8.7.12

Поредица „ Бумащината в UK - Адът, който си заслужава”


Обещах на приятелка да споделя всички стъпки относно получаването на разрешение за работа във Великобритания .Но и не само заради обещанието.А защото на мен нямаше кой да ми каже какво ме чака.Искам да споделя с незнаещите.Предупреждавам , че постът е дълъг.






Вариант 1.1 Self employed 
Self employed [ дефиниция] – самоосигиряващо се лице ,  което заплаща следните такси и данъци като такова :  
National insurance distribution 
Taxes – след приключване на финансовата година и в случай , че дължи такива.
Повечето българи и румънци започват легално работа като self employed {накратко ще го изписвам SE} . За да получите разрешение за работа като SE е необходимо да:
Намерите счеотоводна фирма, която да ви представлява и да бъде ваш гарант пред властите, финасовите институции, Job Center Plus ( Социалните) , Home Office ( емиграционите служби),  HMRC ( данъчната служба). За предпочитане е това да бъде фирма ,  за която са ви информирали и препоръчали.Ще посоча моите адвокати в линк по-долу.Повечето такива фирми са ситуирани в Лондон, но и в големите градове също има.Разбира се има и английси счетоводни фирми, които по принцип извършват идентична дейност,  но в случая е най-добре да бъде българска. Уговаряте си час. Отивате с всички налични документи,  както следва :
-международен паспорт
-лична карта
-шофьорска книжка
- брачно свидетелство 
- акт за раждане ( не ви е необходим, но все пак разполагайте поне с копие)
- диплома за завършено образование ( предимно висше или средно специално, преведена и легализирана на английски, но препоръчвам това да  направите в България ) 
- всякакъв вид квалификации , ако разполагате с такива ( отново преведени и легализирани) 
- пари /таксите са  между £120 и £350- зависи от услугата/
Сценарият е следният:
След като вече сте наясно за какво сте дошли в Англия  , а именно за да работите , респективно за пари,  е хубаво да знаете и към коя сфера на работа сте се насочили.Масово българите са строители ( общи работници или специалисти) и чистачки ( камериерки, housekeeper).
Счетоводната Фирмата ще ви съдейства за следното:
- Откриване на банкова сметка . Това е първото нещо, което е абсолютно задължително да направите. Откриването на такава ви осигурява доказването на адрес ( proof of adrress), което ще изискват всички останали институции , през които ще преминете.За целта са ви необходими : пари (£100 приблизително) , представител на счетоводната фирма с придружаващо писмо за гарант.Дори и да знаете езика , по време на събеседването за откриване на сметка, ще ви превежда представителя на счетоводната фирма.Добре е да не давате ясни сигнали , ако разбирате какво се говори.Окриването става на момента. Практиката тук е да се издава дебитна карта към всяка една сметка. Такава ще получите по пощата в рамките на една работна седмица.Предоставяте адрес за кореспондеция там ,където сте отседнали  и ще останете поне 3 месеца.
- NIN (National Insurance Number) или национален осигурителен номер – ще ви запазят дата  и час за интервю и ще ви ги предоставят заедно с референтен номер 
- UTR  (Unique Taxpayer Reference) или номерът, с който сте регистрирани в данъчното  - веднага след получаването на NIN ще ви регистрират в HMRC (HM Revenue & Customs) .Ще получите номерът по мейл и по поща на посочения от вас постоянен адрес, който трябва да съвпада с предоставения в банката и Job center Plus 
- Жълта карта или официално разрешително за работа като self employed 
Сценарият описан по-горе разпределен по стъпки 
1.Bank account – банковата сметка се изисква при всеки легално работещ и пребиващ във Великобритания. Счетоводната ви фирма ще ви съдейства за откриването й. Сами няма как да се справите, защото ще ви изискват гарант, като новопристигнал.Както и доказателство за постоянен адрес, който вие няма как да имате.Пробвали сме сами,  дават ти application и до 4 работни седмици ти връщат отрицателен отговор,  поради липсата на адрес или по друга причина.Това обикновено се случва в банков клон, където фирмата има „свой човек”.Минавате на интервю ( personal banking appoitment) , не отговаряте директно на английски , а изчаквате превода на представителя на фирмата.Процедурата трае между 30-40 минути.Разписвате се на един куп документи.Представят Ви така „ важната” за банката и за самите вас застраховка, която в никакъв случай не можете да откажете.Идва и мениджър, който да се увери че сте истинска личност един вид и сте разбрали всичко обяснено от служебното лице, с което провеждате интервюто.Крайната фаза е да минете на касата да си внесете паричките и да чакате картата по пощата.Във Великобритания към всяка новооткрита сметка се вадят следните допълнения напълно безплатно, без да се изисва да плащате сума за обслужване:
-debit car/дебитна карта, с която можете да пазарувате навсякъде, да теглите кеш и всичко това в цял свят, като има такса теглене – зависи от държавата, но в ЕС е около £1.50 на транзакция/
-pay book /формуляри за внасяне на чекове/
-cheque book /чекова книжка/
* Дебитната карта се издава задължително, другите две услуги се предлагат , ако желаете.
2.NIN (National  Insurance Number)- този номер е един вид личната ви идентификация в страната.Без него сте за никъде.За да го получите трябва да се явите на предварително запазено от счетоводната фирма интервю, на което ще ви бъдат задавани въпроси от психолози в Job Center Plus.Получавате входящ номер и точен час за интервю.Можете да отидете сами ( и да знаете английски), да отидете с преводач или да изискате такъв.Документите , които ще са ви необходими за интервюто са следните :
