1.8.09

Аз срещу Робин Шарма

Съвременият човек се е вманиачил да бъде лидер.Окей,само че то така не се става лидер или по нашему „шеф”.Хората се учат,следват целите си ,превръщат ги в дългоочаквани резултати и са щастливи.
Така би изглеждала някоя суха интерпетация на масова статистика.
Но реалността е следната: /поне за мен,поне за България/
Опитваме се да бъдем хората,които не сме.И то като следваме или по-точно имитираме избрана от нас личност или учение.Купуваме си книги за лидерство и самоусъвършенстване ,чрез които сами си набиваме в главата,че ако следваме и изпълняваме стриктно всичко прочетено-видиш ли сме готови лидери и новоботаши-преуспели дори .Да,ама не.Тази заблуда е масова,а аз лично резултати не съм виждала и не се чувала за такива.
Онзи ден прочетох един текст ,публикуван от Силви.Хареса ми нравоучението,което разпознах там.Реших да прочета нещо от автора-Робин Шарма.
Книгата му „Монахът ,който продаде своето ферари” е с невероятни отзиви ,но точно нея не успях да намеря за свободен доунлоуд.Намерих обаче:

200–те топ принципа на успеха
от Робин Шарма

Четох,четох –стигнах то принцип 50 и възроптах.Защо ли?!Ами защото не ми харесва идеята да живея по учебник.Животът ми е достатъчен учител,че да започна да следвам принципи на човек,който не познавам,който не е живял в нашето ежедневие и който не е написал как принципите са приложими в реални условия.Да,умно е написано.Има редица истини,но все пак отказвам да приема,че един нормален и уважаващ себе си човек ще живее благодарение на чужди принципи и ще ги следва неотлъчно.Не.Това е самозаблуда.В принципите на Шарма ,до 50-ти,има всеизвестни истини,които всеки е чувал,чел или прозрял.Но написани като част всичките 200 ми звучат заповеднически.Пример:ако не медитираш си непълноценен за самия себе си-Грешка.Аз не медитирам /нямам време/,а не се чувставам и не съм непълноценна.
В този ред на мисли държа да подчертая ,че не отричам тотално написаното,но не го смятам за неподходящо като наръчник за начин на живот.Не и за моя.
Сигурно има хора,които са прочели всички принципи и прилежно ги следват-но тогава за мен тези хора са изгубили идентичността си и дори да не са съгласни с някоя от 200т-те точки,те ги следват,защото някой друг ги е подучил ,че това ще им помогне да станат лидери,да се издигнат и да жънат невиждани успехи.Ами ако не стане така и просто паднат от високо?!
Точно това,че гледам на живота реално ме подтикна да изкоментирам някои точки от въпросните принципи.Коментарите ми са мои собствени и не ги налагам,а споделям.
Избрах първите 28 ,заради възрастта ми в момента,а и за всичките 200 има време :)

