7.11.08

Идиотизми по нашенски




Тази вечер ме е ударило на размисли по родните и абсурдизми.От доста време на сам все гледаме новини и Бареков и все повече се убеждавам в истиността на думите на Фънки : България=Абсурдистан.
Някак си дори незнам от къде да започна задълбочения си средно статистически анализ на цялата система.Ще спестя цинизма,въпреки че точно той би бил най-точен като изразно средство.Но все пак съм си набелязала някои нещица (иначе с огромно значение),които боцкат мозъка ми на уж нормален гражданин на света или Българинь.
Траги-комедията в моето съзнание започва от всички видове протести (поне това съумя да направи народЪт)-било то животновъди,зърнопроизводители,млекопроизводители.
(Ха сега слушам анонс за Късните Новини:И зъболечението поскъпва-одее го коментирахме с Васко:Е то до сега евтино ли беше?).Протестите обаче не ме възмущават чак толкова,защото се случва традиционната картинка :сбирщина обединена от уж една идея и стратег (тук визирам синдикатите) ,всеки крещяш за своята си кауза,някой носи Българското знаме и се провиква със заучени реплики ,изрепетирани по време на предварителната явка (репетиция по европейски)-местната кръчма,чуват се свирки (модерна тъпла),тук там фолкрони мотиви огласят площада (тъпан или кавал) ,демонстрации (понякога грозни);задължителното меле пред портите на властта,гръмки критики по медиите и така докато някой политик не излезе пред вече споменатите порти ,обрагден от дебеловратковци със слушалки на пружинен кабел и започне да обещава.Много ни бива да обещаваме.Назовавам с "ни",защото всички сме в кюпа,най-малко според националната си принадлежност!До тук с протестите,от които изводът е много простичък :Кучето лае,а керванът си върви!
Хвърляме около на социалната политика или с простички думи онова,което определя как по-тактично да ни бръкнат в портфейла (джеба народен).Оставям настрана проблемът с пенсиите и това,че държавата ни е прецедент относно ниския ръст на пенсиите.Това,което буквално ме шашрдиса и изуми беше терминът "Праг на бедността"-увеличаващ се от 2009 (съобразно приетият вече нов държавен бюджет) на 195 лв.Ако трябва да мислим в Евро,по-добре да не калкулираме-сумата ще намалее с 1 цифра.Което разбира се няма значение.Не сумата,не увеличаването й,а самият термин буди това мое недоумение и шашкане.Кой по дяволите (лек цинизъм,не се сдържам) има правото да решава колко е беден народът му??? И защо "праг" ?!Че тези които кътат за издръжката си по 196 лв. да се спъват в него ли ?! Или не-те вече са друга класа,богати може би? Това е меко казано абсурдно.Уж се опитваме да копираме европейския модел на управление,но при нас това не се усеща,напротив кризата се кризисира (тоест деградигара до степен мутация)с поредният фактор "световната криза".Та за въпросната криза,в която ние отново сме намесени,макар иначе да сме незнайна дестинация за хората отвъд Океана.Странно как е едно,едничко положително (дори и микроскопично) аспектче не ни се лепна от всичките тези околни икономически колоси.Иначе еша ни няма да подпомагаме дадена страна,дори на Грузия напъклнихме хазната,че видиш ли много са зле горките ни презсъседи.
Всичко изписано до тук е лишено от логика (не като изказ разбира се ,а като семантика и разбираемост-да не говорим за примественост).И в тази Нелогика,ние сме длъжни да изгледаме всички Новини ,да се поядсваме,да попсуваме както ние си знаем и задължително всеки ден да се спъваме във вече небезизвестния Праг на бедността!
Абсурдистан!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)