6.9.09

Как се пише книга,след като...?

Стана ми навик да попадам на текстове в интернет пространството,които по един или друг начин ,да предизвикат у мен или приятна емоция ,или възмущение,често критичен поглед,но само сега тотално втрещение!
Попаднах на една интернет страница посветена отново на лидерството и всичките му там заврантулени съвети,убеждения и гръмки слова.Прочетох една-две статии добавени от авторката и представящи уж рекламо встъпление към написаната от нея книга.Авторката представя себе си като обикновено на пръв поглед момиче на 24 години.Милена Римпева и нейната книга " Доказателството ,че ще успееш" на скромната цена от 7.99 Евро /макар и все още да не сме приели Еврото като официална валута,въпросната дама е едни гърди напред/ не ме впечатлиха особено като стойност на написаното и някаква необикновена съдба,която бих коментирала като Богданкина /за тези,които не вдяват диалектните традиции,думата означава глезен/.Вече споменах ,че се запознах с някои от статиите на Римпева и....->
Забих невярващ поглед в текста и за момент си помислих ,че зрението ми изневерява.Разтрих имагинерната мъглявина в погледа си ,но все това си стоеше пред мен.Стандартен текст от около 500 знака,пълен с правописни,пунктуационни и стилистични грешки.Прочетох статията много внимателно и някаква вълничка на ярост погъделичка съзнанието ми.Казах си ,че администраторът на Богданка просто е бързал с печатането и е допуснал "малко" технически грешки-идващи само и единствено от бързината.Затворих страницата!До след секунда ,в която онази миниатюрна вълничка започна да се надига като цунами.Да бе,бързал!Глупости.Някава си мърла смее да иска от народеца докопал се до видната й уеб-страница ,не 14.00 лв /колкото би струвала книгата ,по странния валутен курс на книжарниците/,ами видиш ли 7.99 Евро.Каквоооо??!!Аааа,не!Погнах текста с червния химикал на зоркия си поглед и нацвъках бясно с мишката всичко ,което и ученик в 6 клас би видял като правописна грешка!Те това ми било текст.Да,добре-имаме заглавие,тема и писани думи ,намотани като свински опашки в изречения!Само дето тези изречения ми избодаха вманиачената в правопис,филоложка тиква!Побеснях!Нима е възможно това момиче /тук се сдържам да изпиша пикла/ да си позволява да размахва "лидерския" си пръст срещу читателите си,крещейки че ще им докаже колко лесно се става богат лидер?!Нима е възможно въпросната пикла да ме научи да пиша и чета,много преди да прокламира американската мечта?!Не!
Но тази "писателка" я има!Дори напомня за себе си с книгата си,разполага "правописа" си върху белия екран и сигурно очаква овации!Не и от мен!В името на личното ми убеждение,че всеки един уважаващ себе си Българин е длъжен да пише и чете грамотно,още повече ако зове себе си писател ,очервених текста и си направих труда да помисля над темата как се пише книга ,след като не умееш да пишеш грамотно?!

Ето как:



37 грешки в текст от 555 знака!

Изпаднах в още по-голямо втрещение ,когато осъзнах че статията носи заглавието "Кариера"!

п.с.В случай ,че скрийншотът не се вижда ясно,моля убедете се сами в истинността на моите поправки.Предоставям линк към уеб-сайта на Милена Римпева и часност към въпросната "статия": Линк към страницата

13 коментара:

Dani каза...

Малко съм озадачена-странна биография/как са избрали точно нея да я обучават на тази възраст/от една страна имаш чувството,че има попусната буква, от друга ,ако е живяла дълго време в чужбина е обяснимо неправилното членуване...Странна птица.В същото време мисля,че не е единствена :всеки ден купувам ежедневник и често се учудвам на начина по който е построено изречението и много други пропуски,които бих нарекла "неграмотност".Да не говорим за толкова "прехвалени "журналисти по сутрешните блокове и не само там ...За съжаление е така в много сфери от живота ни .

Анонимен каза...

За тази дама скоро четах в някое списание, но немога да се сетя къде.Ти ме накара да се разровя и открих, че е част от екипа на едно харесвано от мен списание – SELF-HELP, което от друга страна ме подсети, че у нас нещата стават по всякакъв начин , но не и благодарение на принципите прокламирани във въпросните книжки.

Lil каза...