1.Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.
Аз: Какво означава да спя по-малко?!Та аз едва догонвам 6 часа сън,през които или се мятам като риба на сухо или се въртя като шило в гащи.И определено не са ми достатъчни,за да бъде по-продуктивна.Това определение и не ми харесва,все едно след 6 часова борба със съня и чаршафите да си пусна зеления бутон и да си задействам поточната линия!Да ставам по-рано...абсурд,а и не желая!
2.Всяка сутрин отделяй по един час за занимания за личностно развитие. Медитирай, визуализирай деня си, чети вдъхновяващи текстове, за да се настроиш, слушай мотивиращи записи или чети стойностна литература. Използвай това време, за да настроиш и енергизираш деня си за един наистина ползотворен ден. Гледай изгрева поне веднъж седмично или излизай сред природата. Доброто започване на деня е чудесен начин за себеобновяване и лична ефективност.
Аз: Ставам със заспал мозък и за да изпълня гореописаното вероятно ще ми е необходимо да преживея шок от кофа с ледена вода върху себе си!Да медитирам-че то полузаспалото ми съзнание медитира точно сутрин ше знаете!За изгрева съм съгласна,бих го гледала всеки ден...но е прекалено раноооо.Поливането и ровенето из сандъчетата с плевелчета пак си е разходка сред природата!Доброто започване на деня е доста утопична ,размита и леко недостижима химера,която ми е възможна нейде към Събота!
3.Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка. Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.
Аз: Не позволявам,но и не ми е нужно да си задавам подобни въпроси,след като по време на 9 часовия ми работен ден са ми се обадили толкова много енергийни вампири,че енергия за разпределяне не ми е и останала!Времето успявам да управлявам,защото ми е вкарано в рамките на работно и нищожно следработно.Струва ми се процентното отношение е 80/20.
4.Използвай метода на ластика, за да изчистиш ума си, така че да можеш да се фокусираш само върху добрата страна на нещата. Сложи ластика на китката си. Всеки път, когато негативна източваща енергията мисъл се появи в главата ти, изтрий я с дръпване на ластика. Със силата на навика, мозъкът ще асоциира болката с негативното мислене и скоро ще имаш силно позитивни мисли.
Аз:Едно нещо /каквото и да е то,тъй като това понятие е доста мащабно/ винаги има две страни.Ако успявам да гледам само от добрата страна на нещата ще ми бяга реалността,защото тя не винаги е добра.Ластик..Божееее!
5.Винаги отговаряй на телефонните обаждания с ентусиазъм в гласа и покажи на обаждащия се, че цениш обаждането. Добрите маниери при говорене по телефона са съществени. За да придадеш важност се изправи прав. Това ще внуши увереност на гласа ти.
Аз: В работата ми разговярам на ден по най-малко 50 пъти по телефона.От къде да си вема допълнителна доза ентусиазъм?!И то достатъчна ,за да потуши надигащият се в мен високодецибелов изблик на несъгласие,след като в ухото ми пращят меко казано идиотски искания или високопарни капризи?!Добрите маниери са наложена мярка.В работния процес разбира се.Личните ми разговори са винаги с близки хора и ако там започна с Добър ден Мараци..вече ще ме отпишат от нормалните!!!!Да говоря по телефона права-умно..ама няма да стане!
6.В течение на деня всички сме обладани от вдъхновение и нови идеи. Дръж в портмонето си листчета за бележки заедно с химикалка или молив, за да си записваш тези просветления. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.
Аз: Прочитайки това си представям ентусиазирана дама на 35 с високомерно килнати очила,пола под коляното и ризка с колосана яка,която стиска ‘вдъхновенията’ си в дискретна черна чантичка и само чака момента да захвърли високите токчета у дома и да се разпищоли от великите си идеи,неизвестни никому и заблуждаващи работохоличната й натура,че е идейна по природа!
7.Отделяй всяка неделя вечер за себе си и спазвай строго дисциплината на този навик. Използвай това време, за да планираш седмицата си, за да визуализираш срещите си и каквото искаш да постигнеш; да четеш нови материали и вдъхновяващи книги, да слушаш успокояваща музика и просто да релаксираш. Този навик ще ти служи като котва, която те държи концентриран, мотивиран и ефективен през предстоящата седмица.