-международен паспорт
- позиция ( каква дейност  ще извършвате) 
-фактури за вече извършена такава
-брошури , с които сте набирали работа
-три реални препоръки от различни хора/ваши клиенти/
-придружаващо писмо от счетоводната фирма 
80% от Българите използват следните професии, за да се регистрират като SE
-General building services- labourer, builder, painter, decorator
-Gardening service – gardener 
- Cleaning services – cleaner 
Фактурите се закупуват от книжарница.Хубаво е да си вземете Invoice Book с три екземпляра на една фактура : оригиналът отива при клиента, второто копие се пази за счетоводителите, третото остава при вас .
Попълват се изключително лесно и е препоръчително да ги попълвате сами , за да няма различни почерзи.
Начин на попълване : 
От : Име/Фамилия (From:  Name/Surname)
Адрес , пощенски код  
За: Точно изписано Име/Фамилия на клиента или ако е фирма, името на компанията (To: Name/Surname; Company Name) 
Адрес, пощенски код 
Вид на услугата 
Брой изработени часове или дни , единична стойност на услугата, обща стойност
Дата на издаване / Подпис 
Всичко това се изписва на бели номерирани листове на редчета с индиго.
Задължително трябва да имате поне по една фактура от клиентите, които са Ви написали препоръки. И тези клиенти да не бъдат ваши роднини.
Брошурите ще ви бъдат направени в счетоводната фирма, според позицията, която сте подбрали.
Препоръките : тук се включва в действиe планът с познатите на познатите и т.н. Все ще намерите трима българи , които да Ви напишат препоръки, защото и на тях им се е налагало някой да им помага.Хората трябва да са реални, с реални адреси и телефон за контакт и да знаят какво сте изписали за тях във фактурите ( можете да им дадете копие за всеки случай).
Писмото е ясно- то вас не ви засяга.
Отивайки на интверюто:
-не закъснявайте
- не се шашкайте при вида на дългите опашки
-влезте, отидете на рецепцията , където ще ви дадат формуляр, в който да попълните трите си имена и входящ номер. 
*Забележка : Във Великобритания всички официални документи се попълват с черен химикал и главни букви ( black ink&printed letters)
Няма да чакате много.Ще ви повикат по име, ослушвайте се защото произношението е много различно, от това което сте свикнали да чувате.Бъде усмихнати ( не ухилени), спокойни и уверени в себе си!Разговорът ще бъде кратък с редица подвеждащи въпроси. Но предварително ще знаете какво да говорите благодарение на фирмата, която ви помага и хората , които ще ви кажат какво точно ще ви питат и прочие. След разговорът ще ви вземат всички документи за копия и паспорта.Чакането да ви върнат паспорта е по-дълго от самото интервю.
*Има случаи , в които имате час/номер , но ви връщат.Отидете веднага във фирмата и  те ще ви помогнат за нова дата.Това не зависи от Вас, а от настроението на социалните.
В края на интервюто ще получите лист ( А4) , който удостоверява че сте преминали през тази инстанция, но не ви гарантира издаването на NIN.Посочен е и срокът за отговор- 4 работни седмици.Може да бъде по-рано или по-късно или да ви откажат.В случай на отказ-> счетоводната фирма.
До 2010 съществуваха и пластики – карти, на които е изписан NIN  , но в настоящия момент ги няма, така че не очаквайте да получите такава.
3.UTR – след като евентуално сте получили NIN  уведомете счетоводната фирма.Те няма как да знаят тъй като писмото с решението на Job Center Plus пристига на посочения от Вас адрес.Те ще ви регистрират в HMRC ( данъчното).Това се случва онлайн , но е по-добре те да го направят.Изчаквате да получите писмо за номера ви, пристига след около 2 седмици, макар и срокът да е 8-10 работни дни.
След наличието на Nin, UTR, bank account вие се считате за Self Employed.Но това не е толкова официално , колкото си мислите.Адът с бюрокрацията продължава, за да си извадите жълта карта , тоест официалното разрешение от властите да бъдете SE.
Вариант 1.2 Self employed 
Всеки проблем има поне две разрешения.Въпреки че това не е точно проблем , отново има две ( а може би и повече) решения.Първият е доста сложен , но е масов.
Вторият е следният:
- от България намирате фирма, която предлага работа в Англия , във ферма за ягоди.Плащате си таксата ( не мога да посоча точна сума, не съм проучвала) и заминавате.
От фермата ви издават NIN , а останалото действате сами.Минималният престой на ягодите е 6 месеца до 1 година.След това е по собствено желание, но повече българи се махат , защото плащането е сравнително ниско, спрямо това в строителството или чистенето.
*Има и вариант да работите в Англия без документи.Това се случва, ако бъдете наети от българска фирма , която има довор с английски посредник.В повечето случаи става дума за камериерки, чистачи в хотели.Заплащането е £4.65 на час, максимален срок на договора 6 месеца.Плащате депозит от около £500, който служи като гаранция на фирмата , че няма да напуснете работното си място преди крайния срок на договора.Депозитът ви се връща при прекратяване на договора.
*Последнията вариант ( но не неприложим), за който аз се сещам: да работите без никакви документи и да получавате пари кеш, които не се отчитат никъде.Опасно е, но се практикува през първите 3-4 месеца след пристигането.Възможно е при чистенето и градинаството.Строителството също, стига да разполагате с  CSCS карта.