Мда,Дани правилно си забелязала така "обикновените" факти от житието на младата "писателка".То не става дума за много в нейния случай.Писала ,брисала-а се не избрисала ,дет' се вика.Има 5-6 статии в този сайт,като всяка е по половин страничка-голямо мъчение ли е да написани правилно?!Те и другите не страдат от правописни завои,но тази просто ме изуми.И накрая какво:Викаме гръмко ,ама фалшиво!Не понасям подобна показаност,на база Нищо и затова изгригвам критично на момента!
Да,има грешки и по ежедневниците,но на фона на 30 страници вестник,една или две грешки са допустими,но за 555 знака-37...това вече е прекалено!Поне според мен де...

Lil каза...

Привет Александра -радвам се,че наминаваш :)
Ами каквато и да е въпросната дама и част от който и екип да е ,грешките са достатъчно показателни.Посочените от теб факти допълнително увеличават изглацията й :) Чак започвам да й се радвам колко е ентусиазирана и уверена в правотата си :D
В нашата мила родина,неволята ни е първа дружка!С такива лозунги не става,а и не ни трябват.Народът е казал :"Не питай старило,а патило"-та ,така и с нас-Българите!Модели от американските саги не са ни нужни ,за да успеем да оцелеем ,макар и с по-малко ,и пак да се чувствам щастливи и удовлетворени от живота си.А тези,които не са успели я докарват от оплаквания и мрънкания-и това си е начин ,който доказва още в по-дълбок план изобретателността ни и ненужността на подобни лидеро-забогатяващи прокламации.
Ууу,оляф сЪ :P

Ирония Идиотова каза...

На мен пък ми направи впечатление, специално в тази статия "Кариера", че лейдито повтаря едно и също нещо, като смисъл, но с различни думички. То и аз т'ва го мога-хъ-хъ-хъъъ:))) За правописа и пунктоацията изобщо няма да се обаждам, защото самата аз съм отчайващо зле:))) Но съм съгласна с Лили.Когато човек има претенции, би следвало да ги припокрива, нали така?!:) По тази логика да взема и аз да издам една книжка. Ще е я пусна на пазара само за 10 евро.:))))

Omnia каза...

Уф, Ша мА извинитИ, ама хич не събрах търпение да дочета статията й, редактирайки я наум. Дразнещо и отегчително. Очевидно младата госпожица далеч не знае какво означава надъхващо и грабващо от началото още, писане. Типично по американски модел повтаря едно и също изречение в няколко модификации за пълнеж. Изреченията са взети оттук- оттам, повтарящи вече казани неща и грам липса на оригиналност и самотворчество( в превод- АВТОРСТВО!). За мислене с печатни грешки от второ изречение няма какво и да говорим. Не можеш да пишеш статия от подобна сфера, без да редактираш после или най- малкото- да си я провериш! Що за сериозно отношение към собственият ти "труд", не знам. Както и доколко е собствен, тъй като тезата за вечно искащото его е продукт на будизма, както и съпоставянето Его, Аз,вътрешен Бог. Но то и това не е доразвито в статията. Тази госпо'йца като ще публикува книга, барем да се научи как се пише книга. Такива трябва да бъдат разледвани за измамничество и съдени!

Еoc каза...

Изглежда като нескопосан превод на български. Словоредът е чужд.

Bla каза...

А-леле!

Христина Чопарова каза...

Като гледам колко грешки има в 555 знака, не смея да си представя колко ли има в 5 555... :/
Всичко живо днес е с претенции за писател, тц, тц...
Добре, че има и такива, за да не умирам аз от глад :D :)))

Lil каза...

@Оми ,определено ми беше дразнещо и на мен,но все пак жената е преуспяла беее :D
@Еос радвам се да те видя тук.Съгласна съм,че и авторски нюанс липсва,но....
@Bla баш на място :D
@Хриско ,мани прочетох и останалите,още по-зле са.Тази не е ли чувала за редактори бе да му се не види!

Николай Пеняшки каза...

Изумен съм от самочувствието на въпросната госпожица наричаща себе си "писателка",при наличието на толкова много грешки.Усеща се,че няма необходимата подготовка и изказ за това призвание.

Анонимен каза...

Аз пък от умрях от смях!

Лили, след препинателен знак винаги има интервал. Това е толкова елементарно правило. Имаш ужасно много грешки, не критикувай, а виж първо себе си! Мога да ти посоча поне 15 грешки

Lycki каза...

Наистина ли всички сте с толкова дребни души, та сте се хванали да припадате от възмущение за някакви правописни грешки, или просто е генетично заложено, ако някой блейне и останалите да го правят? Пеняшки...и ти ли?
Ето ви нещо, върху което да се замислите:
Големите умове обсъждат идеи!
Средните умове обсъждат събития!
Малките умове обсъждат хората!

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)