Аз:Отделям време за себе ,точно в Неделя (поради липсата на свободно време през седмицата).Но не го пропилявам в самоокуражаване и дисциплина,а в това да не приличам на клошарка в Понеделник!
8.Винаги помни, че ключът към качеството на твоя живот, е качеството на общуването ти. Това означава, начинът, по който общуваш с другите и по – важното, начинът по който общуваш със себе си. Това върху което се концентрираш е това, което получаваш. Това е фундаментален природен закон.
Аз:Съгласна!
9.Дръж на целта, а не на резултата. С други думи прави нещата, защото ти харесва, защото ще помогне на някой или ще бъде ценен опит. Не го прави за пари или признание. Те ще дойдат от само себе си. Това е пътят на света.
Аз:Пътят на света –доста общо понятие,а аз не съм от хората страдащи от синдрома на стадото.И ако държа на целта,то тогава разчитам на сигурен резултат-само че в реалността повечето цели се превръщат в мечти или въобще изчезват.
10.Всяка сутрин се смей по 5 минути в огледалото – Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни вещества в тялото, които ни правят щастливи. Смехът също балансира тялото. Смехотерапията се използва за лечение на хора с различни неразположения и това е прекрасно средство срещу превратностите на живота. Докато средното 4 годишно дете се смее 500 пъти на ден, средният възрастен е щастлив ако се смее 15 пъти на ден. Възроди навика си да се смееш, това ще донесе много повече радост в живота ти.
Аз:Напълно съгласна.Смехът е здраве.
11.Запали свещ до себе си вечер, докато четеш. Това е много успокояващо и създава прекрасна атмосфера. Превърни дома си в оазис сред безумния свят. Запълни го с хубава музика, книги и приятели.
Аз:Нощната лампа ми е по-полезна.Оазис е,иначе едва ли бихме оцеляли.
12.За да повишиш концентрацията си и способността да се фокусираш, брой стъпките си, когато ходиш. Това е особено силна техника. Докато вдишваш дълбоко направи 6 крачки, задръж въздуха за още 6 крачки и издишай на следващите 6. Ако 6 стъпки са прекалено много за дишането ти, прави го така че да се чувстваш добре. Ще се почувстваш буден, освежен, вътрешно спокоен и съсредоточен след това упражнение. Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.
Аз:За да си броя стъпките трябва да си гледам в краката,което може да доведе до среща с дърво или табела!Ментално дърдорене-това ме усмихна.Сутрин не успявам да мисля за нищо,просто ми се спи и изпълнявам всичко механично-камо ли да броя.
13.Научи се да медитираш ефективно. Мозъкът по принцип е много шумна машина, която иска да скача от един обект на друг като отвързана маймуна. Трябва да се научиш да го сдържаш и дисциплинираш ако искаш да постигнеш нещо съществено и да си в мир. Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.Мъдреците на запада се възползват от облагите на медитацията от 500 години.
Аз:Знам,че медитацията е хубаво нещо,но тези 20 минути са ми ценни,не бих ги изпуснала.Отказвам и това.
14.Научи се да бъдеш спокоен. Средният човек не прекарва дори 30 минути месечно в тишина и спокойствие. Развий умението да стоиш тих, наслаждавайки се на силата на тишината поне по 10 минути на ден. Просто мисли за важните неща в твоя живот. Мълчанието наистина е злато. Както един Дзен учител казва, то е пространството между пръчките, което поддържа клетката.
Аз:Научих се.След като се сблъскаш с достатъчно бетонни стени,от които имаш цицини за цял живот-вече си достатъчно спокоен да се срещнеш със следващата.Това с мълчанието ми харесва.
15.Усили силата на волята си ; това е една от най-добрите програми, в които можеш да инвестираш. Ето някои идеи как да засилиш волята си и да станеш по-силен човек:
1)Не оставяй мислите ти да се реят като лист хартия на вятъра. Работи усилено, за да ги държиш фокусирани през цялото време. Когато правиш нещо, не мисли за нищо друго. Докато отиваш на работа брой колко крачки си направил докато стигнеш до офиса. Това не е лесно, но умът ти скоро ще разбере, че си му хванал юздите, а не той твоите. Накрая умът ти трябва да стане спокоен като пламък на свещ в ъгъл, където не става течение.
