29.4.10

Среднощна муза

Мързелът е голямо нещо ше' знаете!Но си има и своите позитивни страни.Една от тях е импровизацията!
След дълъг работен ден и ужасно главоболие най-сетне огладнях (преди около час).Веднага си представих как е повече от абсурдно да се надигна от любимото диванче и да готвя.Но пък съм гладна.След като си наложих да закусвам,обядвам и вечерям се замислих ,че въобще не ми се иска да си нарушавам толкова трудно постигнатия ритъм.Замислих се...закусих с кроасан,обядвах Пиле питака в "Кактус"...ееее,как няма да вечерям!Лежа си ,гледам подутия едностранно госин Слафи и мисля какво да си спретна,да е бързо,лесно и вкусно.Ммм...това си е наистина сериозен въпрос ,особено когато стомахът ми вече конкурира Бетовен...гладна съм.И обичам зелен боб!Тук си представете как повдигам вежди,премигвам и муцунката ми е тип емотиконка с крушка (идея).Разходих се мислено из хладилника и взех решение.Зелен боб с нещо,резултатът да е бърз (задължително),лек (заради часа) и вкусен (непоправим чревоугодник съм,тИле ).Рядко готвя безвкусни неща,но този път се изумих от вкусовите си рецептори...то бива "миш-маш" ,но съставките,които ще опиша по-долу изумиха дори и моята гурме-фантазия.Забравих да спомена,че уж неумишлено подклаждах къркоренето на стомаха си с кулинарна телевизия и Жак Пепен (ейй тоя човек ,може да накара и анорексик да прояде всичко)!
Та...порцията е за един човек в случая.Получи се странна салата,на която като че ли й отива някакво индийско име или тотално абсурдно (тук намигвам на колежката по куфня Идиотова,примлясвам и се ухилвам на Фифка) .Чак ми иде да се извиня на професионалистите като Илианка,Дими и Йоли за този нетипичен микс от продукти,но пък момичета препоръчвам тази салата,защото се оказа ужасно вкусна.
Няма да тирадствам повече,преминавам към същността,а именно рецептата за моята салата "Среднощна муза".Необходими продукти:
Зелен боб ( от консерва или бурканче,скътано в шкафа със зимнината) 200 гр. (или 4 с.л)
Майонеза 1с.л
Горчица (на вкус,аз сложих 1 ч.л) 
Луканков колбас
Сирене
Маслинка
Олио
Оцет
Сол
Лимон
зеленчукова подправка (аз използвах Пикантина)
Чубрица
Начин на приготвяне :
От мама знам,че е хубаво салатата да се прави в дълбок съд ,за да е лесно разбъркването.При поднасяне,изборът на съд е според желанието и наличностите :)
Та,използвах купичка,за да смеся всичко това,описано по-горе.
Смесването е в последователност:
Зеленият боб ,олио,оцет,сол,пикантината,чубрица(тук разбърквате);майонеза,горчица,луканков колбас,сирене (пак разбъркваме ,този път по-добре).Завършваме с малко лимонов сок,маслинка за финес :P
Тази салатка (както се вижда и от снимките,за чието качество се извинявам-тъмно ми беше) си върви чудесно с филия пшеничен хляб с масло и чубрица :)
Да ви е вкусно.Аз си хапнах добре и заситих доволно чревоугодническите си вкусови рецептори :)
Хубава Ви вечер :)

20.4.10

Цветно заради дъжда

Времето е толкова тежко,че ми иде да се отпусна на клавиатурата и да се отнеса в огромен,мечешки,зимен сън...с юрган!Студено е ,мрачно е ,антипролетно.Нооо,това не може да развали настроението ми :) Тази седмица ми се пада да е усмихната и много позитивна,но в крайна сметка кой както си го направи.
Обожавам цветята.Любимите ми са бели рози и лалета!Красота.А по принцип не обичам бялото като цвят.Някак ми е прозрачно и бледо що се отнася до дрехи,аксесорари и прочие.Но цветята,белите->някак по-изискани са в бяло.

