12.9.09

Забравен!

6:15 ч. Събота сутрин!
Навън няма и помен от праха и многосганието на врящата,
седмична София.Полъхва лек ветрец,небето е оловносиво и стои като подвижен таван над главите ни.Слънцето се е измъкнало от топлото си местеце само преди минутки и се възкачва към трона си.В градинките пред кооперациите и блоковете мирише на роса!Песовете щъкат около кофите,но са мълчаливи.Тук-таме се мержелее някой светнат балкон.Пътищата са пусти,асфалтът е мокър,а изпаренията от колите още не са започнали задушливата си гонка.София спи!
Крачим бързо,подходящо облечени за път,метнали по една раница на гърба.Прекосяваме парка и чак сега установяваме,че има нова люлка...иначе невидима за окото ,задръстена от колички,хора,работници кръжащи около градинките с лопати или бира в ръка.Единственият шум,който цепи моментното спокойствие е тракането на първите трамваи,пъплещи и стържещи по новите линии към Гарата.
Пристигнали на автогарата вече се потапяме в познатите глъчка,стонове,бибиткане и бутане.Лакти,хора,сутрешни изпарения,димящи кафета.29-ти сектор и по една бърза цигара.Нямахме търпение да седнем в удобния (Слава Богу) автобус и да се отцепим /дет' се вика/.Речено-сторено!
Спейки и клатушкайки се измежду полите на Пирина,размърдвам сънливи клепачи,назорвам се да установя къде сме и оставам с отворена уста!
Планини,иззад които слънцето се бори със сладкосива мъгла,петнисти тъмно сиви облаци,върхове на борове и мирис на есен!Забелязвам момент в който слънчевият диск е буквално обрграден в кръг от пухкави,синьо-сиви дъждовни облачета и го прави да изглежда петнист;под него се стелят втори пласт сиви облаци ,разперили надлъж пухкавостта си и мекият нюанс на лилаво.Автобусът е попаднал в селско задръстване и всичко стои и ме гледа.Продължавам да дзяпам с отворена уста и инстиктивно бъркам в чантата за фотоапарата.Лутам подутите си от сънливостта пръсти по различни нещица,обождам се на очила,напипвам шоколад,портмоне..бъркам в цигарите дори.Усещам лек пристъп на паника,смесен с огромно съжаление,но все пак продължавам да търся!
Останах с увисанало чене,невероятната гледка пред очите ми,сменяща се в още по-красиви моменти на петнисто,оранжево,златисто и сивкаво...и с висящата в съзнанието ми констатация..фотоапратът беше Забравен...





п.с.Поздрави от Македонско :)

10 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Ще отидете пак, но тези неща е най-добре лично да се видят. Фотоапаратът не може да запечати всичко,което виждаме и усещаме.

Dani каза...

А какво е "многосгание"!

Neizi_ss каза...

Владо е прав - да усетиш сам - тогава е най-истинско ... - но и с думи си пресъздала много цветно и затаяващо дъх цялата картина :)

Omnia каза...

Лелеййй, за човек, който носи така навсякъде фотото си, сигурно е било доста бързо разбуждане:)
Всъщност единствено важното е, че си ги запечатала в главата си, всички тези природни чудатости и магии, които и с думи ще успееш да пресъздадеш вълшебно! Защото снимките просто запечатват времето, а думите рисуват картини...
Поздрави:)

Lil каза...

Мда,прави сте че всичко видяно се запечатва в съзнанието,но тръпката от споделянето я няма ...след като съм забравана :D
@Dani многосгание е едно такова явление от много пъплещи индивиди ,чак блъскащи се в себе си.Пример:спирка на Орлов мост.Ужастия!
@Фифко и все пак имам какво да покажа.Телефонът на Васе спаси положението :)
@Оми,рисувах де-но това не изсмести яда ми от забравянето.
Усмихната неделя желая :)

Христина Чопарова каза...

Е, щом чак в цигарите ровиш за фотото, положението верно е било зле :D
Mрънко, все пак описанието компенсира, а и думите понякога оставят повече за въображението на четящите ги :P
Знам обаче, че ще му хванеш цаката, щото няма да те хване сън, ако не оцъкаш някоя и друга красотичка :D :)
Цунки и спокоен викенд! :)

Lil каза...

Е ,Мрънко не е честно ся-ти вече знаеш ,че съм намерила алтернатива :P
Само ако успея да си изпрося да ми свалят снимките,пак добре.Мрънкям пък :D
Цунки и викенда сфърши-пу,да му се не види...

september-silvia каза...

Лили,толкова добре обяснявяш,че започнах веднага да визулизирам,така,че не съжалявай,аз също винаги по нещо забравям,особенно сутрин като ми се спи,не че не съм разсеян човек,за това всеки ден си записвам:)))

Lil каза...

Силвинце,Благодаря ти :) Забравила-да,ама снимков матриал пак има :) И аз винаги забравям по нещо,та се опитвам да компенсирам ;)

venelin lazarov каза...

vazhnoto e che si zapazila hubavite spomeni :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)