2.4.11

За 1-ви април, но на 2-ри

Днес е Лъжковден
Здравей читателю!
Да ти честитя ли първи април или да ти разкажа за лъжата?!
Ще ти разкажа!
1-ви април е ден на Ше¬гата , хумора и глупците!
В България обаче ние празнуваме национален празник.
Прочети отново, днес е Лъжковден и се замисли колко пъти до днес си бил излъган. Няма да успееш да преброиш с пръстите и на двете си ръце. Нека се разходим из родината ни в деня на „шегата”.
Днес не е почивен ден. Всички работят. Ти работиш! В най-добрият случай си надскочил прага на бедността, а в най-лошия си безра¬ботен. И това не е лъжа. Но причините са лъжливи. Зад всеки ъгъл, гише или бюро се крие по един ‘шегаджия’. И всичко това на твой гръб.
Изичслил си всичко за днешния ден, но твоите сметки са погрешни. Слу¬жителите на на EON днес празнуват професионален празник и смело ти надчис¬ляват изразходваното елек¬тричество, добавят такси, подтакси, минитакси. И така твоята сметка се оказва без кръчмар. А инкасаторката от ВИК – познаваш я нали? И тя те познава, нищо че е само по абонатен номер. И тя не почива днес. Излезнала е на разходка покрай Дунава и е модернизирала работния си процес, седейки с нова „елка” на пейката и (над)из¬числявайки твоята сметка. А на теб ти се иска да се гмур¬неш в реката, безплатно - в банята ти е скъпо, а Дунава - голям.
Днес може и да ти е ден за плащане на сметки. Съвсем се връзва с деня на лъжата. Минималната ти заплата, която получаваш за първи път от три месеца насам е толкова крехка, че ти се иска да е лъжа, че точно ти си я заработил. Ама не е! И кога¬то всички са в комбина, тя си заминава- заплатата.
А ти оставаш излъган. В деня на лъжата!
Да те излъжат днес било за здраве. Цялото правител¬ство, монополистите, търго¬вците, прекупвачите, всички да са живи и здрави. Лъжат народа всеки ден и празну¬ват. Мила родна картинка, нали?
Но драги читателю лъжа¬та не е съвсем само признак на лоши обноски или фан¬тазия. В България лъжата е бизнес, начин на оцеляване, политика, че дори и учили¬ще. Когато ти чакаш ресто, продавачката се надява на бакшиш. Когато ти си пла¬щаш сметката за ток, вода, кабелна, интернет- всички касиери ликуват, а счето¬водството получава бонус. Защото са те излъгали – за пореден път.
Но лъжата не е само в плащането на сметки. Тя се развива, модернизира и се превръща в една обществе¬но значима измама. Лъган, мамен или изшегуван - това е българският народ.
Още от време оно знаем за „удрянето в кантара” на пазара или в месарницата. В наше време всичко е елек¬тронно, но удрянето си ос¬тава. Само нашите надежди за честен начин на живот си остават искрени, но с лъжовен край.
И ако днес празнуват лъ¬жците, то ние, обикновените хора сме глупците. Къде ос¬тава хуморът?!
Всички очакваме някой да поведе държавата ни и да ни спаси. Всички обещават да ни измъкнат от кризата, мизерията и да бъдем дос¬тойни европейски граждани. С високи заплати в евро, къща на два етажа и вила в покрайнините. Зелени и чис¬ти паркове, улици без дупки и нови магистрали. Нова образователна система и увеличение на пенсиите. Светло бъдеще и нови хо¬ризонти. И дори да не чуете тези обещания на днешния ден, знайте че те са такива, каквито бяха и предишните - лъжа!
А в Англия днес празнуват Денят на всички глупци. И се забавляват на умело подбрани шеги и подмята-ния, които разсмиват, весе¬лят и са само за един ден!
Ние не празнуваме. Ние лъжем, нас ни лъжат и не ни е смешно!!!
И все пак е 1-ви април!
Нека не ви оставям в размисли за сметките, колата, улицата, бакалията.
Нека помислим заедно над думите на великия Чудомир:
“Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.
Хубава седмица и прият¬но четене!

п.п.Публикувано във вестник "Седмицата" Новините на едно място


Благодаря на Фифка за оказаните чест и доверие!

2 коментара:

Unknown каза...

:)) Лили, много ми хареса и за съжаление не е никак смешно ... напоследък ама никак даже!

Preor каза...

Здрасти Лили,
И на мене много ми хареса - сурово и вярно...
:-):-):-)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)