9.6.10

Защо гледам и харесвам "Листопад"

 Антикампаниите свързани с турските сериали не са ми по вкуса. И не само , защото следя един от тях от самото начало.Историческата фактология не ми се връзва с това , че комшиите ни са успели да създадат добри и високорейтингови продукции.Едва ли реакцията щеше да е същата, ако филмът беше с американски произход .Всички ефирни и кабелни телевизии „удариха кьоравото” с излъчването на сериали от турски произход.Хубавото и доходосното за тях е , че са увеличили възрастовата граница на потребителите, които превключват в точно определен час на точно определен канал, за да гледат сериал.Гледането на сериали е заклеймено като занимание на възрастните дами и майките.Точно тази хипотеза е наложила крайните и негативни отношения спрямо съдържанието на самите сериали.Да, има сериали [изаурови сапунки] , които не биха заковали цели семейства пред телевизора.Но е факт , че „Перла” и „Листопад” счупиха всички очаквания за рейнтинг.
Извън статистиката и цифровото значение на сериалите те са едни истински истории ,спечелили награди , изградили се като стойностни продукции и оставили трайни следи в аудиторията.
Какво ни показва „Листопад”?
Гледайки този сериал човек опознава сходните навици и традиции на два народа ,опорочени от историята да бъдат врагове.Не , не  съм привърженик на реакциите „фесове” и прочие епитети използвани за турците.Гледам от страната на обикновен човек , намиращ ценни изводи и идеи в този сериал.Грабна ме от първата серия.
Ще прозвучи като изтъркано клише, но малките неща като:

-събирането на цялото семейство около масата ;

-уважението и йерархията в семейството;

-искреността в отношенията между хората ;

-злобата и хитринките;

-баницата и баклавата ;

-съседите;

-градината;

-празниците;

-мъката;

...са тези , които ми се иска да ги има във всяко едно българско семейство .
Разбира се намирам някои типични турски привички и навици [представени в сериала] са отминали като традиция ,но не са измислени.Минало им е времето и нямат релано приложение в съвременния живот.
Всичко останало ми говори за истинските неща от живота,усещанията за цялост , взаимопомощта и най-важното : идеята за семейството като институция.Идея , която отказваме да приемем или прескачаме , защото такива отношения вече на са модерни.Но съм сигурна ,че всеки един човек би искал да има семейство , на което да разчита , да обича и да дава любов ,уважение и подкрепа.
Когато гледам сериала ми се иска да съм там , да се разходя покрай Босфора , да ям кюфтета на  брега , да пия чай и да ми е уютно  , когато се прибирам у дома.И сега ми е добре , имам страхотно семейство.Но всичко околно , което опорочава чистотата  на човешките отношения разкъсва красотата на това изживяване.
Някой би казал ,че съм се „вкарала във филм”.Е, нали това е замисълът на всеки един филм –да се почувстваш част от него , да намериш себе си в някой от героите , да извлечеш полезното и да съприживееш емоциите. 
Харесвам и музиката към филма,въздействаща е и е подбрана много точно спрямо моментите,в които звучи.
Точно в 20:00 часа тази вечер ще гледам „Листопад” и не се срамувам от това.

Пожелавам хубава вечер на всички :)

10 коментара:

Dani каза...

Не виждам зашо трябва да се срамуваш, Лили?!
Книгата знаеш, че е на един от най- добрите им автори, а и времето на действието не е днес!
На мен също ми харесва всичко, което ти изброяваш, а и не мисля, че американските сериали
са най-доброто!
Така че приятно гледане!
И аз го гледам!
Хубава вечер!

Анонимен каза...

Браво! Уважавам хората,които имат собствено мнение и не се срамуват да го защитят.За да не бъда обвинена в пристрастие към сериалите, уточнявам-не понасям никакви сериали,не гледам.Но всеки с вкуса си и вместо да съдиме другите за техния вкус дето не е като нашия, по -добре да правиме това, което харесваме и да не плюем в "копанката" на другия. Приятно гледане на "Листопад"

Анонимен каза...