2)Волята ти е като мускул. Първо трябва да се упражняваш и тогава да напрягаш, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъди сигурен че подобренията скоро ще са налице и ще докоснат характера ти по най-позитивен начин. Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш. Когато работиш над трудна задача и умът ти те подстрекава да вземеш последния брой на списанието за кратка почивка или да отидеш да поговориш с приятел, обуздай импулса. Скоро ще можеш с часове да оставаш точно концентриран. Сър Исак Нютон, един от най-великите физици, които познава света , веднъж казал : “Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл “. Нютон имал забележителна способност да седи тихо и да мисли в продължение на много дълго време. Щом той е развил това умение, значи и ти можеш.
3)Може да изградиш волята си като контролираш отношенията си с другите. (Използвай правилото 60/40 = 60% от времето слушай и говори едва 40%).Това не само ще те направи по-популярен, но и ще помъдрееш , защото всеки ден, всеки човек, който срещаш има на какво да те научи. Контролирай и импулса да клюкарстваш или да съдиш някого, който според теб е направил грешка. Спри да се оплакваш и развий весела, жизнена и силна индивидуалност. Така ще повлияеш и на останалите.
4)Когато в съзнанието ти проникне негативна мисъл веднага я замени с позитивна.Позитивното винаги доминира над негативното и твоето съзнание трябва да е в състояние винаги да мисли позитивно. Условия за процеса на негативното мислене са създадени от натрупани отново и отново негативни модели. Отърви се от всички ограничения и стани мощно положително мислещ.
Аз:Волята ми е достатъчно силна /мое мнение/.Но и няма измервателни уреди/еденици,които да ми подскажат колко трябва да е.Според мен е въпрос на самооценка в определени ситуации.
16.Постарай се да бъдеш весел през целия ден.Полезно е не само от гледна точка на физиката, но разпръсква напрежението в трудни ситуации и създава отлична атмосфера където и да си. Скоро беше докладвано, че членовете на племето Припичаян от Южна Амерка имат специален ритуал: стават през нощта, за да си разказват вицове. Дори тези, които спят дълбоко, се будят, за да се посмеят и после заспиват за секунди.
Аз:Весела,през целия ден-дори и да се опитвам ,дори да имам желание-само един малоумен дистрибутор може да ми срине и желанието и настроението.Глупавите хора имат ужасно добрите навици да подлудяват останалите !
17.Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.
Аз:Това го минахме с времето по-горе.А и е доказано ,че времето се базира на неговия си ритъм,но е зависещо в разпределянето си от куп непредвидени обстоятелства.
18.Поддържай връзка само с позитивни, концентрирани хора, от които можеш да се учиш и които няма да източват енергията ти с оплакване и скучно отношение. Като развиваш връзката си с такива хора отдадени на постоянно развитие и преследване на най-важното, което може да предложи живота, ще имаш голяма компания по пътя към върха на която и да е планина, която решиш да изкачиш.
Аз:Съгласна и опитваща се да го постигна.Паразитите и общуването с тях ми костваха доста негативни моменти и съответно спомени,от които все още не мога да се отърся,а искам и трябва!
19.Стивън Хокинг, един от великите квантови / модерни физици, казва че може би ние живеем на планета огледална на една обикновена звезда – разположена в границите от стотици – хиляди – милиони галактики.
Твоите проблеми наистина ли са важни в светлината на това ? Можеш да обиколиш земята за кратко време. (Животът е прекалено кратък ) Защо не се отдадеш само на хубави преживявания! Защо не се посветиш на оставянето на велико наследство на света? Сега седни и напиши на лист хартия списък с всичко, което си имал през живота си. Започни със здравето и семейството си – нещата, които често приемаме за даденост. След това запиши страната, в която живееш и храната, която ядеш. Не спирай докато не запишеш поне 50 точки. Веднъж на всеки няколко дни, преглеждай списъка – ще осъзнаеш и ще оцениш колко е богат живота ти.

