30.9.08

Депресията?!

Какво е това животно?!


Пояснение: наричам "животно" явления ,които не разбирам и не приемам-защото нямат и вербалната споспбност ,подобно на животните, да обеснят произхода си.
Хит на сезона в душевните състояния на хората-така бих описала явлението депресия.
Нека започнем разучаването й от самото начало -това ще е да е исторически данни от уикипедия...но нека видим какво казват специалистите:
Депресия
от Уикипедия, свободната енциклопедия
"Депресията в общия случай е чувство на меланхолия,тъга, отчаяние,безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако това чувство трае повече от няколко седмици или се появява периодично, може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия. В кулминацията си депресията може да се певърне в маниякална, което според учените, занимаващи се с проблема Зигмунд Фройд, Карл Густав Юнг,Алфред Адлер и др. е основна предпоставка за развитието на шизофрения. Фройд и Юнг дори разглеждат манякалната депресия като ранен, първоначален стадия на шизофренията.
Депресията може да бъде провокирана от различни фактори - биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод). Признаците са липса на енергия, липса на апетит,безсъние,апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория
."
Лично на мен по-горе описаните неща (наричам ги така,защото не намирам точната дума) ме плашат!
Меланхолия-Меланхолия (на гръцки: μελανχολια) е вид човешко настроение, не точно определен вид депресия. Характеризира се с ниски нива на ентусиазъм и желание за активност.


Коментар: Учените хорица са обяснили на нас невежите,които използват електронната енциклопедия,за да се светнат -тази чуждица като видиш ли обикновено човешко настроение.Тук си задавам въпрос -ама какво?!Означава ли ,че ако в даден момент сме изморени и нямаме желание за каквото и да било (на достъпен език-мързи ни) ,то ние сме заклети меланхолици?!
Пак въпрос-измерват ли се човешките емоции и настроения ,та да попадат в някакви скали с високи и ниски нива?И ще си отговоря-това ,което не познаваме ,а просто усещаме няма как да подлежи на поставяне в рамки и параметри-тук някой психолог би ми изял статията с парцалите-но това е моето мнение.
Най-близкият ми човек ми каза,че нещата са си много простички,но ние самите си ги усложняваме!
Тъга-В Уикипедия не съществува страница с това заглавие!
Защо ли учените не са успяли да дадат своята гръмка и дълбокомислена дифиниция на поредното ''човешко настроение"?!
Това чуство,емоция е много по-земно за обикновените хора и общо взето не е трудно да бъде разбрано или обяснено,защото самата му появя и горчивото гъделичкане под лъжичката е достатъчно прозорливо-усещането обезсмисля обяснението!
Отчаяние-В Уикипедия не съществува страница с това заглавие.Отново!
Да,отново ударих на камък с високопарните дефиниции на "умните глави"
Опитах се да намеря и нещичко по други източници,но попаднах само на описания на остров Отчаяние!
Безпомощност-В Уикипедия не съществува страница с това заглавие!Пак ли ?!
Но аз потърсих и други източници,защото все трябва да има нещичко -тоест научен опит за обосновка на материята в думи.Та:
"Съществително нарицателно име, женски род, тип 49
Значението на думата все още не е въведено. Можете да го добавите, както и да попълните част от останалата липсваща информация, като щракнете на редактиране"

Айде де-тип 49(изумявам се)!
Трети опит:
"Синоними на безпомощност
- безнадежност
- безсилие
- слабост
- изтощение
- отпадналост
- изнемощялост
- липса "
Пак е нещо...но явно никой учен не е достигнал апогея си ,че да обеснява що е то Безпомощност!
Така си и мислех,но исках да докажа на себе си...но нека оставя изводите си за края на статията.
Унилост- (вече съм преубедена в успеха си -тоест да не намеря поредното логично обяснение,обвито в неразбираемост,но нека проверим):
"унилост - униние, отпадналост, подтиснатост, подтиснат дух, депресия, безжизненост, омърлушеност, заспалост, слабост, безсилие, немощ, изнемощялост, омаломощение, неразположениеотчаяние, обезверение, обезнадежденост, разочарование, обезсърчение, угнетение, угнетеност, печал, меланхолияскука, самота, усамотение "
/терминологичен български речник/
До тук с цитатите.
За мен всички тези думички означават само едно : никой учен не би могъл да обясни с каквито и да е методи това явление ,след като не го изпитал върху себе си .Използват какви ли не синоними (защото всички тези думи са такива),за да успее обосновката им да е привидно правдоподобна и разбира се звучаща респектиращо на ниво,че да не предизвика подозрения за истиност и респективно да бъде лишена от оборване!
Да ,ама не!
Всеки обикновен човечец ще застане срещу всеки учен и ще обясни всичко това изписано дотук с прости примери!Така мисля да постъпя и аз.
Изказали са се,че депресията е аналогична с меланхолия,тъга,унилост ,безпомощност,отчаяние!
Нека видим нагледно за какво иде реч/през моите очи в случая/.
Меланхолията


Висене в нищото ,благодарение на собсвеното си безволие и избора да не се предприемат действия,а да се търпят последствия!

Тъга

Няма смисъл от коментар или от каквото и да било обяснение.Тъгата е усещание и се вижда в очите!

Унилост (следствие от тъгата)



Безпомощност


Отчаяние


No exit!

Учените да замълчат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)