12.12.21

така да е

В последните почти две години всичко се промени.Няма да изпадам в полемики за пандемията, икономиката, психиката или нивото на поносимост.
Трудно е!
Много исках да не ни влияе, но ние сме човеци.Стадна работа ( не странна)!
Отне ми известно време да се настроя на новото, различното и някак стягащото.Преди мрънках като ме стягаха чоропогащниците🤨
След обстойно преглеждане на това как да бъде, как да е добре, как да е спокойно, как да е преди започнах да вървя към "Така да е"
Посоката е мотивация.Клише, но какво му е ?!
Добре е да се събудиш от летаргията и да се отърсиш от тежкото и непрестанно повтарящо се ежедневие.Добре е да искаш да ти се случва.Добре е да пиеш кафе по онзи начин, който не ти е скучен.Добре е да не ги четеш тези новини, не защото ти си преценяваш, а защото е толкова хигиенично, че трябва да го предписват с рецепта.Добре е да подредиш всеки шкаф , да сриташ Плюшкин и да намериш правилното място на всяка джвъчка след като си си примопнил аджеба от къде, защо и как е попаднала при теб.Да сложиш в ред подправките, да се научиш да четеш датите на всички пакетчета и бурканчета.
Добре е да имаш време за себе си, да се видиш с лакирани нокти в любимото сиво с лек лъскав отенък.
Добре е (тук вече прекрасно) да успяваш да си запазиш спокойствието, нервите (със сите бръмбари и братя) и усмивката , когато дребният се появи с куче, мече, книжка и телефон и иска да си говорите.Добре е да не предаваш нито капка умора, напрежение, несгода, болка, мъка на деца.Бих го сложила в графа задължително.
Добре е да се "гмурнеш" в непознатото и да се опиташ да си намериш нещо твое.
Семки с книга от любимите съкровища намерени в любимата книжарница.Добре е!
Добре е да се върнеш към дните с навици (не ежедневните) и да излезеш без страхове.Добре е да ти хрумне почивка в момент, в който ти е толкова не добре, че само щуротиите помагат.Добре е и да я сбъднеш.
Добре е да спреш.Добре е да си дадеш почивка.Добре е и да си изпуснеш парата на самотна гара.Добре е да си направиш колекция от вина (за пиене😁).Добре е да се фукаш с постиженията си.Добре е да можеш пак да се върнеш, да отидеш, да се движиш, да бъдеш.
Добре е.
Така да е!❤

11.12.21

Коледна къща

Коледа е една приятно натруфена , лъскава, шумяща и толкова цветна госпожа на средна възраст с обеци камбанки, червен маникюр и най-топлата усмивка!Понякога със зелена спирала и пеньоар, друг път с елек , чехли и изцапана блуза.Но винаги с най-топлата усмивка!😍
Коледната къща е там , където има печка, мирис на храната на мама, музика от потракващи кюнци, смях, удобен диван, шушони, пуловери и домашната ракия на тати.Коледната къща е найлонова торбичка с портокал , холидейка, орехче, клонка от истинска елха и паричка.Коледната къща е купа с портокали, банани и мандарини, клонки, орехи и бонбонки.Коледната къща е топла, ухаеща на пръжки , червена, огряна от светлинки и двъджчки, зелена и  боцкаща.Коледната къща с вечният диван, столът с печат от ютия на тапицерията, покривката на баба, питката на мама, удобните анцузи, апреските, снегът и белите.Коледната къща е пълна.
Коледната къща е уют, спокойствие, сутрешни кафета до обяд с много цигари, фафлички , гирлянди, пържоли с топено сирене и най-вкусната руска салата! Коледната къща има шеф 😃
Коледа е семейство, топлина и спокойствие!
Коледа трябва да се пази!
Бъдете здрави, имайте Коледна къща , пазете се!
Весели Празници!❤

5.12.21

кафето

И на кафето "посегнаха" ей 🙄
Кафе без сладки приказки, клюки ако щете си е скучно кафе.
Социалките и всичко за четене покрива скуката до някаква степен.
Аз за онова кафе в кварталния парк мрънкам.С приятелките от детството, плановете, смеха, пълните пепелници и неодобрителното цъкане на бабите.
Да, времената се менят.Сменяме приоритети, възраст, мирогледи, ама защо кафето бе ?!
Направих си кафе и ми доскуча😐

31.10.21

Тричко може всичко....