Легенда за лалето
"Според казахския епос в пъпките на лалето е скрито щастието. Дълга време никой не е могъл да разтвори красивото венче. Веднъж го съгледало малко дете. С радост то дотичало до поляната и с нежните си ръчички докоснало цветето. Пъпката се разтворила и голямото човешко щастие литнало по земята. В Узбекистан съществува поверие, че небесносиньото лале, което расте и цъфти в планините, носи щастие."
За всичко си имало легенди,приказки и поверия.Потърсих и за розите (белите),но не открих.Но се натъкнах на това:
Легенда за розата
"Според дреногръцкия епос Афродита, след като разбрала, че Адонис, нейният любим по време на лов умрял от страшна рана, тръгнала да търси тялото му. Острите камъни и бодли се забивали в краката й. От нейните капки кръв върху земята израснали великолепни рози. В древноиндийската легенда се съобщава, че богинята на красотата Лакшми се е родила от пъпката на алената роза."
Източник:Internet

Моята бяла легенда


Тами растеше сред онази градина от диви цветя,която баба й отказваше да изостави.Луташе се из бръшляните и търсеше загубили се джуджета в пазвите на старите дънери.Усмихваше се на синчеца и галеше лалетата.Оглеждаше се за пеперуди и когато усетеше цветния им воал около себе си ,започваше да размята ръчички в полет заедно с тях.Ходеше в градината всеки ден,облечена в една и съща рокличка-онази,която баба й беше ушила за нея от цветни платове и огромно копче на коремчето.Пристъпваше бавно и гледаше да не изцапа белите си сандалки.Усмихваше се и се сливаше с гардениите,орхидеите и напъпилите хризантеми.Обичаше тревата и често изучаваше микроскопичния живот из нея.
Баба й често й разказваше странни истории за говорещи зюмбюли и летящи теменуги.Тами се усмихваше и хукваше да гони глухарчетата поели по следите на вятъра.
Един ден ,когато Тами беше вече на 13 баба й я попита:
-Миличка ,знаеш ли че в нашата градина липсват най-красивите цветя ?
-Не ,бабо...кои са те? А и как така най-красивите?Няма по-красиви цветя от момините сълзи в ъгъла до кладенчето,от синчеца по ръба на фонтана,от орхидеите под навеса и храстите около градината.-усмихнато и замечтано й отговори Тами
-Белите рози.
Тами сбърчи челце,огледа се и потърси с очи пеперудите.
-Белите рози-повтори тя.
-Да Тами,белите рози.
-А защо не си посадила ?
Баба й зарея поглед в далечината и опипа с поглед далечните слънчогледови нивя.Подуши въздуха и потърси мириса им.Нямаше ги.От години ги нямаше.
-Не знам!-скри истината и този път.
Преди 35 години на един площад,с просълзени очи и самотна прегръдка баба й стоеше притихнала ,стиснала букет от бели рози.Беше по време на войната.Очакваше дядото на Тами да се завърне...Останаха само тя,белите рози и самотата.
На сутринта още преди изгрев слънце Тами вече беше облякла рокличката си,нахлузила големите гумени ботуши и заровила ръце в рохкавата пръст.От време на време изохкваше.Бодеше я,но не спираше.След около час,доволна и изморена Тами събуди баба си със звънкия си гласец.
-Бабо,бабоо...ела да закусим в градината.Бързооо...ела!
Баба й познаваше този ентусиазъм,но не подозираше какво я очаква на полянката под огромния кестен.
Нахлузила халата си,боса и с чаша димящо кафе в ръка баба й се запъти към градината.
Откри Тами обляна в слънчева светлина,изкаляна и усмихната.
-Бабоооо...вече имаме най-красивите цветя.
Зад нея  срамежливо се подаваха зелените филизчета ,които с любов и старание беше засадила сутринта.
-Тами....-проплака баба й и я прегърна.
-Бели рози?!
-Да бабо,най-красивите бели рози!


Снимка:Internet


16.4.10

Да поиграем

Щафетки!Харесвам ги :) Става ми весело и приятно :)
Илианка от Щъркелово гнездо уважи мен и Шматкология с наградка -> блог-игра.Извинявам се,че реагирам с леко закъснение,но....

Е ,да поиграем :)

"Правилата на играта:

1. Да изброя 10 неща, които ме правят щастлива;

2. Да изброя 5 неща, които не знаете за мене;

3. Да наградя 5 блога;

4. Да публикувам линкове към тези блогове и този, от който съм получила наградата"


Десет са ми малко.А и по принцип не обичам цифрите и ограниченията,но ще се съобразя :)
Усмивката му.Целувката му.Семействата ни.Приятелите ми/ни.Цветята.Нези.Балоните.Събуждането му.Животът ни.
Първа точка-отметната :P
Ооо,само 5!?Добре,че не са 10 ;)Не съм особено сигурна дали се знаят или не,но ще напиша това,което искам.
Псувам.Плача.Имам татус.Имах обеца на носа.Не обичам лятото/но морето да/
Втори коридор-преминат!
Трета точка ми харесва :)
Награждавам с усмивка и тази блог-занимавка следните блогове:Щафетка->complete :)

Много се израдвах на наградата,която ми връчава DsDiva от Самодивска омая .Благодаря :)


И нека дъждът не помрачава настроението ви,напротив да бъде подправка към нощта ;)

13.4.10

Без граници...

