4.7.09

Freelance(r) -к'во е това животно?!




Живем в 21-ви век,използваме какви ли не джаджи за свързване,работа,комуникация,пътуване или ей така за разнообразие,но когато дойде момента да обясним на себе си или на някой друг какво аджеба е bluthooth,java,support,wap, модем,суич и още хиляди чуждици-тогава накуцваме и то с двата крака.
Думичките сами по себе си верно са чуждоземски и са навлезнали у нас заедно с приходящата джаджка.Но..там мили читатели няма речник-само инструкции за употреба,които в повечето случаи са изписани на всички възможни езици,но не и на родния ни –български.Това не е особен проблем.Все ще се намери някое „учено дяте” у блока,дето културно (‘щото мама или баба са го сръчкали) да обясни на леля Верка от горния етаж какво е „суич”.И леля Верка вече знае!Дотук чудесно-мила,родна ,до болка позната картинка,барабар с действащите лица.
Но наш’та леля Верка започва да използва научената дума (забравяйки да спомене как я е научила) наляво и надясно и започват да се срещат доста комични ситуации и реплики от сорта на : Пусни ми суичо ма,оти ке те тепам!;Размърдала ми съ йе оназ джаджа ма Марийо-как беше то-аа..суичя-та сигур за т’фа кабелната я няма!;И прочие,които отново изтикваме към клишетата и продължаваме с ...

Леля Верка на кафе по домашну с кака Мария от 8-я етаж.
Кухничката подреденка,шарена ,гиздава покривка закрива остъргната дървена масичка,боядисани в оранжево столчета,вазичка с трендафили...мирис кафе ,опушен от цигарен дим полилей...ихаааа ..идилия.Верчето и Марийка са се отнесли в сладки приказки и от време на време разведряват спомените с актуалните новини от входа,понаминават и към съседния.Боб с наденица –готов.Понамирисва на изгоряло дъно,но ..апетитно.Тряс...прас-входната врата.
-Их,тъз нашта Доца не се отучи да джаска вратите...пууу..Доцооо мъ ела тука ма у куфнята..ела..ела –изпуфтява гърлено наша Марийка.
-Кажи мамо,че бързам?-Доца наднича иззад вратата със скъпите си очила на Диор,мирис на гражданка и гушнат лаптоп.
-Ела,маме,ела.Леля ти Верка от оня ден мъ йе запитала що все тъй до късно седиш и тракаш на онуй чудо дето мяза на куфар.Ела,седни мамина златна..обясни на жената.
Марийка грее като златно грошче,Верчето пули очи в очакване и загасва фаса.Доца поглежда двечките и изтупурква набърже в очакващия поглед на комшийката
-Фрилансър съм.
Измушгва се от неприятната й атмосфера и оставя въпросите да висят зад себе си.
Марийка още си грее ,а Верчето запушва и казва замислено:
-Фрий...коту беше там.К’во т’фа животно ма Марийо?!

Ето така реагират и повече хора над 40 (да не обидя някой,но и по на 20) .Приемаме новостите,използваме ги като наименования,но когато някой вметне ,ей така ,по време на кафе ,че е freelancer ще има забучени в мисловен процес погледи-сигурна съм.
За повечето хора,които се занимават с компютри или медии думата и значението й никак не са неизвестни,но и на тях (както и на самата мен ) би им било трудничко да опростят обяснението,до ниво че майката на Гичка да не гледа тъпо.Опитах се,уж ме разбра,ама накрая избрули ..”Абе,квото й да е,нали пари ти дават”.
Апффф ще обесня...
FREE-LANCE
['fri:la:ns]
I. 1. журналист, който е нещатен сътрудник на вестник и пр., независим/необвързан политик, свободен/необвързан с договор писател/художник и пр

Това от речника .
От мен:Не съм журналист,просто умея да пиша.Когато за първи път ми се наложи да си търся втора работа,започнах да се чудя какво мога да правя,което да ми дава възможност да си стоя у дома и да работя по няколко часа след офиса.Почудих се около 5 минутки –ами пиша добре,знам английски на прилично ниво...бум в сайтовете за работа.Ей ти на freelancer тук,freelancer там.Това беше преди две години.Знаех превода на думичката,но нещо ми куцаше като осъществяване.Почетох из интернет и ми светна.Подадох CV ,зеха че ме наеха с много добро заплащане.И после дойде зорът.Да измисляш теми или да понаписваш нещо за блога си е меко казано детска игра.Зададоха ми около 5 различни текста,които трябваше да преработя ,така че в крайна сметка да изглеждат авторски ,без да съществува подобен текст в интернет.На английски-за премествания,за мебели,за чистене на килими.Бръмна ми тиквата еййй...Доста пописах и си добавих статиите като портфолио.За съжаление ,не винаги работодателите са много коректни,но това е друга тема.След това преминах на малко по-горно ниво с работа като freelance-editor ,което е доста общо като понятие и се свързва с различни дейности.И това добавих.Понаписах няколко презентации,текста,слогъни...та минах и 1-во ниво copywriter.
Дотук добре.Неволята учи.Но..къде или кой в България ще ни просветли за тази професия и милионите хора по света,които си изкарват доста добри пари от това?!Никой!Няма такова училище,няма такава дисциплина в университетите и колежите-нищо!Самоуки.
Посещавам доста сайтове за freelance обяви и проекти и ми попадна и български сайт,подобие на един европейски.Пълна скръб.Необновяван от Април и съдържащ изтекли проекти с почни минимални бидове към тях.Има и подобен блог,в който няма почти никаква информация или е преведено нещо от подобни сайтове.
Това ме наведе на мисълта,че все пак си изоставаме ,вървейки напред.
А вие какво мислите?

