11.2.11

Symbols


Забелязах, че в последно време символите са така да се нарече модерни.
Не ми е много каква е приложимостта на думата/определението модерен във връзка точно съм символите, но е факт.
Скобите и сърчицата водят класацията.
1.[........] - харесвам ги повече от тези (.......) Получава се усещането за нещо оградено, пазено и искащо да изпъкне без да е главен участник в текста.
2.{.......}-не зная дали ми харесват, дори не е необходимо, но ги използвам.Придават усещане за нещо по-крехко, което искаме да предпазим от останалата писмена пасмина.
3.♥ - незаменимо (Alt+3 или <3 {facebook}).
4.☼ - моят фаворит.Слънце.Изразява достатъчно, светло и още толкова (Аlt+15).
5.♪ - музика...ами..добре (Alt+12) .
Дотук с моите топ 5 на символите.
Интересно ми е да знам защо се използват толкова масово.Дали езикът ни обедня или го осакатяваме умишлено с всякакъв вид съкращния, абревиатури и символи?!Не зная {пише се отделно да му се не види}.Или по-скоро спестяваме време като изписваме символа вместо самата дума.Пак не зная.Знам обаче , че не влагам умисъл в използването на символи, правя го машинално- дали пък не искам да се приобщя към модерната вълна- не.Като казвам , че не влагам умисъл , имам предвид че не съкращавам изказа си умишлено.По-скоро натъртвам на нещо кратко, точно и ясно.Такъв стегнал стил ми харесва, особено ако имам нужда да не говоря/пиша, а да изразя емоция.♥ Изразява емоция.Но статична емоция, няма движение, нито пърхане на пеперудени криле.
Само не знам от къде се появи този ми афинитет към скобите.Може би замествам дългите и тирадични обяснения с кратък текст в скоба, което всъщност си е същото като семантика.А и символите изглждат добре.Хубаво е да искаме текстът ни да има добра визия.Читателят е важен { ако пишеш за пред аудитория}.
И пак се връщам на темата с модерното....ами такова е.Поне така изглежда като погледнеш към социалните сайтове, блогове и прочие.Преди време емотиконите бяха на почит ,и още са, но някак на заден план.Дали всеки човек е символ?!Ако да , избирам си ☼.

15 коментара:

Ирония Идиотова каза...

Аз не използвам символи. Знаеш;) Освен подобеитео на усмивка, намигването и скобките. Винаги ми е било трудно да изразя емоция по този начин, за това компенсирам( поне се опитвам) с думи.

пп- така и не ми се получава това слънцеее. Натискам, натискам и нищо!:(

Ирония Идиотова каза...

..хайде сега ми оправи грешките. :)

Iliana каза...

Рядко ги използвам. Сигурно пак влизам в списъка със старомодните :) Пускам някоя усмивка често, но това е. Сърчица и слънца ползвам много, много рядко. Ха сега де!
Дали всеки човек е символ? И, ако да, то аз какъв съм??? Почесвам се умно по главата...

Lil каза...

@Идичка, ама си ми сладка :) Знам,че не използваш символи, но думите ти имат много по-голямо влияние ;)
Не ти се получава ли?Странно...натискаш едновремнно алт+15=☼
@Ил,въобще не си старомодна, дори ти се радвам.И да, сигурно всеки човек е символ на нещо си, ти си на вкуснотийките ;)

Ирония Идиотова каза...

Явно трябвало да вкарам и малко букви.
!%

Ирония Идиотова каза...

..ето това излиза:(

Владимир Кабрански каза...

Май и аз съм от старомодните, защото съм още на емотикони :). Иначе символите всъщност са почти толкова стари като човека. Дали не се връщаме назад?

Nostromo каза...

Символите са с много по-стара история от писмеността. Например първите представители на хомо сапиенс са рисували рогат добитък по стените в пещерите си вместо да напишат "днес сложих рога на хомото от съседната пещера, като изненадах жена му". Също така са рисували и човечета с лъкове и стрели, за да възвестят, че смятат да ковнат задниците на хомотата от съседното племе. Така са съкращавали адски много писане, а на оскъдната светлина в неелектрифицираната пещера, това е било изключително предимство.

Да не говорим, че египтяните са пишели само със символчета, докато не се появил Розетския камък, с помощта на който Шамполион ги избавил от мъките да издълбават върху твърдия гранитен камък краткия символ на бог Ра, замествайки го с малко по дългия текст "Ра - великият и всемогъщ владетел на всички посоки на света".

Изобщо писмеността е едно велико откритие. :)

Unknown каза...

Нямам навика много да използвам символи ... незнам защо, определено се зачудих, какво бе това слънчице след един твой коментар:)) Лили още не съм получила маил от теб с адрес на който да ти изпратя изненадка!!! Вероятно не си получила моето съобщение, ако е така само кажи, ще ти дам имейл ;)

Lil каза...

@Nostromo, много добре си го написал.Не се бях сетила за варианта с погледа назад.Но нали все пак сме в ерата на технологиите да му се не види..и все пак знаците/символите са незаменима част от изказа ни.
@eva bor не съм получила никакво съобщение от теб, дори не знам къде си го изпратила.Ако желаеш остави ми мейл или влез в страницата на блога във фейсбук, там има мой мейл за връзка.Благодаря предварително☼

september-silvia каза...

Много полезна информация Лили,винаги съм се чудела как се изписва сърцето ,ето че разбрах днес,интересно е с тези символи,емотокинитите са сеи едно на ръка,но това просто е готино:)))и хубав ден на влюбените утре,целувки от мен :)

Radostina // 79ideas.org каза...

Аз освен сърчицето и накъдрените скобки... друго не използвам. :))))) Но съм съгласна, че с тях може да се изрази някаква емоция.
Поздрави и хубав ден, Лили :))))

Точка каза...

В прачатърските времена къдравите скобки в разни варианти означаваха целувки. Друг е въпросът колко можеш да ги усетиш през монитора. :)

Символите са опит за предаване на някакви емоции от разстояние и за разчупване на сухите написани думички, спестяване на време, мързел ... и досадни, когато някой се изразява основно чрез тях.

Днес съм ♥ ☼ :)
Всъщност повече ми е музикално, но вместо нотичка, упорито излиза ето това:♀

Lil каза...

@Силви , можеш да потърсиш в интернет клавишната комбинация за всички символи :)
@Ради твоите ♥ са някак специални :) Отиват ти.
@Точка, използвай комбинацията ♪ Алт+13 :)

Точка каза...

Мерси, така вече се получава. :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)