5.8.09

Новините


Всички гледаме новини.Сутрин рано ,следобяд по някои кабеларки и сгънати измежду добре познатите ни сапунки.Вечер-задължително.И аз гледам новини.
Но какво виждаме,чуваме,четем в тези новинарски емисии?!
Днес 05.08.2009
*Заметресение 5 по Рихтер.Очакват се и остатъчни по-леки трусове.Жертви няма,паника колкото искаш ..блика..
*Двама загинаха в тежка катастрофа на магистрала „Хемус”
*Лукойл увеличи заводските цени
*Гръм удари тролей ,проливни дъждове с гръмотевични бури се очакват и утре...
И още ,и още.
Изключвам политическите новини,защото за момента те са актуални и по собствен начин интересни.Какво ,как и защо-всичко свързано с БББ /моята си абревиатура за Бате Бойко Борисов/-това ни е интересно.Следим с интерес и нескрита надежда първите му стъпки в по-голямата политика.
И какво ни остава да научим?!
Нищо добро.Но ние въпреки това очакваме информационно-новинарския блок по всяко едно време,за да сме в час какво се случва,не само у нас,но и в чужбина.Е как,Обама ни е интересен с постъпките си и определено е ключова фигура по високите етажи,за които ние стълба нямаме.После се прочува ,че еди коя си звезда е намесена е еди какъв си скандал...и пак Още,и Още.
Нищо позитивно-поне в 80% от новините.Но ние сме там.Държим дистанционното в ръка,за да го опазим от набези и евентуална смяна на канала.Подвикваме „По-тихо деее..” ако някой у дома създава минимално скрибуцане.Ако не чуем,какво?!
Винаги съм се чудела какво е да си водещ на новините и как самите новинари понасят новините,които са длъжни да ни поднесат,особено в Централните си емисии в прайм-тайма.Дали живеят с изоставените дечица,за които ни разказват и за които търсят обществена подкрепа,дали мразят всички престъпници,дали цъкат укорително на всяка разкрита корупционна схема,дали страдат за всеки един загинал нелепо на пътя?!Сигурно,но аз незнам.
Аз гледам новини и преживявам всяка една.В офиса слушам новини по радиото или посещавам сайта на bTV .И дори да виждам само лоши новини ,продължавам да го правя всеки ден.
Чак днес ,когато наистина не прочетох нито една добра новина установих,че сме мазохости.Съобщават ни за катаклизми,катастрофи,очаквани последствия от финансовата криза,а ние не спираме да поемаме ,макар и негативната информация като попивателни.Натъпкани с минусова емоция ,но информирани гъби.Потресно.И го правим сами,съзнателно.Забелязала съм ,че новините биват и коментирани,особено лошите такива.Някой бърза да каже ма друг:"Абе ти чу ли..." /еди какво си/.
А ако не гледаме новини?!Тогава какво?!Ами нищо/според мен де/.Просто оставаме дезинформирани за някои лоши случки в живота на други хора,оставаме съвсем в страни от политиката,не пълним съзнанието си с чуждата мъка и не се претоварваме информационно.
Само ,че аз гледам новини!И ми се иска да има поне една новина на емисия,която да ме усмихне,да бъде положителна.
Дали?!


15 коментара:

Миа каза...

Ееех Лили и на мен как ми се иска...всъщност отдавна ми се иска да има повече пзоитивни,добри новини...И все се чудя защо почти..а в някой дни като днес няма "усмихната"новина...Въпреки всичко и аз ги следя емисийте,но...къде се изгуби доброто..??

Plamena Markova-Koleva каза...

Търсенето определя предлагането, а за съжаление хората налитат като мухи на мед върху всичко ужасяващо. Да, мазохисти сме. И да, гледам новини. И пак да, и аз мечтая за позитивни такива, но любопитството винаги е по-силно към стряскащите, реалните опасности за мен самата и моите близки.

Златина каза...

Имаше един отрязък от време, в който спрях да гледам новини. Пусках си музика или гледах анимация с децата. И не ми беше никак зле, признавам си! Явно съм имала нужда от такова разтоварване.

Владимир Кабрански каза...

Всъщност има добри новини и не са толкова редки,че да се стига да положение в новинарска емисия да няма нито една. Само, че колкото и странно да звучи не се котират. Повече се гледат и четат лошите новини, а пък новинарите вече не са тези от преди век. Сега са си бизнесмени и си правят сметката.

