26.7.09

Идеята за човека? (преписано)

...Годината не си я спомням,но беше ученическа и бях забила тъп поглед в някакви огромни,пожълтели книги по философия.Пишех доклад за човека...бррр.По-интересното е,че съм била толкова прилежна ,че си пазя доклада и го намерих и прочетох.По начина ,по който е написан /от самата мен/,с осмокласния /може би/ си краснопис и старание ми подсказва,че съм и вярвала в това,което пиша и предавам за оценка.Сигурно е било така.Но сега ми се виждат доста извънгабаритни тези писаници,но все пак интересни откъм фактология и цитати на античните умни главици.Тоест заслужава си да се размисля,дали един предмет в училище може да изгради някакъв мироглед в нас?!По онова време де,сега ми е немислимо.
Част от доклада:
"Човекът е мяра на всички неща,на съществуващите,че съществуват ,на несъществуващите,че не съществуват"
Протагор
"Човекът е само мислеща тръстика,най-крехкото нещо в природата,но той е мислеща тръстика"
Блез Паскал
Откъде идва човекът?Какво е той?Накъде отива?
Произходът ,същността и смисълът на човешкото съществуване са основни въпроси на философската антропология като философско учение за човека.
Съвременникът на Софокъл-Сократ-прави тъкмо такъв обрат във философията.Той отмества философския поглед от звездите към човека.Външно грозноватият и дори уродлив Сократ със самото това показва,че природното е само част от човека ,но човек може и трябва да има в себе си нещо,с което да надмогва природната си участ.Това са мисълтта и съвестта.
Какво е особеното на човека?Как философите го различават от другите същества?
Само човекът : изпитва срам и различава доброто от злото (Библия),е длъжен да работи (Библия,Маркс),не разполага по рождение със средства за защита и нападение (Протагор),няма фиксиран размножителен период (софисти) ,има най-дълго детство (софисти),има ръце (Анаксагор) ,умее на всичко да подражава (Аристотел) ,е свободен да направи от себе си онова,което сам пожелае (Пико делла Мирандола) ,създава инструменти (Бенджамин Франклин),е устремен към бъдещето (Мартин Бубер),създава утопии (Ернст Блох),може да пожелае смъртта си (Еренберг),може да се смее и да плаче (Хелмут Плеснер) ,поставя въпроси (Карл Льовинт) ,може да казва "Не" (Ханс Йонас),има празници (Ото Болнов).
Филофоското разбиране за човека изисква всеки философ да даде определение на човека чрез собственото си разбиране за абсолютното.Така за Демокрит човекът е съвкупност от атоми,за Платон отделният човек е само подобие на идеята за човека,за Аристотел човекът е форма и материя,за Хегел-дух,за Шопенхауер-проява на световната воля.
Има още много страници с цитати,размисли,преписвани от дебелите книги и сглобени в една "Беседа за света и човека".
"За да се проникне в същността на обикновените явления се изисква твърде необикновен ум"
Алфред Уайтхед
Чудех се и се маех какви неща са ни карали да пишем.А по моя лична принципна оценка,за да седнеш да напишеш нещо,то трябва да го разбираш ,приемаш и осмисляш.Незнам дали съм разбирала какво пиша или просто съм била прилежна ученичка и съм си написала домашната работа.Но сега четейки тези извадки се замислям,че не знаем нищо за себе си като Човеци.Разчитаме на вече анализираното,написаното,на дебелите книги!Защо?!
То едва ли трябва да си философ,за да опишеш себе си и околните?!Е,няма да те впишат в енциклопедичните томове,няма да цитират името ти ,няма да знаят кога си живял и кой си бил,но..да се пие от извора е истина-човек за човека да казва е пак истина.Но сам човек да даде оценка за себе си е прозрение!
А каква е вашата идея за човека?

11 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Наистина си прекалила с цитатите. Аз също съм писал подобни отвлечени за детските разбирания съчинения, но гледах да ги огранича до един цитат в началото. Поставяш въпрос, а не казваш своето мнение. Интересно ще ми е да разбера, какво е днес.
А моето е кратко: "човекът" може да се описва с много подробности. Анатомични, психологични, философски. ЧОВЕК, обаче в моите представи се свързва с една дума- Уникалност.
Може да бъде добър или лош, може да бъде щастлив или нещастен,известен или анонимен, но винаги е уникален.
Спирам дотук,защото ще стане цял постинг:)

Христина Чопарова каза...

О, Мрънко, философката ми тя :* )))
Като деца всички сме били повече или по-малко склонни да препишем нечия чужда мисъл - макар и да не я разбираш, или да я разбираш по друг начин, златното правило във философията е, че има неща, в които поначало трябва да повярваш, за да можеш по-късно да ги разбереш :)
Човекът е мярка на всички неща, доколкото първо е човек, и после всичко останало :)
Не харесвам дебелите книги и сдъвкана философия, а навремето много обичах да се заяждам с преподавателите, защото не бях съгласна с някои гръцки брадатковци - и смятах, че философията трябва да бъде моето мнение за поставените въпроси, а не да повтарям какво са казали те.
Към днешна дата мизантропията ме е халосала малко, та все се опитвам да си повтарям, че всеки човек има за какво да бъде обичан :)
Но тъкмо поради наличието й, не мога да съм обективна. Не мразя човека, мразя постъпките му :)

Христина Чопарова каза...

