19.6.10

Закъснях ли?!

Бяхме на разходка.Целенасочена->Глобул.Ядосаха ме.Ядът на жената минава най-лесно с покупка.Забързах към първата "сергия" -не ми хареса , това което първосигналния гняв ми посочи като евентуално "потушаване на бурята".Преминах на план Б , който винаги работи [особено що се отнася до шопинг ].Пазарът Славейков , първата маса, първи поглед ,взех я [дори не знам дали е първата] –Хорхе Букай „Нека ти разкажа”.Олекна ми!Дори за секунда си помислих , че съм способна да закупя всички книги на Букай , ей така както си бяха изтипосани пред буреносния ми поглед.Е, сдържах се![явно съм изленала у време от globul ]

Прибрахме се.Интересното беше , че все още вилнеех вътрешно.Покупката не възстанови равномерното туп-туп на пулса ми.Сладолед и книжка!Минах 60 страници без да се усетя.Спрях , защото заспах.Не , не от скука – доспа ми се.Извод : книжлето е увлекателно и определно ми разказа.Не съм я дочела , но вече си имам любима притча.

Но нe това искаш да кажа. [Лош навик : тирадични обяснения в детайли].

След като доволно си размятах новата книжка в найлонов плик [ искаше ми се да е хартиен, но не ми достигна пиперливостта , за да си я закупя от „Хеликон” ], се зачудих че май съм закъсняла с Букаевата мания.Хората подлудяха, разказваха ми впечатления , не спяха и четяха.Аз работех и четях наличното.Отказвах да си закупя творба на този тъй известен психоаналитик , покорил с езика на народа , който използва при писането си.”Че какво толкова му е прекрасното, увлекателното , и още , и още , и още на Букай?”-така се питах преди днес. :) Вече ми харесва на 50%.Не съм изчела всичко.А и заспах...

Мислейки върху това, че съм позакъсняла с вманиачаването се досетих , че то така се получи и със социалните медии , със списанията [Top Gear визирам ] , със мини-миксера, с ..не знам , още нещо , което съм "докоснала" със закъснение.Дали това ме прави назадничава личност?!Глюпости.Действам избирателно.Е , още не съм ходила да си изплакна табанчетата във фонтаните пред НДК , не съм яла суши , не съм играла голф.И кво закъснях ли?!


 

Та за притчата...



„Жабки в каймака” – Из „Нека ти разкажа”-Хорхе Букай

Беше по време на изпити.Бях преминал два заключителни и един текущ.Следващият ми изпит беше след седмица и имах много за учене.

-Няма да смогна- казах на Хорхе. – Излишно е да си хабя силите за тоя , дето духа.Мисля , че е най-добре да се явя, пък колкото съм научил , толкова.Така поне , ако ме скъсат , няма да се тюхкам , че съм учил цяла седмица.

- Знаеш ли приказката за двете жабки ? – попита ме Дебелия.



Имало някога две жаби, които паднали в един съд с каймак.

 Жабите тутакси разбрали , че ще потънат: нямало как да изплуват или да се задържат дълго на повърността на този каймак , гъст като плаващи пясъци.В началото двете жаби заритали в каймака , мъчейки се да стигнат до ръба на съда.Напразно , само шляпали намясто и потъвали Усещали , че става все по-трудно да излязат на повърността и да си поемат дъх.

 Едната от тях викнала : „Не мога повече.Няма как да изляза оттук.Не може да се плува в тази каша.Щом ще се мре, защо да удълбавам страданието.Няма смисъл да умирам , изтощена от напразни усилия”.

 И като казала това , престанала да рита с крака и тутакси потънала , буквално погълната от гъстата каша.

 Другата жаба , по-упорита или може би по-твърдоглава, си рекла: „Няма начин!Нищо не мога да направя , за да изляза оттук.И все пак , въпреки близката смърт, предпочитам да се боря до последен дъх .Не искам да умра и секунда преди да е дошъл часът ми”.

 И продължила да рита и да шляпа с часове все на едно място , без да напредва нито със сантиметър.

Но скоро от това шляпане в каймака , от биенето и ритането той станал на масло.

 Изненадана , жабата скокнала , плъзнала се по него и стигнала ръба на съда.Така се върнала у дома, квакайки весело.”

Не знам защо , но след прочита на първото изречение един въпрос се „пръкна” в умната ми главица „ Е къде намериха този каймак тези жаби?”.След края на притчата установих , че самата тя като съдържание и бидейки една от поучителните брънки на сеанса на Букай , го опровергава в основната му теория , че нищо не се постига с усилия.Намерих пробив и в култoвата му  реплика  [Напъните са за ...запека].



Но какво разбирам аз , закъснялата четящя Букай ;)

6 коментара:

Dani каза...

Лили,
не се притеснявай :)
Аз още никоя негова книга не съм купила!
Прохладна вечер!

Philip Danchev каза...

И на мен ми допадна тази книга, но понеже и аз я изчетох на един дъх, ми се оплетоха притчите и идеите от всяка една случка, та си мисля да я подкарам бавно - по притча преди заспиване, за да ги осмисля - как звучи само ;) - по-добре. А иначе всяко нещо си идва точно когато му е времето, тка че закъснение не съществува :)

Ирония Идиотова каза...

Още не съм го чела. Може би, защото съм скептично настроена;) Но пък ще чета теб и твоите впечатления.Наготово, дето се вика;)))) Мцунннн:)

Alhzar каза...

Четох само една книга на Букай, 'Писма до Клаудия' още когато излезе. Хареса ми, но не хукнах да чета и всичките му други книги...

Завладяващ - да, разказващ - може би, учещ - зависи, комерсиален - безкрайно! Мразя комерсиални неща и затова ги избягвам нарочно. Малко като теб, нарочно гледам най-нашумелите филми месеци по-късно. Сваля малко от товара и не замъглява толкова очите.

Lil каза...

@Dani, не се притеснявам :) По-скоро се самоиронизирам ;)
@malkiaprintz добре дошъл :) Книгата все още ми допада, не съм я дочела :)
@Идичка за теб винаги :) Гун,цун,мун :P
@Nezzo , тази която си чела е втората - днес ме светнаха и аз не знаех.Нацелила съм първата без да искам.Не знам дали ще хукна да си купя и другите.По-скоро да :) Не бих нарекла Букай комерсиален , по-скоро изтипосан на пазара, но не от самия него.Точно това ме спираше до този момент.

DSdiva каза...

Хихих, Лили, как не сме сме сблъскали на Славейков дееее, последните четири седмици не пропускам да повилнея там! :)))

Страхотен шопинг си направила /никога не е късно да откриеш Букай/!
/скоро ще се похваля с поредния мой, пак от Славейков :)))/

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)