Dani каза...

Наистина сме мазохисти .И аз гледам новините /че понякога като свършат на единия канал ,пускам другия и т.н./Много е важно как се поднасят и дали всяка една трагедия/кого къде намушкали ,кой се обесил и т . н. /трябва да се съобщава /и дали не трябва да се започват новините с някоя позитивна .Ама май за нас е в сила "като няма хляб дайте зрелища;сякаш си падаме сеирджии.А има и канал пи който накрая казват:а сега добрата новина -сякаш е извънземна

momenti-momenti каза...

Да, така е, права си :( . Ти си млада и не помниш, може би , но в социализма пък по новините изкарваха всичко розово. Даже, в Румъния, Чеушеско е давал инструкции на синоптиците да лъжат за времето. Например, ако навън е минус 25, те казвали , че е минус 5... И това не си е работа ;). А по темата...лошите новини държат народа под напрежение и стрес и така по-лесно се упрвляват масите :( Поздрави и усмивки за теб, обаче!!!

Христина Чопарова каза...

Тъкмо вчера си мислех, че журналистиката ни се е свела до нивото на махленска клюкарка - каквото чуе и види, веднага да информира, без никакво обогатяване от страна на адресата.
Струва ми се, медиите имат власт да определят не какво да мисли един човек, а ЗА какво да мисли - надали новините за бедствия и катастрофи могат да имат поучителна функция, при положение, че са вече едва ли не ежедневие.
Докато има журналисти, които ролята на клюкарка ги устройва, това ще ни се предлага :)
Лилко, интересна темка :)))
(аз най-сетне се добрах до компютър, и бързам да се изкажа) :D :D
Цууунк!:)))

Aquawoman каза...

Айййй, Бубка, голям зор с твоя сайт тази вечер. Сто пъти рефрешвам страницата и не ми излиза прозореца за коментар.
Разваля ми се настроението като гледам новините. Ами то няма едно нещо хубаво, само за обири, кражби, убийства...
Малко ли е отчаян народът, да го заливат с още помия???

Lil каза...

Благодаря на всички.Очевидно не само аз се заливам самомазохистично с потоци от новини,лоши такива.
Да, и бтв имат рубрика Добрите Хора и Добрата новина,но нещо са я позабравили в последно време.
И да тези новини за бедствия и катастрофи ни събират като муха ма мед!И в крайна сметка се оказва,че трябва да започнем да се самоунищожаваме,за да се сберем дружно в едно цяло-няцията!Ужас!Грозна алтернатива.
Но новините ще продължават да бъдат такива,защото както всичко останало и обстоятелствено по природата си е човешка направия!
Днес шаш-новината ми дойде от Алена.Няква си втора луна,звезда която щяла да избухне над земята и по този начин да промени енергийните ни полета и да измъкне на яве най-лошите ни страни ,с краен евентуален резултат->световна война.Която пък Алена нарича пречистваща за човечеството.Ай да зимаме лопатите тогаз и да се почваме,няма кво да чакаме шибана звезда да гръмне!Баси...
@Хриско дууре дошла :) Липсваше ми Мрънкова!Да журналистите са изродяли до бизнесмени,но все се намира някой не толкова закоравял медиен вестител.Малко са,но има :)
@Бубче незнам защо така се бъгва блогер,ама при мен няма проблем :(
Добрата новина...днес->Четвъртък е...1 ден и отпуска!
Изводът:Ако сами не си създадем добрата новина,няма да я видим по телевизора!

Усмихнат,прохладен и бързоминаващ ден на всички :)

nase_to каза...

Преди 2 години си махнах телевизора от стаята поради тази причина.Омръзна ми да ме заливат с негативно.Сега ми е много по добре- не съм лишен от информация.Има я много в нета и най важното избирам си какво да чета.
А медиите - два пъти ( две поредни години) ги каним на мероприятие организирано за деца и хора с увреждания.Познайте колко дойдоха.

Ирония Идиотова каза...

Ох, тези новини. Едно,че съм на сто сигурА,че повечето са преувеличени, друго, че адски ме натоварват.Особено тези, за които си писала, Лили.Катастрофи, убийства, катаклизми..Ужас.Както казва един приятел:"- най-обичам да гледам прогнозата за времето.Особено времето в сряда.." Зачудих се що пък точно сряда, а то бюста на синоптичката съвпада на нивото "сряда".ПрУстак, кво да го правя:)))

Силвина каза...