Забележка: внимавайте с обявите за работа.Нямате легално право да бъдете наемани на работа , след като сте със статут SE. Има такива случаи и обаче.Те не са трагични, защото има неписано правило , че човек трябва да работи, за да яде- но е желателно да избягвате такива упражнения, за да не си усложнявате положението ( от личен опит го казвам).

В следващите няколко статии  ще коментирам :
-CSCS карта, изпит и подаване на документи 
-документи необходими за жълта карта и начини на подаване ( зависи от ситуацията)
-документи за присъединяване на двойка без/с брак
-документи необходими за синя карта
-ESOL (citizenship) course 
-Наеми, закупуване на кола ( документи)
-Банки,HMRC, годишен финансов отчет 


Полезни линкове: 


Едва ли ще имате въпроси, но ако се интересувате от нещо съм готова да отговоря, ако мога разбира се.

text: copyrighto to the author
picture: personal archive 

5 коментара:

morrt каза...

Много полезно.
Благодаря!

Анонимен каза...

аз съм в този ад от 2 месеца и по голямо унижение няма. имам договор с UK агенция и те ми намират временна работа. Jobs Pertemps. Първия път ми отказаха НИН сега бях на интервю пак и чакам отговор. Борбата е голямя и това е пълна проба дискриминация. Важно е да не се пада духом.Лошото е че няма пари за откриване на фирма за сега.

Анонимен каза...

аз съм в този ад от 2 месеца и по голямо унижение няма. имам договор с UK агенция и те ми намират временна работа. Jobs Pertemps. Първия път ми отказаха НИН сега бях на интервю пак и чакам отговор. Борбата е голямя и това е пълна проба дискриминация. Важно е да не се пада духом.Лошото е че няма пари за откриване на фирма за сега.

Unknown каза...

Здравейте изккам да знам за синя карта нужен ли е брак или може с някакъв бречен договор

Lil каза...

Здравейте,

Относно синята карта :

Ако сте двойка повече от 2 години и нямате брак е необходимо да съберете всякакви доказателства за съвместно си жителство (договори за наем, общи сметки и прочие).Но за да избегнете това сключете брак и няма да имате никакви проблеми с присъединяването.
Не забравяйте, че един от вас трябва да има жълта карта или да се кандидаства едновременно и за двете.Ако разполагате с жълта карта като студент , присъединяването е по-трудно.
Ако имате въпроси ми пишете, ще отговоря при първа възможност.

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)