Аз: Осъзнала съм богатството си доста отдавна и нямам нужда от точко-писане,за да съм благодарна на това,което ми е предоставил живота ми досега.Всеки човек би искал да се отдаде на хубави преживявания,но какво да правим с отрицателните,защото тях ги има?!Дори и да ги отминеш временно,те имат способността да ти напомнят за съществуването си в най-неподходящите моменти.
20.Трябва да имаш мисия в живота си. Това са просто няколко принципа, които показват къде отиваш и къде искаш да бъдеш накрая на живота си. Мисията ти въплъщава твоите ценности. Това ще е пътеводната светлина, която ще осветява пътя към мечтите ти. През един месец отделяй по един час, за да напишеш 5 или 10 принципа, които да ръководят живота ти и които ще те държат концентриран през цялото време. Например: да служиш на другите, да бъдеш съвестен гражданин, да забогатееш или да следваш силен лидер. Каквато и да е мисията на живота ти, пречиствай я и я преглеждай редовно. Когато нещо лошо се случи или някой се опита да те отклони от пътя ти, бързо и точно се върни на пътеката с ясното съзнание, че се движиш в посоката, която си избрал.
Аз:Имам и си я следвам и определено държа на принципите си,но не се вманиачавам до степен да гоня въздуха!И стига с това писане!Баси.Всеки нормален и достоен човек ,във възрастта си на зрялост е отделил химерите от целите си и знае за какво се бори.Останлото е дрън-дрън.
21.Никой не може да те обиди или нарани без твое разрешение. Едно от златните правила на щастието и успеха е начинът, по който приемаш нещата, които ти се случват. Успешните хора са велики интерпретатори. Хората, които са постигнали величие са развили способност да интерпретират негативни или отслабващи събития като позитивни предизвикателства, които ще им помогнат да израснат и да се изкачат още по-високо по стълбицата на успеха. Няма лоши случки, само такива които ти помагат да се развиеш и закаляват твоя характер, така че да можеш да се извисиш до нови висини. Няма грешки има уроци.
Аз:Никой-така е.А и не позволявам.Но да няма грешки-тц,има и никой не може ей така да ги отрича.Вярно,водят след себе си уроци,но не са такива в същината си.
22.Мини курс по бързо четене. Четенето е идеален начин да си спестиш многогодишен опит като си го набавиш с няколко часа четене. Например повечето биографии рефлектират върху стратегиите и философиите на лидерите и смелите хора. Прочети ги и ги моделирай. Бързото четене ще ти позволи да смелиш голям материал за сравнително малко време.
Аз:Не ми е неоходим,чета диагонално.
23.Запомняй имената на хората и се отнасяй с тях добре. Този навик, заедно с ентусиазма, е една от най – големите тайни на успеха. Всеки човек си има едно бутонче, което крещи : “Имам нужда да се чувствам важен и ценен”
Аз:Не всеки човек,заслужава да запомниш дори името му.Помня и знам тези,които са ми необходими.Останлите са излишна информация,която само може да претовари мозъка ми и резервите му даже.
24.Бъди нежен като цвете, когато става дума за любезност и силен като буря, когато става дума за принципи. Бъди вежлив и учтив винаги, но не позволявай да ти се качват на главата. Увери се, че винаги се отнасят към теб с респект.
Аз:Това е лицемерие,но и то е неободимо за да си лидер!Съгласна.
25.Никога не обсъждай здраве, богатство и проблемите на други хора с някой извън най-близкото ти обкръжение. Бъди много дисциплиниран в това.
Аз:Да опазиш себе си и света си от чуждите набези си е изкуство.Опитвам се само близките ми хора да ме познават и да знаят какво и как се случва с мен.Това помага да не раздаваш себе си и емоциите си ненужно на неподходящи хора.
26.Бъди честен, търпелив, дискретен, скромен и великодушен.
Аз:Само скромен не ми харесва-намирисва ми на овчедушие.
27.Накисни се в топла вана на края на дългия, напрегнат ден. Награди се дори за най-малкото постижение. Отдели време да възстановиш съзнанието си, тялото и духа. Скоро по-важните ти цели ще бъдат постигнати и ще можеш да се придвижиш до следващото ниво на развитие.
Аз:Искам вана!
28.Научи силата на дишането и неговата връзка с източника ти на енергия. Съзнанието е тясно свързано с дишането. Например, когато си развълнуван дишането ти става бързо и плитко. Когато си отпуснат и концентриран, дишането ти е дълбоко и спокойно. Като дишаш дълбоко, от корема, ще развиеш спокоен, ясен маниер, който ще остане и в най-трудните ситуации. Запомни правилото на източните планинци: “да дишаш правилно означава да живееш правилно”.
Аз:Това не искам да го мога.От толкова упражнения,може и да забравя да дишам.То като оня виц с бореца и уокмена..Дишай....Издишай в слушалките,но като се изтощили батериите ,борецът умрял-от задушаване!
А вие бихте ли следвали подобни принципи?