Размилшявах няколко поредни дни над тази тема.Овъртах мислите си ,навивах емоциите на цветни флинтифлюшки и бях невиждаща за сивотата.Пресмятах във време,дължина,усещания и мигновения.И както и да го завъртах ,както и да прехвърлях и отритвах очевидните отговори ,те си оставаха само три.Напрягах се да добавя поне още една половинка,но такава така и не се появи.А всъщност се опитвах да си отговоря на въпроса:
"Кои са нещата от живота,които не познават граници и не се влияят от тях?"
Моите отговори за три.Исках да измисля още ,но измисленото само по себе си не е отговор,нито логичен,нито обосноваем,нито истински приложим.Може би ще се появи,но не точно ,когато исках да го напиша.
Кои са ?
Тези :
Времето
Фантазията
Майчината любов
Времето няма как да рамкираш ,избуташ или изпревариш.То винаги е първо ,не се дърпа от нас,но ни дърпа в посока,която винаги в началото си е плаха и непорочна и води към безкрая.Няма как да кажеш :времето го няма ,защото свърши преди час.Ако се случи ,няма и да успееш да си го помислиш.Няма логика да е безгранично ,защото добрите стари учители са ни учили ,че всяко нещо си има край и начало,но...Е времето -няма няма край,началото е все още спорен въпрос.Времето няма и граници.
Фантазията е толкова безгранична,колкото и никаква.Не съм срещала хора без фантазия ,а казват че имало.Не знам.Аз дори не искам да познавам такива.Тя е толкова сплетена,жълта,цикламена,вечна и нестихваща.В света й по предназначение няма граници,защото тя не е  за това да ни покаже нещо ,да ни извлече поука,а за да ни помогне,удовлетвори,да ни утеши и стимулира.Включвам и мечтата при фантазията-някак си са приятелки-чак неразделни не,защото отдавна смесваме целите и мечтите,което премахва автомачино безграничността.Фантазията няма граници,защото се случва в безграничното пространство.
Майчината любов е безгранична.Без мотиви,без обяснение,без граници!

Още една безграничност,Вашата?Споделете я :)

Хубава вечер на всички :)

Снимка:Internet

1.4.10

И така ,и иначе...

Днес не реших да съм добра или лоша,а съобразителна!
Някои си избират кога какви да са.Аз не мога и така ,и иначе.Ако не съм себе си ,не се чувствам добре и ми е някак тясно,некомфортно и дори гузно.Научих се ,че ако се разбираш сам себе си и знаеш какви са целите,мислите и стремежите ти -то ще е много по-лесно да предложиш същото и на околните (или поне на онези,които си избрал да са ти приятели).Да,приятелите се избират.Не идват ей така ,като писмо объркало получателя си.
Истината обаче е ,че никога не можеш да си себе си и да си в синхрон със случващото се.Трябва да се нагаждаш,да си изваян според ситуацията  и да реагираш и така ,и  иначе.Защото срещу теб няма да има твое копие,а различно подобие.Тогава е трудно да приложиш собствените си максими,защото нито ще си разбран,нито ще разбереш.Не,това не е лицемерие.Запазващ себе си ,но в различни условия и максими.В случай,че се налага да си добър -бъди,лош-бъди,съобразителен-бъди;стига да успяваш правилно да прецениш кога да приложиш "така" и кога "иначе".Тогава ще си истински и няма да рискуваш достойнството си и изградената личност,която си.
Не смея да твърдя какво се случва в главите на хората-стига ми да знам какво се случва с мен и хората,които обичам- и как ми понася случващото се наоколо и с другите.Останалото го отделям.Не мога да понеса всичко,а и не се налага.
Да,поводът да напиша тези бъркотии е в първото изречение.Убедих се,че когато не тая нещо ,което не е мое-се чувствам спокойна.По-добре да го предам на тези,за които е!Позитивността ми е стремеж,но не на всяка цена-а само,ако не е прекален и да е  умерено полезен.Нормална съм -не :)
Казах каквото исках да кажа и ми е по-леко.
Изоводът от тази ситуация,макар и мъглавя като подробности е  ,че никой не заслужава да бъде излъган (дори и днес ;)  ).
Тези,които чуха казаното от мен,вероятно са били изненадани.Всъщност исках да го кажа преди седмица,но някак усещах ,че не е дошъл моментът.
Оф...да..отплеснах се!
И така,и иначе -всякак може,стига да не подлееш вода пред себе си и тези,които ти имат доверие и споделят всяка минута с теб!
Идват празници-нека да са усмихнати,емоционални и цветни :)