17.11.09

Учил или сполучил?

Tази ми публикация е инспирирана от интервюто с 3-ма младежи и шефа на камарата на Работодателите по Btv в сутрешния блок.
Намирането на подходящо (двустранно) работно място е проблем в България.И той не датира от появата на модерните специалности.Има го от много време,а онези там горе подминават или завиват около тематиката,поради желанието да не се наруши сегашното им, или по принцип, статичното им удобство.

Хубаво-не правете нищо.Но има достатъчно дейни хора,които повдигат въпроса и карат нацията да се замисля аджеба как да се справи сама с блатото в социалната ни икономика.А трябва да се работи.Това е неуспорим факт.

Но не това ми направи впечатление в разговора тази сутрин.Посочените факти бяха ,че тримата младежи ( 2 момичета и едно момче) са завършили престижен университет в чужбина (според анонса).В последствие се оказа филиал на Шефилдския в Гърция-няма значение в случая-учили децата,ама не сполучили.След встъпителните обяснения ,господинът (шеф) на камарата на работодателите неочаквано за мен каза,че хората с опит (без да споменава вид образование) се предпочитат пред новозавършилите.

В крайна сметка момчето се реализирало в сферата на IT услугите,а двете момичета продължават да изпращат CV-та.Едната е изпратила за месец 150 броя.Никой не отвърнал ,нито й позвънял обратно с молба за интервю.Хъх!Тук има нещо гнило.Все щяха да се отзоват поне на една автобиография.Ама факт-не са.Защо?

Ами лично аз си го обеснявам по следния начин:
-тя е руса,сладникава и говори като радостно първолаче;
-мама и тате са я изпратили да учи в чужбина,но дали е научила;
-връща се в родината ,за да се доказва (ама пред кого и с какво);
-изпраща cv-та наляво и надясно (ама какво пише вътре и за какви позиции се отнася);

-съвестната й родителка се оплаква в Btv и добросъвестната Ани Цолова откликва на проблема (ама това е начин да покаже щерка си на всички онези,които са получили нейното CV);

-в края им пожелават успех и ги съветват да не спират с изпращането;
Що бе?Ми уредете ги на работа,помогнете.


По-горните тирета може би са останали само в главата на водещата при визуализацията на проблема.

Не желая да упреквам момичето (блондинката) за външния й вид или за русолявата сладникавост.Но визията е прекалено важна за онези големи фирми,към които тя се цели.Целта й е нещо от сорта на Marketing Manager & PR coordinator.Скромно,а?
Те и моите цели високи ,ама мерникът ми е на височината на възможностите.

Та..народе български защо си пращаш децата да учат,като няма гаранция за осигурена работа,няма гаранция дали те стават за това учене,няма и гаранция какво ще им щукне по време на студенството?Мда,страдаме от липса на специалиасти.

Но отговорът е простичък:Кетап!


Така му се вика на сбирщината от дипломи и сертификати,които изискват в големите и сигурни на пазара компании.Никой не може да гарантира какво знаение стои зад този кетап,но тези които го имат са с едно CV напред.

Казали са го хората:Учи мама,че да не работиш.

Моето мнение ли: Пълни глюпости!

Дали съм била студентка:бях.

Дали използвам наученото : минимална стойност от него

Дали имат бъдеще сегашните студенти: 25% may be

Е тогава защо да пращаме децата си в Университет???
Имат кетап...а после?

10 коментара:

Neizi_ss каза...

Душо моя .... ще мине време, когато ще започнат да подбират не по кетап, а по умения ... не, че не е важно образованието - но тое захора, които могат да го потребяват после адекватно ... щото познавам сума малоумници, които след някоя и друга година ша излязат от университета с юридическа правоспособност... е те тогава ша предпочитам сама да се защитавам ако ша ме съдят - отколкото да се доверя на тях ...едно време - не че и сега не е така - но сульо и пульо влизаше да учи за даскал - като не ги приемат другаде - ставаха учители - затова и на този хал днес средното ни образование ... а да си учител е нужно несамо образование, а и призвание за това ...

Lil каза...

Ае ,Муцка не ми говори ,че запалвам яко.Много се дразня на някви изживяващи се като кариеристки п*тки,които не могат и сами да си дигнат краката (от чужди навик).Баси не е много сложно преди да поискаш нещо и да дадеш.Какво като става дума за работа.Ай ше му се не види..гррр!

september-silvia каза...

Лили,страхотна тема отново си избрала,аз уважавм българското образование повече от това придобито в чужбина,зависи от много фактори наистина пълна безмислица да си потрошат парите за убочение в чужбина и после нищооооо...зависи и от завършилите,или го могат или не,или са кадърни или не,или а глупави или умни.П о принцип къдърните хора нявсякъде мояг да пробият...хайде не се палете толкова момичета..целувки

Aquawoman каза...

Мислят, че като завършат в чужбина трябва да им целуваме краката.
Белким се е изрусила вече, да стане манекенка :D ..

Ирония Идиотова каза...

Вижте сега, може да са кадърнит момите( и момъка), не знаем, ама още в началото да искаш да станеш мениджър и да командориш в офис, не става. Има едно нещо-доказване му викат, на способности и още ред неща. И в чужбинско е така- почваш от най-ниското стъпалце, нали?!Ама има и друг момент- фирмите искат стаж. Добре бе, аджеба, тъкмо си изкласил университет, не си работил до сега по специлаността си, ами си продавал пици, да речем, докато си учил. От де ще го вземеш тоз стаж? Принципно казвам. Омотана работа мен, ако питате.Ама никой не ме пита:)
Лили, мцунн:)

Preor каза...

Съгласен съм с Ирония -омотана работа.
Ето един интересен случай:
Преди време гледах (по случайност) едно предаване "Такъв е животът" ставаше дума за абитурентския бал на завършващите Американския колеж. Цялото предаване отразяваше празнуването им в Шератон но всъщност беше, като визитка не една студентка. Красиво момиче с черна коса:-)
Изредиха се сто учители да говорят колко е креативна, стимулирана, какво бъдеще я очаква, какво е учила и какво умее. През цялото време тя си танцуваше.
По една случайност до мене седеше нейна колежка която каза:
- Не го казвам от женска злоба разберете ме. Тази приятелка беше най тъпото нещо, което съм срещала някога. Няма и елементарани познания по IT технологии но бъдещето и е вкърпа вързано.....

Lili каза...

Ха така...в 10-ката сте.Дразним се от подобни историйки.Ама много.Е като искат толкова да просперират защо не погледнат себе си и да се запитат защо не успяват.Вината е лесно намираема в чуждите очи,ама не и в собствената градинка.
@Бубе,ей тези очаквания и префанцунени муцунки кат на ритнат пудел ме изнервят.
@Ида,права си миличка-омотано и смотано.
@Preor ,гледала съм го.Изненада ме.Във филма нещата изглеждат съвсем различни.
В крайна сметка осъзнавам,че не съжалявам че съм заспивала над учебниците и че няма да спра да соча с пръст некадърните паразити,които се мислят за нещо повече,ОТ КВО БЕЕЕ????
Оф ,много се ядосвам на тази тема..
Хайде усмивки и хубав ден на всички :)

Preor каза...

Ритнат пудел :-)хехехе

Анонимен каза...

НеУспоримо обЕснение, му-ху-ху-ха-ха-ха-а-а-а-а.

Unknown каза...

Има различни хора, много ми беше интересно когато при мен дойде едно момче с 2 виши, много възпитано и свито. Познай дали от него ставаше нещо - не, но това ме амбицира да го науча. Мисля, че успях...

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)