4.11.09

Истинското пожелание


Да си жив и здрав.От всичко по много.От късмет да не се отървеш.И още много.Това са все пожелания,които оптправяме с повод или без повод към наши близки,познати,колеги.Но си мисля,че тези пожелания (освен че са прашни клишета) - не винаги са искрени и истински.Някак си по задължение.Пожелаваме,защото така повелявала традицията.Дрън-дрън.
Аз не бих пожелала нещо,което не усещам или не мисля спрямо човека.Би било лицемерие.Бих усетила,ако някой ми пожелае нещо по дълг и нещо истинско.Онова изказаното с половин уста няма да ми донесе нищо повече от мнителност и дори негативна емоция.Но истинското...то би направило празника ми по-светъл,би нарисувало усмивка върху лицето ми и би спечелило доверието към човека,който го е отправил.Но на  кой ли няма да му стане приятно,ако усети топлина,искреност и почитание дори - в очите на приятел,близък?!Ами непознат ?!
Тази вечер имах ужасната къръщина да се заключа извън офиса.След няколко телефонни разговора ме "отключиха",но все пак си повисях на стълбите ,цъкайки с език и проклинайки безкъсметието си.Докато си мрънках по телефона оплаквайки се,че аджеба съм имала глупостта да джасна вратата на офиса от външния край и то без връзката ключове в ръката си и мръзнейки ,едно момиченце от входа изтрополи по стълбите.Познавам малката усмивчица,защото работя в сградата от достатъчно дълго време.Изфучавайки покрай мен се спря,обърна се  и  с усмивка ме поздрави и ми пожела приятна вечер.Тези детски очи бяха толкова чисти,усмихнати,ликуващи,радващи се на живота и Истински.Забравих за моментното си неудобство и за студения парапет и й отвърнах.А дори не й знам името.Благодаря ти :)
Такива случайности  и искрени очи ,още повече засмяни-това е рядкост.Много ме зарадваха и стоплиха.
Прибирайки се усетих Истинското пожелание за втори път.Напук на заключването.Напук на студа.Напук на сивотата на ежедневните преживелици.Напук на цялата злоба,която е пуснала пипалата си в днешния ден.
Влезнах в магазинчето под кооперацията ни ,за да си купя цигари.Там винаги ме посрещат с усмивка,сърдечен поздрав и дори не чакат да кажа какво искам.Те знаят.И тази вечер така.Дамата зад щанда ме поздрави с усмивка,подаде ми каквото искам.И се заговорихме за тото-манията.Разговорът с нея макар и за минутка е много живителен!Споделих й , че и аз като всеки обикновен човек се надявам на някоя 6-чка и тя ми се усмихна и каза :
-Искрено пожелавам печалба.Дано на теб да ти се падне!
Усмихнах й се.Благодарих.И си казах на ум :"Е,след такова пожелание и на 3-ка ще се радвам".
Защо ли?!Защото това беше  Истинското пожелание!

Топла вечер ви желая :)

11 коментара:

Румяна Попова каза...

Аз все пожелавам да се збъдне поне една мечта.Истински.

Lil каза...

@Руми,не спирай да пожелаваш и то истински и от сърце.Все ще усмихнеш някой в забързания му ден :)

Владимир Кабрански каза...

Пожеланията.Понякога пожелаваме и по навик, както поздравленията- Добър ден!, Добър вечер!. Звучи кухо и неискрено. Уморени, разсеяни забравяме да вложим нещо в тези думи, а трябва толкова малко за да ги усети и този, за когото са предназначени.

Ирония Идиотова каза...

Никога не пожелавам нещо, което не искам на мен да ми се случи. Това е;) Вид споделен егоизъм излиза, ама хубав... Еба ти парадокса, а?!:)))

Aquawoman каза...

Бубка, защото твърде често изказваме пожелания и вече го правим механично, без да влагаме чувства. А когато го направим от сърце, с истинско желание на човека да му провърви, мисля, че можем да променим целия му ден към по-добро, като му дадем повече положителна енергия..
Сърдечно ти желая лека нощ и сладки сънища {}

Neizi_ss каза...

Муцоранке ... от мен получавш куп целувки ... и едно единствено пожелание ... да даде дядо Боже години здраве , в които да се радваме на приятелството си!

Lil каза...

@Владо,точно с тези сухи поздрави си смрачаваме още повече ежедневието.Но както сам си написал->навик!
@Идичка-чудесен егоизъм в случая :)
@Бубка спах като бебе {}
@Фифе...к'во ли щях да правя без теб :) Гуш!

Хубав ден на всички :)

Христина Чопарова каза...

Тото не пускам. Това е далеч от представите ми за късмет. Но с цялото си сърце ти пожелавам само хубавини! Цунки, миличка! :)
Хубав и ползотворен ден!! :)

Dimana каза...

Истинско и стоплящо :) За това и аз не спирам да се усмихвам и да бъда вежлива, дори с тъпия таксиметров шофер тази сутрин, дано поне малко му е станало неудобно, че насреща си среща добро, а се чуди за какво да се заяде и с какво да излезе "над" мен.

september-silvia каза...

Хей Лили,искрено ти се радвам и ти пожелавам много истинска любов от сърце и много те целувам,прегръщам и гушкам с усмивка ,защото си супер готина мацка:)

Preor каза...

Заредих се положително :-) само, като прочетох поста :-)
Благодаря.
А отностно пожеланията (особенно)дежурното "жив и здрав" различавам искреното - по интонацията, и едното "ми" което някои ми казват:
- да си МИ жива и здрава....

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)