10.7.09

Да убием кризата!

Твърдо заставам зад тезата,че малко или много,да не кажа 50% от финансовата криза или по-точно самото усещане за нея е на психическа,психологическа,ако щете нервна основа.Всичко онова,което се случва в умните ни главици и стимулира чувството ни за самосъхранение и оцеляване,увеличава усещането за въпросната криза.От всички възможно посоки ни се пулят идеи за спестявания,планове за намаляване на разходите,топ 10 на стъпки за анти-кризисно поведение.И какво й остава на "бедната ни душичка",освен да се поклони пред медиите,всеобщата статистика и уажасяващите я факти?!Груба грешка!Но ..хора сме!Грешим.
Лично за мен кризата се усеща за тези,които имат над 20 000 Евро в спестовния си влог и треперят за ръста на лихвите,оскъпяването идващо от рястящите такси по обслужване на кредите,влогове и прочие финансови локвички от общия гьол.Не разбирам от икономика,прирасти или статистически данни,но мога да си направя проста сметка,с която да оцелея по много по-лесен начин,отколкото чичкото с Audi-то и фалшивата данъчна декларация.Как ли?Ами много простичко и обикновено.Питам се няколко ,така или иначе безсмислени въпроси/имайки в предвид статуса ми на обикновен гражданин на Република България мъдрещ се нейде из така наречената "средна класа"/ и си отговарям светкавично,дори предварително.Отговрите ми са кратки и съдържателни ,за съжаление - еднообразни-> НЕ!
Въпросите са такива,които не биха затормозили главицата ми и такива че да не усложняват "семейния бюджет" с излишни разходи,а именно:
-Имам ли кола?
-Имам ли вила на Банкя?
-Имам ли банкови авоари над 1000 лв?
-Имам ли някакви имоти въобще?
-Попълвам ли данъчна декларация?
-Имам ли шанс пак да почивам на Малдивите?
-Имам ли постъпления по онази офшорна сметка?
И още стотина,всички с глагола "имам" в началото.Именно този глагол /жална му майка/се корени и е в основата на краховете,фалитите,сривовете.Ще рухне нещо си,ама само ако го имам!Е,като нямам-за к'ва финансова криза ми говорите 24/7?
Но все пак се притеснявам и за малкото /на фона на чичковците и лелките с мазните мутри,дълбоки джобове-респективно дълги и обиграни пръсти,големите черни коли и вилите с басейни/ ,което имам ,защото то зависи от голямото-йерархия...баси,че и зависимост.
Но..ако увесим нос,пуснем депресията в света си,нацупим физиономии и загубим желанието си за живот и развитие ,заради едната криза-тогава сме мекушави обитатели на земята-не хора,или поне не Българи.Нашият манталитет не позволява да се предаваме-доказано е!
Та и аз така...не се предавам ,напротив търся и се изкачавам по моите си върхове /както всички останали предполагам/ и не давам заден ход,само защото оборотът на БНБ спаднал с 2 пункта!Тц-не и аз!
Всеки трябва сам да намери начина за справяне.Не става дума само за финансовата криза,страхът от оставането без работа /Да не дава Господ/,мизерията и незнанието за бъдещото падение или закрепване на положението-става дума за нагласата-вътре -в самите нас.Никой друг освен нас няма право да избира собствената си пътеводна светлина/ако ще и клиширано да е/.Ние сме зависими /освен от йерархията и горните стълбици в нея/ и от самите себе си.