16 коментара:

Neizi_ss каза...

ша са спомена само че да станеш сабалем у събота и да четеш и писателстваш по темата си е направо престъпление към почивния ден :) в същото време обаче като съм наясно с обстоятелствата приемам стореното :))))))) Обачи правя вметка и уговорка - нема коментирам тук ...ша са произнеса в пост в блога ...некъде из тия дни - които съм решила да бъдат творечски :)
Не бих могла обаче да живея по учебник ...!

Lil каза...

Дууре,че ме разбираш и не забелязваш временните изблици на приятна лудост :D
Приемам вметката и ще чакам :) Радвам ти се на творческия дух.А и то последното изречение в коментара ти е достатъчно показателно за цялостното ти мнение :)
Баси...голямо писане му ударих днес :D

Aquawoman каза...

Не мога да спазвам всички съвети, но определено ми харесват, защото са доста полезни в днешното динамично ежедневие. Само не разбрах какво общо имат с успеха, по-скоро е наръчник за позитивно мислене и справяне със стреса..

Анонимен каза...

Четох я аз тази книга с монаха и ферарито и си я бях купила именно в момент, когато имах нужда от промяна вътре в себе си. Но тя не ми донесе очакваното.
Като почна с това, че е много американска - някой път ще се опитам да дефинирам това ново определение в нашия език, че вече твърде често го използвам.
Тя не е подходяща за нашия начин на живот. Тя посто е писана за американците.

На мен по-близки са ми книгите на Валерий Синелников например. Защото той никъде не препоръчва промяната вътре в нас да е свързана с промяната в местоположението - тоест от Ню Йорк в Тибет. Да ,така може да е по-лесно ако много си затънал, но всъщност е по-трудно да се грабнеш някъде и да зарешеж всички около себе си. И хората съответно не го правят.

Промяната не е задължително да е толкова фрапантна, а е просто промяна в нагласите ни и във възприемането на света.

Даа, явно днес е ден за философстване и аз също се отнесох.

А исках да кажа, че постът ти е интересен и че тези теми ме вълнуват и мен :-)

Владимир Кабрански каза...

Наистина доста си изписала, но си права. Съветите могат да навредят на хора,които ги спазват безусловно.Приличат ми на мита за Рокфелер и ябълката.Рядко захващам такива книги, но когато съм го правил съм се спирал на неща,приятни за мен.Не,че съм ги спазвал:)

Lil каза...

@Бубе ,не отричам че са позитивни и на места ме карат да се усмихвам :)Но наръчник или нравоучител-тц.Гуш :)
@Таня,добре дошла :)
То не е толкова философско да ти кажа.Просто човекът се е нагърбил да събере на едно място и да титулова като свои ,принципи и основни закони,които човек сам може да прозре,ако е решил да си направи обстойна самооценка.Аз продължих да чета и стигнах до към 108-я принцип и забелязах,че на доста места самият Шарма се повтаря-очеизвадно дори.Заложил е на позитивизъм,смях,някои общи и добре познати закони на източните учения и доста примери и цитати.Дори и аз да седна да напиша 200 такива,те ще са подобни-но с една голяма разлика:приложими и изпитани на наша земя :) Останалото е американският модел,както самата ти си посочила.Именно поради тази причина,тези принципи остават висящи или прекалено утопични в съзнанието ми.
И на мен са ми интересни подобни писания -особено когато намирам материал за опониране :P
@krizt Благодаря.Обикновено ме критикуваш ;)
Те по принцип са си мит за нашенския манталитет.Да гоним просперитета на Кенеди или Рейгън е все едно да духаме срещу вятъра :D

Еoc каза...

Лично мен книги като тази могат да ме докарат до лудост, принципно да - наръчник по положително мислене са, но ако нямаш вътрешна потребност от положително мислене, не можеш и да се научиш. Наистина са много американски, а те са много различни от нас. Книгата за монахът и ферарито преди време подарих на баща си, когато беше изпаднал в невероятна дупка, прочете я съгласи се с много от нещата в нея, но самичък си излезе от депресията... Познавам и един друг човек, при който четенето на подобни книги не завърши добре, убеди жена си /тя има МС/ да му роди второ дете, а след това я изостави с едно дете в пубертета и с бебе на 3 месеца, защото го ограничавали и му пречели да бъде себе си...

september-silvia каза...

Лили,поздравления,уважам много твоята позиция,знаеш,че съм фен на подобен тип книги,в трудни моменти много ми помагат,успявам да преодолявам противоречията и се чувствам добре,за това в повечето време съм в добро насторение и съм положително настроена към света,не мога да кажа ,че спазвам указанията там- а тази която цитираш я чувам за 1 ви път,а иначе по принцип съм си позитивен човек,целувки!

Христина Чопарова каза...

Категорично не съм фен на подобни съвети, нито на подобни книги - уморих се от философии и широко афиширан позитивизъм под формата на наръчници.
Имам чувството, че са писани за идиоти - защо всеки се пъне да преповтаря стари мъдрости на нов глас, надявайки се, че казва нещо ново? Сякаш е открил философския камък - всъщност, открил е лесен начин за манипулация.
Онова, което ме учудва е, че имаме извор на мъдрости и полезни съвети, но малцина го познават. Повечето предпочитат вместо тях, да се прехласват по будистки простотии, и прочие източни велемъдрости - които в повечето случаи са неприложими.
Освен това, медитацията в самата си същност представлява размишление и съзерцание - мислещите хора я провеждат ежесекундно, без да са нужни специални условия и дихателни упражнения - насила хубост не става...

