видяла повече от мен,защото аз все пак не съм била на екскурзия-но съм доволна :) Едва ли Рим би ме разочаровал,защото мечтата ми е свързана с точно определено място: Ватикана,Сикстинската капела :) Ще я сбъдна-вярвам в това.Относно негрите с всичките им лъскави джунджурийки-това ме разочарова мен в Париж.Някак си не на място ми се виждаха всички подобни екземпляри,пред Нотрдам,с дълги шлифери,на които от вътрешния край се мъдреха "сергиите" им.Ужасно.А и са много досадни.Но все пак..Италия си е Италия :)
Усмихната Събота на всички :)

september-silvia каза...

Лили,страхотни впечатления си събрала,браво!Миналата година през септмеври бях във Венеция,но ми се стори малко мръсничко,но съм абсолютно съгласна с всичко останало с теб!Много ме изненада,това ,че в ресторантите ти таксуват само това което си изкунсомирал,наистина у нас никога не може да се случи!Иначе италианците са ни близки по манталитет и темперамент,но само по това,доста трябва да тичаме а да ги стигнем!

Lil каза...

Благодаря ти Силви :)
В интерес на истината всичкиостават със смърдящи спомени от Венеция,но аз бях за бързо и не усетих миризмата от канала :P
Да,така действат.Като поискаш сметката те пращат на касата.Другото ,което пропуснах да спомена е,че такситата не спират,ако има махаш.Само на стоянка можеш да си хванеш такси или ако си поръчаш по телефона :)
Не бих казала,че са ни близки -в този момент-дори напротив.Контрастираме.Те са усмихнати и се радват на всеки миг живот,а ние сме депресанти,които само се оплакват!И да,няма да ги стигнем,защото дори не се движим в правилната посока.
Хубава Неделя ти пожелавам :)

Анонимен каза...

Тъй като не следя блога, това за кой град се отнася. Определено не ми звучи като Рим. Най вече това, че е чисто или че има полицаи. А и шофьорите определено не са толквоа спокойни. Свиркали са ми на пешеходна, не са ми спирали, минавали са ми през краката, когато пресичам на зелено ... всички коли са одраскани или по лошо. Определено ми направиха впечатление на едни от най лошите шофьори. Табели може и да има, но спокойно можеш да се загубиш в града (бяхме си забравили навигацията). Интеренсното беше, че в града караха като луди, но на магистралата караха като бабички.

Това, че града беше ужасно мръсен определено прави впечатление (има сравнително малко кошчета за боклук и много туристи) а и някой места ги раобикалях по една пряка, за да не усетя миризмите на птичките.

Иначе има какво да се види, сравнение със София е чисто. Храната и обслужването са на ниво. Чудесно място да се посети, но не и да се живее там. Или?

Lil каза...

Ами...Анонимно сте писали..но все пак ще Ви отговоря.Става дума за няколко града,но предимно за : Модена и Болоня ,където натрупах малко повече впечатления.Но основно за Болоня,където бях отседнала.
Да,колите са надраскани,е и?
Не съм тръгнала да се местя в Италия,но разликата е очеизвадна :)
А и не винаги навигацията е успешна алтернатива,особено за ходене пеша-пада й батерията ;)
Но Вие явно сте били за повечко време и сте натрупали не само приятни спомени.Личен избор и право на разбор :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)