Много си права - затова не гледам новини. По-добре ми е така. Постоянно съм онлайн и ако се случи нещо чак толкова важно, или ще го мерна поне на 2-3 новинарски сайта, или някой друг ще ми каже. Малко ли ни е ежедневният стрес, че сами да се товарим допълнително, като доброволно избираме да гледаме (предимно лоши) новини?

Omnia каза...

Много пъти съм си мислела как милите ни водещи могат в 5-6 сутринта да се изтопорчат пред телевизора и да започнат с привидна тегоба да съобщават дивотии една от една по- големи, като споменатите от тебе. Представям си колко рамкирани и тесни животи и видания имат такива хора, колко са самопогълнати от себе си и колко неспокойно спящи. Не е нормално всяка сутрин да започваш така- ставаш изрод в една или друга степен. И съм се чудела що за народ сме, че търпим това, нещо повече- питаем го в душите си с жив интерес и го разнасяме компетентно от уста на уста. Истината за мен е в това, че по- голямата част от народа в Бг се чувства толкова прецакан, комплексиран и нещастен, че съзнателно или не, му става истински успокоително( меко казано в някои случаи), когато разбере, че и други хора са зле, а някои от тях и по- зле от него! Това е нещо като вампирите, които пият чуждата кръв, взимат от вените чуждият живот, за да имат свой собствен. И ако го разгледаме от тази позиция, не е мазохизъм, а направо си е чист садизъм. Да се радваш/ успокояваш/ съжаляваш за болката на другите, мислейки си- " Слава богу, е не съм на тяхно място". Естествено това може да е съзнателно или напълно несъзнателно.
Аз лично гледам новини отскоро- само вечерната емисия и в момента, в който чуя това, за което съм седнала да ги гледам, превключвам канала. През останалото време изобщо никакви новини. Особено сутрин, когато искам да започвам денят си жизнерадостна и с усмивка:)))

Lil каза...

Мила ми Omnia :) Водещите далеч не са тези овчедушни чичковци и лелички от Канал 1 ,които ние познаваме и помним.Сега за тях -всичко се опира до борба зад надмощние или едва ли не кой да ни заплюе с по-лошата новина.Защото е така..лошите новини,раждат сензации,журналистите създали ги -стават герои.Друг е въпросът в чии очи е това геройство,но не подлежи на обяснение-тъй като не е в моите.Рядко харесвам журналисти,заради работата им и това ,което показват.В моята класация са само 3-ма :Карбовски,Бареков и Бенатова.Т'фа е.Замалко и Хекимян,но още е млад преследвач на "златни жилки" ,тоест стологъзолизец /за момента поне/.
Та ако Карбовски ми съобщава новините-ще си поплача.Но всички останала новинари са ми кат' куклата на Ку-ку.Просто говорят.Там няма емоции и прочие.Може и да незнам как се чувстват,но усещам.Може и да не могат да спят,но сметката в банката притъпява всяка една вълна на недоволство на изтезаното им уж човешко съзнание.
Но и те нямат вина за онова което пише пред тях..те не го създават-само го поднасят на показ-добре при това.
А ние...ние Българите сме най-мазохистичната нация.И лайна да но сложат за вечеря,ще се оригнем след тях
Това е тежката,фрапантна истина...за съжаление.Манталитеът на нацията ни отдавна е деградирал до обикновен егоистичен порив за оцеляване...

Omnia каза...

За Карбовски съм много съгласна- велик е за мене!, но, че сме мазохисти... бих употребила думата овчо племе- накъдето го тикаш, там върви и масовката дори не пита накъде и защо, ама не може ли по друг начин. Сигурно има и мазохисти, но не ми се ще да съм нито от тях, нито от овцете.
Да, лошата новина е сензация, дрмата на другите е цирк за останалите, през антракта на който могат да вдишат собствената си неангажираност по проблема и докато това е така, добри новини няма да има. Защото и да си добър, вече е равносилно на това да си глупак, а глупавите не са интересни- виж убииците, педофилите, идиотите и сие те са интересни и аз лично не смятам да допринасям за този интерес, гледайки новини от и до.
Да си призная, само времето гледам и ако има нещо здравно- толкова, другото би ме натоварило;)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)