Които го умеят, го правят. Останалите учат другите :)

Omnia каза...

Eх, Лил- сега ще се разпиша тук малко дългичко, но статията е в твоят блог и няма да прехвърлям дълъг отг в моят, от уважение към труда ти.
Да започнем от там, че когато се запознава човек с нов автор, е добре точно да уцели произведение от него. Тези 200 принципа са нещо, което не бих нарекла особено интригуващо. Чела съм ги,не са ме впечатлили особено и не смятам, че те го идентифицират като творчество, но аз започнах с друго от Шарма- " Наръчник по величие"- за мен тази му творба заслужава най- добрите отзиви, не монахът и ферарито, както и последвала от там поредица.Това първо.
Второ- всеки има глава на раменете си, за да отсее при четене на пододбен тип литература кое е най- доброто за него- голяма глупост би било чужда философия да превръщаш в своя- това издава невъзможност за самоослисляне на живота и адекватни реакции. Нещо като със сектите- слушаш други да те направляват, защото ти не можеш да решиш сам за себе си кое е най- доброто и приемливото в дългосрочен план, пък и в по близък.
При Шарма ми харесва това, че той е автор, който няма заповеднически тон на посланията си- не ти ги натрапва, както повечето американци писатели в тази сфера- за личностово развитие. Той просто ти предлага своята гледна точка, без на всяка страница да ти повтаря изречение от предходната, първи абзац.
Трето- фолософията той сам си е изградил на база преживяно и прочетено и от други( не е психолог,а адвокат по професия), но има в книгите си доста оригинални собствени мисли, които могат сам тебе да провокират към размисъл за собственият ти живот.
Обичам да чета всичко, което човърка в мозъка генериране на мисловна дейност, но никак не обичам някой да ми натрапва философията си по типа " Вервайте ми точно това е пътят"- адски сектантско ми идва( отново).
Той не го прави - има много меко поднасяне на философията си и пак се повтарям- без да ти набива до припадък в главата, че видиш ли, едно към едно трябва да я следваш. Това би било абсурд. От това, което до момента съм прочела от него- не всичко, но достатъчно, за мен велика ще остане точно "Наръчник по величие"- позитивно звучаща и много организирана, кратка, ясна разработка на тезата как да си лидер в живота и професията си и да увлечеш и другите към това, като тук лидер означава да покажеш най- добрите си качества, без възгордяване и без да се правиш на нещо, което не си и не е нужно да бъдеш- имам предвид извън себе си и собствените си ресурси и потенциали.няма я за свободен даунлоуд, но не мисля, че някой,който има интереси в областта би сбъркал, ако си я вземе.
Най- малкото, ще види една житейска, лична философия от друг ъгъл, не типичният американски боклук, който ни залива от всеки книжен рафт, обещавайки невероятностни неща, без да се спомене изначалната ти база за действие. Неща като степен на самоосъзнаване, силови потенциал, лични и характерови преимущества пред другите и така насетне.
Мале, дано не стана много дълго:))- самоограничих се дордето можах:))

Поздрави и цалувки:)

Lil каза...

Хм,Омния...малко в друга насока пишеш или пък аз не съм се пояснила в позицията си 'срещу' въпросният автор.
Поради литераторската си натура и образование съм склонна на огромна доза критика дори и само към едно едиствено изречение,което не означава че не съм обективна,а насочена конкретно към нещо.
Не споря,че човекът е положил труд и жъне успехи.
По-точно съм срещу самата идея да чета нещо и да го следвам -дори няма да хвана да чета подобно нещо ,за да си наливам лидерски умения.Мое мнение,за моя свят. Не упреквам това,че на теб ти харесва въпросното писание за величието-въпрос на вкус и избирателсност :) Аз може и да харесам тази книга,само че няма да я прочета за да го разбера.
Казано по каруцарски : вътрешната ми нагласа не позволява някой друг да ми дава наклон на биййпп.
От тази гледна точна и ракурс ако щеш ' бих блеснала като самовглъбен егоист,който си мисли че познава всичко в себе и знае как да използва ресурсите си-Нъцки!Знам след като ги използвам,но без някой да ме напъва затова.
Не харесва и примерите с чуджоземски модели на живеене-не са ми приложими /според мисленето/ те тук,насред България.
В някой следващ пост ще напиша нещо важно и много критично относно лидерските щения на една млада Българка и мисля тогаз ще ти просветне де ходя да плюя срещу вятъра :)
Та те така,критична съм си и си казвам кое и защо не ми харесва.Но дай си го кажем направо: уваважам и чета с интерес всяко мнение,дори противоположните са ми интересни :)
Не се ограничавай в писането на коментари ,аз чета диагонално ;)

Цунк :)

Omnia каза...