Бубе, не е срамно да гледаш сериали, Биг Брадър или да слушаш чалга. Срамно е да се срамуваш от себе си, че го правиш.
Нямам нерви за такива дълги сериали, но иначе турските са интересни и бият по всичко както ги нарече "Изаурските" :)

Unknown каза...

Смиф, знаеш, че не гледам Листопад. Но през лятото на миналата година случайно докато бях отпуска догледах два други турски сериала и не съжалявам. И днес ако имам възможност бих се насладила отново на "Мелодия на сърцето" и на "Сълзи край Босфора". Предпочитам турския сериал през латиносапунката. Някак по-истинско ми е. И да - не се срамувам да го кажа. Историята и спомените от нея, нямат нищо общо с нещо, което е продукт на литературата и изкуството. Не ме е срам, че гледам Биг Брадър и че има чалга парчета, които ме кефят :))))))) Цуфки

Inna каза...

нямам мнение за нито един от турските сериали по ТВ, защото освен някоя случайна сцена покрай баба ми не съм гледала нищо от тях. Имам обаче много добри приятели турци и от общуването с тях и гостито в домовете им в Истанбул (не, не съм от турски произход, просто харесвам хората :) мога да кажа, че това, което се показва по тв е абсолютно едно към едно.

Изключително сърдечни, гостоприемни и държащи на уважението и традициите си хора. Нищо общо с разбеснелите се нецивилизовани еничари, които много хора имат в съзнанието си.

september-silvia каза...

Лили и аз гледам сериала,независимо,че някои хора в къщи ми се присмиват,воъбще не ми дреме,сега започнах да следя и новия с Каванч -"Двама за винаги".

Анонимен каза...

Гледам "Листопад" и си "сверявам часовника". Установих, че въпреки предразсъдъците, сме ужасно близки. Ако изключим имената, по нищо не се различаваме от тях (Анадола е друго нещо - "Гордата Аси", азиатската част също - "Перла"). Но "Листопад"...за какви се мислим ние, че го подценяваме? Обвързването със сериал е може би нещото, което не всички приемат. Но оценка за качеството на филма може да даде само човек, който е гледал поне нещо. А гледа ли една серия от този филм, ще му стане близък, гарантирам!

Lil каза...

Охоо момичета , толкова сте готини ;)
Не ставаше дума за срам като такъв , а на фона на общото мнение за турските сериали.
Знаех си аз , че се гледа този сериал и всеки си "открадва" моменти и емоции от него :)
Благодаря Ви :)
[ следващата ми , надявам се сбъдната мечта, е да посетя лично къщата, където е сниман филма ]

ИвαN каза...

"Листопад" не съм гледал много, но миналото лято се загледах покрай момичетата, с които живея, в два други сериала, които успяха да ме увлекат- а това е събитие, тъй като нито имам желание, нито търпение да гледам филми, камо ли всеки ден.
Но да, харесах фабулните линии, в които наблюдавах доста интерсни неща, харесах качеството на продукцията, музиката, стабилността на представяната ценностна система. А и бяха чудесен начин за почивка през сесията :)

xabiba каза...

Гледала съм и сега гледам повторно "Мелодията на сърцето" и мога да кажа ,че съм удивена ! Този филм промени живота ми , промени настроението ми , погали душата ми , влезе в сърцето ми и може би никога няма да излезе от там ! Това се беше случило досега само и единствено с един друг сериал наполовина тип "Изауровски" (както стана твой патент наречието;-) ) - "Клонинг" . И щом Мелодията "смени облика ми " , значи не може да се срамувам от това ! Искам да подчертая , че преди това не бях никак любителка на турските сериали . Но сега ... душата ми е носталгично възродена !

Публикуване на коментар

Hello, say something or just give me a smile. Kidness is essential.Thanks and enjoy your stay :)