Аз преборвам моментите на страх за сигурния стол в офиса с още повече работа,алтернативни начини за доходи /за които вече споменах/,разбира се лишаване от някои глезотийки,но не и от неща които са потребни на мен и близките ми ежедневно.Разбира се,че мога да се лиша от поръчването на пица от gladen.bg и вместо това да спретна вкусна вечеря-както и направих.Не смятам ,че всъщност в лева ,стойността е същата..но как да е.Боря се с усмивка,оптимизъм в рамките на реалността и от време на време с необмислен шопинг.За душата!Тя е важна.Трябва да я храним и да се грижим за нея!И не ,това не са глюпости.Душевната храна понякога е много по-пълноценна и от една прясно изпечена кокошка!
Тази седмица успях да съчетая и двете.Летният пазар се случи просто ей така,а уж излезнах да си купя дюнер на обедната почивка.Върнах се с 3 потника, 1 блузка ,1 чифт чехли и 1 чифт летни обувки.И пилешки бургер с айран!Не съм се разпростирала в магазините по Витошка,така че "ударът" по джоба ми не беше огромен,дори не подминах 100 лв.Така е,умея да пазарувам ..иии да са живи и здрави онези,които знаят кога точно да пуснат Разпродажбите :P
Тези наглед ненужни покупки/ако питате майка ми/ ми доставиха удоволствие,разтовариха ме от ежедневието,"намигнаха" ми доволно от огледалото днес сутринта,донесоха ми и самочуствие.Е за к'во работя в крайна сметка?!Някой би казал ,за да пестя...ще пестя нъцки....съотношението разходи-приходи все е в превес на първото...но ..не се оплаквам!
За да си подхряна стимула за моето "напред и нагоре" реших да се завихря из кухнята и да стопля коремчето на любимото човече ,още повече да разнообразя от ежедневните полу-фабрикати или нещо спретнато на бързо.
Воала...изникна нова рецепта /пу моя си е/ с пилешко.Нарекох я Сочно Пиле.
Ето и рецептата:
500-600 грама пилешки гърди или филе
3 глави бял лук
3 средноголеми моркова
олио
соев сос
лимонов сок
сол
20 гр. вино Розе /или бяло/
Начин на приготвяне:
Нарязвате филето или гърдите на по-големи кубчета.Нарязвате лука на шайби.
В дълбок съд обърквате: месото,лука,добавяте олио /на око,да не е много че да плувне месото/,соев сос /не повече от 2 супени лъжици/,лимонов сок /на око ,но малко за вкус и сочност на месото,да речем 1 супена лъжица/,виното.Разбърквате добре и внимателно,защото пилешкото е крехко и се разделя при натиск.Оставяте да престои 1 час.
След като месото е престояло в марината,не го вадите ,не го цедите-не!Слагате всичко както си е в нагорещено олио.Оставяте да се запържи до златисто на месото и внимавате да не прегорите лука.Преди да започнат да придобиват коричка /месото и лука/ добавяте морковите ,нарязани на средни лентички.Оставяте морковите леко да омекнат.Осолявате леко по време на пърженето.Воала.Сочното ви пиле е готово за консумация :)
За гарнитура спретнах варени картофи с балсамов оцет и чубрица и ги поръсих с настъргано сирене /заради предпочитанията у дома/.Можете да приготвите ориз с гъби,задушени зеленчуци,картофено пюре..и все този дух,но да бъде задължително топла ганиртура :)