12 коментара:

Христина Чопарова каза...

Да избруля и аз едно коментче: ами, леля ти Венче трудно ще вдене какво е това фриленсър, но вкратце си е работа без офис, от "куфара", независимо дали ще го отваряш вкъщи, или докато си на път.
Но наистина няма лесен начин да го обясниш, без да го свържат с надомна работа :D
Изхилиха ме лелите, Мръни! :)))
Цунк!

Владимир Кабрански каза...

Имаше една думичка: ЦИЛИВИЛИЗАЦИЯ:).Приемам нещата, откъм смешната им страна. Аз също не знаех значението на думата.

Lil каза...

@Мръни ,Леля ти Вен(р)че ще я й светне крушката,ама да не използва такзви думи,оти смяххх :D
Сериозно-чудесна работа си е и не отнема от времето,за сметка на това се печелят парички :)
@Krizt не е лошо да си признаеш ,че незнаеш нещо.Лошото му е на невежеството в знаещ вариант.Да ,примесено с хумор се преглъща :D

Христина Чопарова каза...

В днешните условия, когато всеки се оплаква от кризата, фриленсърството (свободната практика) е много удачно решение. Вместо да се съкращава персонал, и да се поддържат офиси, по-добре персоналът да работи от дома си, без работата да страда от това. В цял свят е практика, и макар че все пак това си е обвързано с договор, все си е фриленсърство.
И да, у нас сайтът www.freelancer.bg е адски плачевен - беден откъм предложения и откъм заплащане. Но пак сме назад :)

Neizi_ss каза...

Муцоранке признавам, че докато не те познавах не знаех за този вид работа, научих от теб какво означава ... и за съжаление, не само този вид дейност е в леко плачевно състояние - откм взаимоотношения - лошото е, че сичката ни работа е такава - нема значение дали е българска или е побългарена!

Lil каза...

Добро утро Фифкоо :) Рано пропявах тази сутрин :)
Както вече споменах няма нищо в това човек да си каже какво знае и незнае.И аз незнаех,но неволята учи :)
Да ,така е.По-лошото е ,че имаме навика да побългаряваме всичко,което ни се предоставя в цялостния си вид.И вместо да използваме всичките налични и даром дадени ни ресурси,ние се опитваме да го пригодим към навиците и битието си.Това е безумно.Ама-такъв ни е манталитетя!
п.с.Мушкай се на скайп де,няма сама да пия кафе кат' куку'ицЪ :D
Цун :)

Анонимен каза...

И аз си признавам...без бой ,превеждах си го като някой на свободна практика ,обаче нямах представа, че може да се отнася за жирналисти ,политици (най -вече за тях нещо не ми се връзва )и т.н.Лили, поздравявам те за това ,че търсиш варианти.Защо не направиш свой такъв сайт ,включен в търсачките ,вземи си и сътрудници ,включи и реклами (що ли ти давам акъл ,к`ат нищо не разбирам от това,извини ме ).Попадам на такива места и осъзнава м, че информацията е чист вид енергия, а и е като зависимост -не можем без нея,докато се шматкаме.Успех!

Lil каза...

@shadows е налучкал си-това са хора,които пишат в разлини сфери,редактират,някои са тесни специалисти в IT сферата (която навлизай най-сетне и при нас).Търсенето на варианти е алтернатива за оцеляване-няма начин :) Не ми е необходим точно такъв сайт,защото няма ресурси в България,а да копирам чужди такива-не ми е по мярката и желанието :)
Информацията е за просветление,добре че не сме съвсем коне с капаци.
Благодаря за пожеланието,ще ми трябва-тъкмо минах нов тест за freelancer :)
Усмивки и приятна неделя :)

vanya каза...

Здравей Лили! Блогът ти ми е сред любимите. Имам награда за теб !http://vanyacherkezova.blogspot.com/2009/07/award.html

Lil каза...

Здрасти Ваничка :) Оо,изненада ме приятно.Ей сега ще видя и ще си я взема.Благодаря ти много-за мен е чест :)
Усмивки :)

september-silvia каза...

Абе Лили,аз скоро научих какво е браузер,нищо че работих 10 години в радио...не ме есрам да питам никога,ако ще да изглеждам в очите на тесните специалисти като аборигенка:)))

Lil каза...

Ха-ха Силви,разсмя ме. :D Не нужно да знаеш,а да не се пъчиш че знаеш ,а на практика да нямаш нищо в акъла си и да се мъчиш да обясниш нещо ,от което хал хабер си нямаш.
Идеята ми беше да спомена част от работата ми и тази на още много млади хора в България,които са принудени да търсят алтернативи за оцеляване.
Хриси ми е колежка и ме разбира чудесно,а както виждам и всички останали.
Благодаря ви :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)