И да се уточня - някои :D
Искам от сърце да благодаря за наградките също, вече си ги сложих в блога - за мен е не само чест, но и удоволствие. Макар че не знам дали ги заслужавам :)
Цунки много! :*

Lil каза...

@krizt преди да започна да си пиша доклада съм си записала какво трябва да съдържа,барабар с цитатите и точните страници ,от където да ги взема!Та затова се получава така.Но все пак съм избрала частта от доклада,където описателността за човека не ми харесва.Не може да описваме себе си с крилати фрази.Това исках да кажа.Че някой си даскал се е опитвал да ни вменява анализите на философите,вместо да ни накара да напишем какво виждаме ние и какво мислим ние :)
Моето мнение сегашното,защото тогава не помня да съм си тормозила главицата с подобни непреписани мисли /а може и да съм,не помня/,та сега: Човек е това което е,нито повече,нито по-малко :) Съгласна съм за уникалността и не ми допада синдрома на стадото.Ако ми се случи да попадна в общност,място,хора които се опитват да са еднакви и идентични по всичко освен външния си вид-то тогава ще съм черната фцЪ' :)
@Хриско ти си цял философ,ама не дървен :D
Сигурно и аз съм възроптавала срещу подобни даскалски мнения,но и бележникът ми е бил ценен.Не биха могли ( и не са могли де) да ми обременят съзнанието с клишета и наложени твърдения.Утопията е пълна :D
Ха ,наградките ги заслужаваш много ясно.Радвай им се :)

Neizi_ss каза...

Муцоранке ... напрау съм щастливка, щото вече не помня по философия - етика и морал какво са ни карали да учим и дали съм си тормозила мозъчето ... чела съм и аз доста за брадатковците и за това, какво те мислят за вселената ... но с две ръчички и две крачета ще се съглася с изказаното вече мнение - човек е ни повече - ни по-малко от това, което е ...уникални - да - един с един не си приличаме ...и така както казвам понякога, че ти сякаш си другата ми половина си давам сметка, че сме различни ...така е и в света около нас - не важи само за човеците, а и за всяко движимо и недвижимо имущество ... философите ... не знам как бих възприемала тяхното мнение ако бях живяла в тяхното време - сигурно щях да съм горена на клада като вещица :)
Умнотия е написаното от теб още повече на онази крехка възраст ... но Бога ми ако трябва сега да вниквам и да разсъждавам върху това - ще ми побелеят косите :)

Lil каза...

Хе-хе Фифко :) Казвала съм ти и преди,че ако бяхме прекалено еднакви нямаше да се разбираме толкова.Пу-пу да не ни е уроки :D
А за умните фрази и дебелите книги -знам,че са полезни до едно време,докато не започнат да насаждат в младите ни /по онова време/ и попивателни мозъчета разни извращения -откъм размисли де :) Иначе като изчетох всичко написано в доклада се опулих-бая писане е паднало и честно казано,ако сега ме накарат да напиша доклад на тази тема,ще бъде умопомрачително смешен -честно!Защото написаното тогава ми звучи доста мрачно и сухо!Но това е искал даскалът-детето написало :)
А човекът...такива сме :) За добро или лошо :)

Petya каза...

Харесва ми идеята ,че е "мислеща тръстика".(Макар да не му е тук мястото),исках да споделя,че повече ми харесват гальовните обръщения използвани редовно тук:Муцоранке,Фифко,Мръни,Бубче...и други,които в момента ми убягват.Дори и само заради тях намирам блоговата атмосфера уютна.

Lil каза...

Привет Петя :)
Това с тръстиката си е култуво,макар и антично :)
Обръщенията ..хе-хе..много ме усмихват и мен :)
Всъщност си посочила всички ,които пък си имат доста интерпретации :)
Радвам се,че ти е приятно и се усмихваш :)

Omnia каза...

Eй тая ти статия много ми харесва!Може би и по причина, че обичам ретроспекциите с нагледни изводи и да сравняваш преди/ сега като мисловно, интелектуално и поведенческо израстване.
За мен човекът, Личността, това е самосъзнание и всичко, произтичащо от него.Ала най- вече Самосъзнание.

Lil каза...

Че то остана ли само-нещо си в тази мръсотия?
Аз си паза обаче душичката чиста,защото както бях писала някъде из постовете -душата трябва да се храни.
Мда,съпоставката ми беше интересна и на мен самата,но нямам нервите и времето да препиша целия си доклад,освен ако не ми щукне да я сканирам за общия резил :D

Omnia каза...

Aaaa, нидей така, молим ти се- разбира се, че остана- е, да...мънинко, нюню, ако щеш, ама има го още, иначе требе да ходя да се гръмна, а ми е мил животът:))
То, че няма кой да оцени самосъзнателното в един човек е друг въпрос, далеч не по- маловажен,та затуй- дан'ь сЪ отчайваме съвсем;))

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)