Резултатът


Идея за десерт:

1 кофичка кисело мляко/висок процент/

Чаени бисквите

Плод от компот

Канела

Разбивате добре млякото.Натрошавате бисквитите,режете плодчетата.Всичко това слагате в купичка или чаша за сладолед.Разбъкрвате.Поръсвате с канела :)

Извод:Не се поддавайте на скъперническата си същност и хрането душата и тялото напук на финансовата криза :)


9 коментара:

Neizi_ss каза...

Мани кризата е за тия дето имат пари - аз съм от тия дето нивга нямат - тъй че и с криза, и без криза - все не ми стигат :) Ама ебаси дюнера ма Муцоранке ...аз затуй не излизам да си купувам манджане в обедната почивка, че не е ясно с `кво ша се върна ...
Що иде реч до рицептата - ша я пробваме - задължително :) Аре -- успех с воаяжа :) Цунки по бузките!

Христина Чопарова каза...

Криза или не - практичното не значи непременно безвкусно ;))
Дюнери не ям - пък и откакто чух за натровени хора: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2288091
просто не искам да чувам повече за такова нещо /дано не убия нечий апетит сега/.

Пилето изглежда чудесно, Лилко, браво за креативната идейка! :)
Цунки! :)

Lil каза...

@Фифко ,то така инцидентно е много сладко пазаруването,а и определно съм фиешЪн :D
Цунки миличка и мерси за стискането на палци предварително.Ще се чуем утре вечер вероятно :)Гуш.
@Мръни ,е дюнер не си купих де-пилешки бургер адоф..а поправката..то фипрося е в ума на оня дет има На Банкя ;) Тоест "грешката" е умишлена :)
Пиуето верно си е много вкусничко-да зарадвате стомасите на половинките си еййй :)
Цунки Хриско :)
Лека нощ от мен и приятен уикенд на всички :)

Ivolina каза...

Лили, обичам те. Благодаря ти за усмевката, която ми даряваш. Ако знаеш от какъв женски скандал в един сайт идвам . Ти си като малко слънчице изгряло след дълъг и бурен облачен ден.

Ирония Идиотова каза...

Оххоо, летни обувки, воаяжи, пилета тука ..криза ли?! :)))))
Благодаря за идеята за готвене довечера:)
Лили, случайно да си свободна между 36 август и 32 септеври? Да ти дам под наем две деца и едно куче.Много обичат пиле;)))..и "кризата":)
Гушшш;)

Aquawoman каза...

Ох, Бубе, кво да ти кажа ??? :(
Верно е това за душевната храна, стана ми светло като го прочетох, защото е самата истина. Доказано е, че истински щастливият човек е не този с пари, а който се задоволява с това, което има. Знаеш ли - сега си клинах на късметче в твоя блог и ми се падна "Понякога щастието е в чифт удобни обувки" Мамка му, така е, аз също умея да се радвам на малките неща, но ме е страх. Страх ме е от кризата, страх ме е от бъдещето и от все такива работи..Всеки гледа на живота от своята камбанария - когато си сам, си оптимист, защото отговорностите са по-малки, но ако имаш дете без баща и си изправен съвсем сам срещу всички трудности, розовите очила падат от очите ти и започваш да гледаш на живота по друг начин. Дори да не искаш да се предадеш, понякога е толкова трудно...
Пффф...такива ми ти работи, бъди щастлива и се забавлявай докато можеш ;)

Lil каза...

@Деси и аз те обичам миличка.Няма да падаш на нивото на някви кокошки /които и да са/,че да си образуваш излишни нерви.Цунки :)
@Идичка ,давай ги насам тези буболечки=свободна съм на 36-ти в шестък=мисля,че ще ти е удобно :D
Шегата настрана.Голямо гушшшш :)
@Бубе,всеки си има своите мрачни опасения,всеки страда за своето-приятелите сме да попиваме и споделяме и твоята болка.Знаеш ,че ако има с какво да помогна-искам и ще го направя-само кажи.Иначе моля те,нахлузи една опърпана стара нощница пълна със сладки спомени,направи си капучино ,запали една цигарка,пусни музиката на макс и изпусни парата.Гушвам те :)
И ти си щастлива-Глори е твоето щастие-всичко останало ще се нареди-само не се отчайвай.Цунки Бубче {}

momenti-momenti каза...

:))) Усмивка за теб!!!

почивка малдиви каза...

Много положително написана статия, ето такива хора трябва да има повече които въпреки всичко казват...." Не смятам ,че всъщност в лева ,стойността е същата..но как да е.Боря се с усмивка,оптимизъм в рамките на реалността и от време на време с необмислен шопинг.За душата!Тя е важна.Трябва да я храним и да се грижим за нея!И не ,това не са глюпости.Душевната храна понякога е много по-пълноценна и от една прясно изпечена кокошка!..." точно така трябва да храним душата си, снимките са вкусни, продължавай да ни радваш, важно е човек да бъде усмихнат и да привлича положителното в своят живот.

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)