23.2.10

Нов ред : enter


Записвате ли си ?

Да,точно така-водене на записки,to-do list,програма за деня/седмицата/месеца,задачки.
Аз го правя по цял ден ,тефтерът ми е окаян,ошарен,орисуван,но ми помага при систематизирането на задачките,напомня ми точките от дневния план и най-важното е ,че не ми позволява да забравя каквото и да било.Това ми се струва нормално в работна обстановка.Но дали си записваме нещо в личен тефтер,органайзер ,хвърчащи или лепящи се листчета ?Аз отново отговарям с Да.Дори имам тефтер-магнит на хладилника и от време на време оставям по няков забавно послание на домашните.Комично е ,налудничаво е,но е някак свежо.
Относно задачките извън офиса,а те въобще не са малко ,включая и сметките (семейния бюджет) са прилежно записани ,подчертани,датирани ,олепени и прочие.
Как ми помага записването ?
Основото е ,че не пропускам да платя еди коя си сметка ;не забравям ,че еди на коя си дата трябва да си внеса сума по картата;не забравям и рождени дни или специални поводи.Подосновно ,но отново с голямо значение е,че не натрувам в главата си излишна информация,която да се набърква в основните ми задължения или мисли.Да не ми пречи един вид.Вместо да архивирам всичко в мозъка си и да го пренатоварвам с риск да пропусна нещо наистина важно ,пиша бележки и ги лепя в тефтера си или ги поставям на специално цвете-кламер на бюрото у дома.Същото е и в офиса,бележчици,листа,тефтери.
Досещам се,че мотив за воденето на записки е и самото писане.Във времето на компютрите съвсем сме забравили ръкописното изписване ,или поне сме го намалили до минимум.Понякога ,особено след лятната отпуска се усещам как ръката ми зацепва ,просто не иска да пише.Това въобще не ми харесва,защото определено не съм прописала на компютър.А и почеркът ми е станал...не намирам точното определение,но не си го харесвам.Преди години ,като студентка имах най-красиво изписаните лекции в групата,макар и да се налагаше да пиша скорострелно.Сега дечурлигата ходят на лекции я с лаптоп,я с диктофон-мързел или ?
Защо пък да пренебрегваме писането?Не считам за удачно да се отдаваме само на технологичните инструменти.Че защо тогава се учим да пишем в тетрадки с малки,големи редове,квадратчета и прочие?Някак излиза безсмилено (в случая).
Не знам за околните,но аз не желая да забравя да пиша.Не.Винаги съм харесвала писмата по пощата например,или да си разглеждам някоя тетрадка от училище ,на която грижливо съм залепила цветно етикетче с надпис „Всичкология”.Очарователно е.
Чувала съм и много хипотези отнасящи се до методът на разпознаване чертите на човешкия характер,анализирайки почерка му.Е какъв почерк ,то стана шрифт!
Аз няма да спра ежедневно да пиша или записвам (защото според мен има разлика).Обичам да записвам с точно определен химикал...ама кво’ ли значение има?!Довършвам поста днес,започнах го вчера-загуби ми се настроението нещо...,а всъщност темата си я бива.Нали?

10 коментара:

frog and roll каза...

Да, темата си я бива. :) Аз пък, колкото пъти започвах да си записвам, все нещо си попречвах сама - или губех записките, или забравях да надничам в тях. За това се отказах и вече си набивам спешните задачи в телефончето. :)

Lil каза...

Тенкс фрог :) Може би е и въпрос на навик :)
В телефона абсурд,при наличността на 3 отиде ми всичкоту записки :P
Хубав и усмихнат ден ти желая :)

frog and roll каза...

Може би аз съм безнадеждната шматка, не - ти, хехе. Но пък и гледам не се обременявам кой знае колко. :D

Да ти е хубав и твоят ден, Лили. И с по-малко задачи. :)

Punkass каза...

Бива си я, особено за хора, които имат много задачи да свършат :)
На мен примерно не ми се налага, ако имам да върша нещо по-различно от ежедневните си неща, то ще е едно-едничко и няма нужда да го записвам някъде,за да го помня... Хаха, сега ми стана някак жалко, че нямам много и различни неща за помнене.

Omnia каза...

:)))
Преди и аз записвах, но така и не си създадох навика да нося с мен записаното, затова предпочетох да помня, но неq за да натоварвам мозъка си с излишна информация, а, за да го тренирам да помни, селектира и после изчиства ненужното:)Понякога дава странични ефекти, като например да се присеща неща, които не трябва:)), но се свиква:)

Ивейн каза...

Аз обичам да записвам. По-приятно ми е, когато в направен списък със задачи отметна свършеното. Е няма по-голям кеф да ти е зачертано всичко в края на деня или срока, за който е предвиден. Някак ставам по-организирана така, вместо да разчитам само на мозъка си. Имах един познат, който наричаше тефтерите си - външната ми памет. Поздрави, Лили. Бива си я темата!:)

Neizi_ss каза...

винаги съм искала да мога да водя такъв списък със задачките и да отмятам свършеното :) засъжаление поне до тозомомент не съм успяла да се справя - затова на декстопа на компютъра съм си турила бележник където с едър шрифт записвам по-важните неща ...а инак по бюрото край мен има хиляди листчета и листченца на които има надраскани телефони, мейли, дати и часове за среща и т.н. - а не забравям да пиша - просто защото невинаги диктофона ми върши най-добра работа приинтервю или пресконференция - тифтера е най-важното ми оръжие - там маркирам по-важните неща, които е казал събеседника ми - после успявам по-бързо да си напиша материала ...дори имах случай когато добре че си водих записки, щото се оказа че батериите на диктофона спрели и се наложи по записки и памет да възстановявам час и 40 минути разговор :)

Dani каза...

И аз си записвам, но най ме кефи /като Ивейн/ да зачеркна свършеното.
По принцип : умните записват / за другите - не знам / :- D

Jackie каза...

Здравей!
Първо много искам да споделя какво ми се падна от "Твоето късметче" - "Краят на един безсмислен спор може да стане началото на едно красиво приятелство." Няма общо с темата. Просто ми прозвуча чудесно.

Темата е интересна. Възхищавам се на токива хора като теб. Но... от един близнак - по-скоро две в едно... много трудно. Да не кажа - невъзможно. Дори и да искам не мога да го постигна :)))

Lil каза...

Благодаря за всички коментари.Мислех,че само аз се заривам в тефтерите и бележките. :)
А онова със зачертаването ,любимо ми е,но все остават едни такива с червен химикал-важните.Те се случват бавно,но резултатите са толкова сладки.На мен лично ми се налага да записвам,а и обичам,кеф ми е,помага ми и то не е само защото съм умна :P
Зодията е важна в случая :)

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)