...от смяна на крушка до шпакловка, дърводелски шедьоври, ракия, туршия , мезета, ръчно направени нещица и още, и още ....
Не знам колко е хубаво да можеш всичко.Но знам, че е изморително, натоварващо, отнемащо време.А всъщност не е нужно да можеш всичко!Има си хора за всичко, с професии, с опит, знаят.
Не знам дали е прословутият балкански манталитет.Но знам, че не е чак толкова добре.Объркваш се във всичко-моженето, оставяш нещата наполовина, омотваш се в проекти, започваш да нямаш време за важните неща, да трупаш излишности и да си вярваш, че утре ей там онази задачка ще е свършена, готова.
Не знам дали искам да съм Тричко....
Но знам, че имам една сурия неща за довършване или започване.

26.10.21

по нашенски

Честит Празник!Димитров Ден!Светията да закриля семействата ни!
Не се усещам като фанатично религиозна.Но традиционалист, да -вписвам се.
Имените дни са с по-голяма важност от рождените , след определена възраст де 😊
Днешният ден е важен.Мама е именичка , та и половината рода.Не съм се интересувала от статистики колко нашенци носят името на Светията, но да речем : много и да се раждат още!Здраве, берекет, спокойствие в душата (смирение е доста църковно) и заедност!❤
Не мога да споделя празника с родителите ми ( пусти разстояния 😕), но мога да подържам традицията.
От малка обичам да знам какво се приготвя на всеки един празник.Сега прилагам наученото и държа да е така и в моето семейство.
Прочетох каква е традицията и за днес.Да си припомня.Трапезата ни не беше точно по традиция, но сходна и достойно уважителна за повода.
И това е важно за мен.Важно е детето ми да знае какво и как се случва и как е било от време оно!Важно е да разбера и споделя и други традиции и да ги запазя.Важно е да имам сушени чушки, да сготвя зеле с кремвирши, защото някъде в България така се прави.Да имам тиква.Да мога да меся!
Да имам България ❤ И да сме заедно!
По нашенски е топло, уютно, вкусно , тертеплийско, традиционно, наше!Заедно!

25.10.21

по женски

Отдавна й се каня на тази вечеринка.
Сладките приказки и софрите ги мога, но май ми куца останалата аранжировка🙄
Вечер лягам , навивам алармата и си "обещавам" : ставам, душ, грим, прическа, дрешки, обувки и с усмивка започва деня.
Сутрин ставам, не ми се говори, а почти крещя по диването, стъпвам на колички, на половината кафе вече искам валериан, мушвам се у клина, фанелката, маратонките и изчезвам.
А тя минава с грим, прическа, усмивка и минимум две сополиви чавета 😳
Как бе?! И кога по ръбестото лего?!
Кога намирате време, желание и способности при наличието на сополи, дрисканици, купища пране , гладене , работа, мъж ...някой да ми обясни?!
Наистина не разбирам и се опитвам да си обещая време за пълна програма тунинг.Свободното ми време обаче не успява да включи нищо повече от крем😕
По женски някоя дружка да обясни!Аз ще наредя сирената , виното с все добавки!Ама няма да имам перфектни вежди...не става бе!
Мрънкам си и пълня блога с моята истина😍

23.10.21

истина

 Всеки със своята.Грешна, недодялана, мръсна, перфектна, нелогична ,прозрачна .Своята.

Търсех място, където да се скрия от новини, спринцовки, глупости, мнения на висок глас, прекомерно натякване.Къде, къде?! БЛОГА.
Истината е , че състоянието на "Писна ми" е много удовлетворяващо и мотивиращо.
Не гледам телевизия, не чета не-новини, "храня" се със сладникави книжки , работя.Така протестирам и настоявам лигавите меченца, панделки, мотивиращите изреченийца със сутрешното кафе ДА СЕ ВРЪЩАТ.
Социалките щат не щат измениха изначалната си позиция бидейки платформа за мрънкане, викане, посочване.
Чета, чета и пак се връщам към мълчанието.Истината е, че ми се вика , крещи, псува, мрънка.Бих изказала мнението си във фейсбук, бих спряла коментарите, за няма как да ме овикат, наплюят ...ама бих.
Тук е друго.Спокойно и без капка срам мога да напълня блога с моята истина и да си оставя избор да споделя или да се скрия в съдържанието.Удобно е!Разрешено е!Може!