29.9.08

Благоевград

Това е градът,който ме вдъхновява и изпълва с енергия и само положителни емоции :)Не съм и предполагала,че едно място може да дари човек с такъв заряд и жизненост. Винаги се радвам ,когато пътуваме за натам.Усещането е страхотно.Емоцията удря върхът ,когато се разходиш из този прекрасен град.

Входът към старият комплекс на града -"Вароша".Разходката по калдъръмите притаява дъха ти и те кара да се носиш по вълните на насладата :)

Българското!Светлината!Спокойствието и кафетерията :)

Историята на този град е внушаваща предполагам...не я знам..но ето подходящ момент да я понауча и споделя....


Благоевград е селище с богата история. Благоприятните условия спомагат за зараждащата се тракийска цивилизация тук около 300 г.пр.н.е. При топлите минерални извори възниква тракийското селище Скаптопара (Σκαπτοπάρα) на мястото на днешния квартал (по-рано село) Грамада. През 238 година жителите на Скаптопара, наричани и гресити (Γρεσειται), изпратили прошение до римския император Гордиан III. От текста му научаваме, че на две мили от селото няколко пъти в годината се провеждали многолюдни панаири, като най-посещаван бил панаирът от 1 до 15 октомври, на който продажбите били освободени от данъци. С идването на славяните животът тук замрял, а за следващите векове липсват данни.
След османското завоевание на полуострова, от 15 век на мястото на Скаптопара отново има град с многочислено мюсюлманско население, който многократно сменя името си - Джума Базари, Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая. Името Джумая („джумая“ е арабска дума - звучи малко по различно от турското произношение - джамаа и означава „множество от хора“) означава – Петък. Петъкът бил ден за празнична молитва на мюсюлманите, а от там и пазарен.
По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява Вароша - българската махала на града. Жителите на Джумая издействали султански ферман за построяване на църква. Така църквата „Въведение Богородично“ е осветена през 1844 г. във Вароша, а в следващите 50 години е достроена и изографисана. Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев Македончето, участвал в Освободителните движения.
През 1866 г. е основано и читалището на града. На 5 октомври 1912 г. Горна Джумая е освободена от българската армия. След Междусъюзническата и Първата световна война в града се заселват големи маси българи бежанци от Егейска Македония и Вардаска Македония. Постепенно започнало благоустройството и хигиенизирането на града. През 1919 г. тук се премества Солунската гимназия - днес Национална Хуманитарна Гимназия "Св.св. Кирил и Методий". Откриват се първоначално две основни училища - Прогимназия и Земеделска гимназия. Построява се Археологичен музей.
През 1919 г. излиза първия вестник в Горна Джумая "Македонска сълза“. През лятото на 1923 г., в горния край на днешната градска градина, братя Рожен прожектират първия филм. След 1925 г. започва благоустрояването на центъра. През 1926 г. е положен първият камък на днешното читалище и тогава се оформя площад „Македония“ и прилежащите му улички. До 1929 г. в Горна Джумая няма ток. На определени места вечер светели газени фенери. Същото било в домовете, кафетата и хотелите. Есента на 1929 г. става тържественото пускане на тока, отпразнувано с всенародна радост и веселие на площада. Частните домове обаче се електифицират в следващите 10 години.
На мястото на днешното „Златно пиле“ се e помещавал хотел „София“. През 20-те години хотел „Лондон“ се намирал срещу днешния „Космос“, съществувал е и хотел „Пирин“ на същата улица. Първите автомобили в града се появяват през 1928 г., но били само на по-големите търговци и фирми. Едва през 1934 г. се прекарва водопровод, до този момент водата се добивала от кладенци. Първоначално изникват чешми по главните улици, а по-късно и по домовете. През 1937 г. се открива жп гарата, свързваща Горна Джумая с Дупница, отпразнувано отново с всеобщо веселие.
Кметството по онова време се помещавало в сградата на днешното кафе „Плаза“, а площада - в стария турски конак. На 9 Май 1950 г. Горна Джумая е прекръстена на Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев. През 1954 г. към него е присъединено село ,Грамада , а през 1973г. и село Струмско. За удивително кратко време, известно като строителна епоха за дипломатическия корпус, в края на 80-те години Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради. Сменя се канализацията; построяват се Партийния Дом (днес Американския Университет), кметството, поликлиниката; оформя се площад „Георги Измирлиев“, пускат се фонтаните.


"Що е маке- все е юнак"


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)