И двете говориме за едно и също, но по различен начин. Не казвам в никой случай да четеш и следваш сляпо нещо си написано от някого си- това ще е абсурд и безмозъчност най- малкото. Написах, че харесвам Шарма точно, защото не тика на всяка цена да го слушаш като единствено прав.
Провокира те в подходящ момент към размисъл, но не по традиционно налагащ се начин, а като ти покаже и друг аспект на психопознанието. Дали го приемаш или не, това е твой избор, дали ще ти харесат или не писанията- също, но никой не може да убеждава в своята истина като единствена правилна другите;)
Както ти, така и аз изказваме своите си позиции, но и двете, струва ми се, сме на мнение, че е глупост някой друг да ти реди живота и да ти обяснява, че за твоят живот разбира по- добре от теб нещата. Та, Шарма не е от този тип автори, затова писателствувам туке, че го 'аресвам пича;)

Lil каза...

Е явно на мен ми не е светнало ,че не от типа дет' ще ми дават акъли и съм го определила само по прочетеното.Само че страшното е че има такива хора,дето сляпо изпълняват и се вслушват в подобен род щуротии-вместо да си напънат акълите за нещо свое.И си чакат да станат великите лидери на новия свят.Нъцки!
Та няма да чета негови писания повече-я съм си рогату :P
Извън шегата,предполагам авторът е достатъчно умен и преуспял ,за да има правото да сподели наученото с по-широка аудитория,без да използва методи от типа наливане в главата,без грам преосмисляне.Но не виня него в случая както казах ,а точно онова модернистично /уж/ мислене и дейстане,което е продиктуване от нещо написано,но не и приложено.
В този ред на мисли,да и двете сме прави и ми харесва да си опонираме/дебатираме :)

Omnia каза...

Немаш грижи и на мене ми 'аресва, защото ми е кеф да си лафкам с интересен събеседник, който има и акъл в главата. Ам обаче не ти опонирам в никой случай- само дебатираме и се самодопълваме и в този ред на мисли и аз да те подкрепя, че 'ич, ама 'ич не харесвам хора, които не могат или пък още по лошото- отказват да намерят в себе си и познанието, и силата, нужни им за оцеляване и самоосъзнаване, а разчитат некой друг да дойде и да им каже кое как и защо и видиш ли, че то било най- правилното. Да вървиш по чужди пътеки никак , никак не е полезно- можеш да се поразходиш из чужда градинка, но си дълбай и оставяй собствен път, иначе нищо значимо не правиш.
И си права- ужасно много станаха хората, които сляпо и до налудност вярват, че като прочетат някоя книга и айде, дверите на познанието, успеха, парите и славата ще им се отворят.Или просто да прибегнат до услугите на врачки, есктра- нам- си -кво и тем подобни дивотии. Няма такова нещо! Ала явно народът ни хептен се отчая и си зарови главата в пясъка, че куцо и сакато да разчита на книжки от чуждоземни или не автори, за да положи основите на живота си...

Направо сЪ радвам неимоверностно, че не си в тази графа- даваш ми надежда, че има още хора, които си карат по своята философия и си редят живота, поемайки всички отговорности и последствия от това смело и най- вече- с мисъл!:)))
Цунк:)))

Lita каза...

Значи не само мен е подразнил изказа на автора :?
аз четох другата за ферарито и общо взето беше същото, само че разводнено с историята за банкера, който захвърлил богатствата си за да стане монах, видите ли..

Lil каза...

Добре дошла Лита :)
Ами явно не само теб.Мен ме дразни самия опит за манипълация на читателите-не само при в този сучай ,а по принцип.
Ферарито не съм го чела-загубих интерес.

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)